Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς: «Τα υγειονομικά μέτρα να εφαρμοστούν με διαφάνεια, συμμετοχή και λογοδοσία»

Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς: «Τα υγειονομικά μέτρα να εφαρμοστούν με διαφάνεια, συμμετοχή και λογοδοσία»

Τον ρόλο της διαφάνειας, της δημόσιας συμμετοχής, των ανοιχτών δεδομένων και των τεχνολογιών στη διαχείριση της πανδημίας του COVID-19 επισήμαναν στον Υπουργό Επικρατείας, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, και στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσο η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών, με κοινή επιστολή στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση.

Οι δύο οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, επικαλούμενες παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία, τονίζουν ότι κανένας συμβιβασμός σε θέματα καλής διακυβέρνησης δεν δικαιολογείται από τις έκτακτες συνθήκες, εκφράζοντας την πρόθεσή τους να σταθούν αρωγοί στην υλοποίηση των συγκεκριμένων προτάσεων που κατέθεσαν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Με το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια διπλή κρίση των δομών υγείας και της οικονομίας της, σχεδόν αμέσως μετά την έξοδό της από την πρόσφατη δεκαετή οικονομική κρίση. Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, η Κυβέρνηση έλαβε έγκαιρα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, την ενίσχυση των δομών υγείας και την στήριξη των επιχειρήσεων.

Είναι, ωστόσο, ζωτικής σημασίας όλα τα προτεινόμενα μέτρα, οι πολιτικές αντιμετώπισης των επιπτώσεων, αλλά και ο έκτακτος περιορισμός των ατομικών ελευθεριών, να εφαρμοστούν με διαφάνεια, συμμετοχή και λογοδοσία υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. Όπως άλλωστε δηλώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι βασικές εγγυήσεις του “κράτους δικαίου, της κοινοβουλευτικής εποπτείας, του ανεξάρτητου δικαστικού ελέγχου και των αποτελεσματικών εσωτερικών μέσων, πρέπει να διατηρηθούν ακόμη και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.

Η διεθνής εμπειρία μας διδάσκει ότι σε έκτακτες περιόδους κρίσης η διαφθορά καραδοκεί, όταν οι θεσμοί υπολειτουργούν και οι εποπτικοί μηχανισμοί ατονούν. Πράγματι, όπως είδαμε με τον ιό Έμπολα και με τη γρίπη των χοίρων, πάντα κάποιοι επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των αναγκών των πολλών. Επίσης, σε επίπεδο Ε.Ε το 28% των περιπτώσεων διαφθοράς στην υγεία εντοπίζονται στην προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού.

Τώρα, που ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή της κρίσιμης αυτής περιόδου, είναι χρέος μας να επισημάνουμε την ανάγκη αντιμετώπισης των κινδύνων διαφθοράς, με όπλα τη διαφάνεια, τη συμμετοχή, τα ανοιχτά δεδομένα και τις νέες τεχνολογίες. Μόνο με διαφάνεια, ανοιχτή συνεργασία και πολιτικές βασισμένες σε έγκυρα και δημόσια επαληθεύσιμα στοιχεία θα διασφαλίσουμε ότι τα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου και η ενίσχυση του συστήματος υγείας και των επιχειρήσεων θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι έκτακτες συνθήκες δεν δικαιολογούν κανένα συμβιβασμό σε θέματα καλής διακυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουμε δύο εποικοδομητικούς άξονες παρεμβάσεων για τη διαφανή και συνεργατική αντιμετώπιση της πανδημίας, στην υλοποίηση των οποίων είμαστε πρόθυμοι να σταθούμε αρωγοί.

Ανοιχτά δεδομένα για τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας

Ενιαία διαδικασία ελέγχου (test) των πιθανών φορέων του ιού για όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.

Ενιαίο και απλοποιημένο σύστημα ψηφιοποίησης των ελέγχων, των αποτελεσμάτων, της πορείας της αγωγής και της νοσηλείας των ασθενών για όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς υγείας.

Δικτυακή εφαρμογή υποβοήθησης μαζικής εισαγωγής και επικαιροποίησης συμπτωματολογίας σχετιζόμενης με COVID-19 από πολίτες και υπηρεσίες ειδικού σκοπού.

Καθημερινή δημοσίευση ανωνυμοποιημένων ανοιχτών συνόλων δεδομένων με την εξέλιξη της διασποράς της νόσου σε επίπεδο δημοτικής κοινότητας.

Έλεγχο των τιμών στην αγορά των κρίσιμων προϊόντων (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά κλπ.), δημοσίευση των σχετικών ευρημάτων και τιμώρηση των περιστατικών αισχροκέρδειας.

Κατανεμημένη εφαρμογή ελέγχου των επαφών ατόμων που διαγιγνώσκονται με COVID-19.

Καμία υποχώρηση σε θέματα διαφάνειας και δημόσιας συμμετοχής

Οι δημόσιες προμήθειες ιατρικού εξοπλισμού να διεξάγονται με ταχείες μεν, διαφανείς δε, διαδικασίες.

Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται με έκτακτες και ειδικές διαδικασίες να τεκμηριώνονται και να υπόκεινται σε ανοικτό δημόσιο έλεγχο

Η διαδικασία για την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοιχτή Διακυβέρνησης να ξεκινήσει άμεσα με συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Να μην καθυστερήσει η διαδικασία ενσωμάτωσης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1937/2019 για την προστασία των whistleblowers, καθόσον ο ρόλος τους στην αποκάλυψη παρατυπιών και παρανομιών είναι εξαιρετικά κρίσιμος ειδικά σε τέτοιες περιόδους.

Να διεξαχθεί σειρά διαγωνισμών καινοτομίας (hackathons) με τη συμμετοχή δημοσίων, ιδιωτικών φορέων και κοινωνίας των πολιτών για την αντιμετώπιση της νέας διπλής κρίσης

Οι πολίτες δεν πρέπει να περιοριστούν σε ρόλο παθητικού αποδέκτη των καθημερινών ανακοινώσεων.

Σας καλούμε να ανταποκριθείτε θετικά στις προτάσεις μας, ώστε όλοι μαζί να διαδραματίσουμε το ρόλο που μας αναλογεί, και να συμβάλλουμε στην επιτυχή έξοδο της χώρας μας και από αυτή τη δοκιμασία.

Δρ. Δαμάσκου Άννα
Πρόεδρος Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης
Πρόεδρος Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.