Ένταση στη Θεσσαλονίκη: Τα ΜΑΤ προχώρησαν στην εκκένωση πλατείας στην Άνω Πόλη (βίντεο)

Ένταση στη Θεσσαλονίκη: Τα ΜΑΤ προχώρησαν στην εκκένωση πλατείας στην Άνω Πόλη (βίντεο)

Ένταση επικράτησε αργά το βράδυ του Σαββάτου στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, όταν αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στην εκκένωση της πλατείας Καλλιθέας.

Λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα, αστυνομικοί των ΜΑΤ έλαβαν εντολή να κινηθούν προς την συγκεκριμένη πλατεία για να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους νεαρούς, στο πλαίσιο της εφαρμογής της νομοθεσίας περί μη συγχρωτισμού λόγω του Covid-19.

Η εμφάνιση των αστυνομικών δυνάμεων προκάλεσε την αντίδραση των νεαρών. Κάποιοι από αυτούς φώναξαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας. Ακολούθησε ένταση με τους αστυνομικούς να απωθούν τους νεαρούς. Κάποιοι από αυτούς έστησαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων και πέταξαν πέτρες προς τα ΜΑΤ.

Νεαροί που βρίσκονταν στην πλατεία κατήγγειλαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την αστυνομική επέμβαση, σημειώνοντας ότι έγινε χρήση βίας και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η συγκεκριμένη πλατεία το τελευταίο διάστημα γεμίζει από νεαρούς που φωνασκούν και διαταράσσουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αστυνομική επέμβαση έγινε έπειτα από αλλεπάλληλες καταγγελίες κατοίκων της περιοχής για διατάραξη.

Η αστυνομία απαντάει ότι οι άνδρες της ΕΛΑΣ που έφτασαν στο σημείο, δέχτηκαν επίθεση από τους παρευρισκόμενους με πέτρες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα και προχώρησαν στη χρήση «ενδεδειγμένων μέσων» για την απώθηση του πλήθους.

Ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για το περιστατικό

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει την αστυνομική επέμβαση και τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιεί την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία για επίθεση στη δημοκρατία και τα δικαιώματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το προηγούμενο διάστημα είδαμε να χαρακτηρίζονται διαμαρτυρώμενοι ενάντια του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου εκπαιδευτικοί, καλλιτεχνες, και άνθρωποι που απολάμβαναν μια βόλτα στη γειτονική τους πλατεία ως άεργοι, τεμπέληδες, έμποροι ναρκωτικών και κοινωνικά ανεύθυνοι από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Επιπρόσθετα, γίναμε μάρτυρες της βίαιης καταστολής και της αυθαιρεσίας της αστυνομίας χάρην εκκένωσης πλατειών λόγω του κορονοϊού. Αυτό δεν ήταν παρά μια πρόφαση, όπως αναδείχθηκε έπειτα της ανενόχλητης διεξαγωγής των εγκαινίων της πλατείας Ομονοίας από τον δήμαρχο Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννη. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ΕΛΑΣ δεν εμφανίστηκε να διακόψει την οργανωμένη, επικίνδυνη κι ανεύθυνη φιέστα.

Τουναντίον, στις πλατείες Αγίας Παρασκευής και Κυψέλης, οι δυνάμεις της αστυνομίας επιδόθηκαν σε ένα όργιο καταστολής, όπου χτύπησαν, εξευτέλισαν και προσήγαγαν αναίτια νέους που βρίσκονταν στους ανοιχτούς ελεύθερους χώρους των πλατειών, που έτυχε να περνούν απ’ το σημείο τη στιγμή της εφόδου αλλά και κατοίκους, σύμφωνα με ανατριχιαστικές καταγγελίες των βαλλόμενων.

Σήμερα το βράδυ στο στόχαστρο βρέθηκαν οι πλατείες και οι νέοι της Θεσσαλονίκης. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην πλατεία Καλλιθέας στην Άνω Πόλη άνδρες των ΜΑΤ περικύκλωσαν την πλατεία και προχώρησαν στη ρίψη κροτίδων κρότου λάμψης προς τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος. Η σημερινή βίαιη και αναίτια έφοδος των ΜΑΤ προστίθεται στον μακρύ κατάλογο επιθέσεων της αστυνομίας, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, απέναντι στη νέα γενιά.

Αυτά τα γεγονότα θυμίζουν σκοτεινές εποχές στις οποίες οι νέοι και οι νέες αρνούμαστε να επιστρέψουμε. Γίνεται κάθε μέρα ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιεί την υγειονομική κρίση ως «ευκαιρία» για επίθεση στη δημοκρατία και στα δικαιώματα. Η «ακροδεξιά» κανονικότητα που ετοιμάζουν δε μας χωράει. Οι ελεύθεροι χώροι και οι πλατείες ανήκουν σε όλες και σε όλους μας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.