ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Εξεταστική πανεπιστημίων: Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση

Εξεταστική πανεπιστημίων: Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση

Αγωνία… τέλος για χιλιάδες φοιτητές. Το υπουργείο Παιδείας ξεκαθάρισε τον τρόπο που θα γίνει η εξεταστική στα Πανεπιστήμια και θα ολοκληρωθεί το εαρινό εξάμηνο.

Η σχετική απόφαση ρυθμίζει ζητήματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τη διενέργεια κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων, την πρακτική άσκηση των φοιτητών και τη διεξαγωγή των εξετάσεων σε σχέση με τον χρόνο που θα γίνουν αυτές, αλλά και των μέσων που θα χρησιμοποιηθούν.

Σημειώνεται ότι οι τελικές ρυθμίσεις ανακοινώθηκαν με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλη Διγαλάκη.

Πώς θα ολοκληρωθεί το εαρινό εξάμηνο στα Πανεπιστήμια
Σύμφωνα με την απόφαση, τα ΑΕΙ μπορούν κατά την κρίση τους να παρατείνουν εκτάκτως τη διάρκεια του εξαμήνου για περισσότερο από δύο εβδομάδες, υπερβαίνοντας το χρονικό περιορισμό που ίσχυε μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα, το κάθε Πανεπιστήμιο καλείται να καθορίσει επακριβώς:

  • Τον τρόπο και τα μέσα της εξ αποστάσεως αξιολόγησης των φοιτητών για τα μαθήματα των προγραμμάτων σπουδών.
  • Την πολιτική που θα ακολουθηθεί για την τήρηση, συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων κατά τη διενέργεια των εξετάσεων με τη χρήση εξ αποστάσεως μεθόδων αξιολόγησης.
  • Τις ασφαλιστικές δικλίδες και τα μέσα που θα εφαρμοστούν ενιαία, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και η αξιοπιστία της διενέργειας της εξέτασης με μέσα εξ αποστάσεως αξιολόγησης.
  • Τον υπεύθυνο για την παρακολούθηση και απαρέγκλιτη εφαρμογή των εν λόγω μεθόδων αξιολόγησης των εξεταζόμενων φοιτητών

Πώς θα γίνουν οι εξετάσεις στα Πανεπιστήμια
Όσον αφορά την εξεταστική για το εαρινό εξάμηνο, η απόφαση αποσαφηνίζει τον τρόπο και τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι διδάσκοντες προκειμένου να αξιολογήσουν τους φοιτητές τους και συγκεκριμένα:

  • γραπτή εργασία ή/και ασκήσεις
  • εργαστηριακές ασκήσεις
  • γραπτή εξέταση με φυσική παρουσία των φοιτητών
  • προφορική εξέταση με φυσική παρουσία των φοιτητών
  • γραπτή ή προφορική εξέταση με εξ αποστάσεως μεθόδους, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο και η αξιοπιστία διενέργειας της εξέτασης.
  • Η διεξαγωγή κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων δύναται να διενεργηθεί κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου ή και να επεκταθεί στις ημέρες του σαββατοκύριακου, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, σχετικά με την πρακτική άσκηση, δίνονται σαφείς οδηγίες, βάσει των οποίων τα ιδρύματα μπορούν να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις για την ολοκλήρωσή της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.