Με γραπτές εξετάσεις η απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας στο νέο νομοσχέδιο

Με γραπτές εξετάσεις η απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας στο νέο νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας που θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, αποτελείται από 8 κεφάλαια και 58 άρθρα.

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, με στόχο τη μείωση των εκκρεμών αιτήσεων πολιτογράφησης και τη διασφάλιση της διαφάνειας στις διαδικασίες.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και αποτελείται από 8 κεφάλαια και 58 άρθρα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, ουσιαστικές προϋποθέσεις πολιτογράφησης αποτελούν, μεταξύ άλλων, η επαρκής γνώση της ελληνικής, ώστε ο αλλοδαπός που επιθυμεί να γίνει Έλληνας να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, η επαρκής γνώση ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτισμού και συνηθειών του ελληνικού λαού, η ικανότητα ενεργής συμμετοχής τσην πολιτική ζωή της χώρας.

Η αίτηση πολιτογράφησης θα υποβάλλεται στην κατά τόπο αρμόδια υπηρεσία Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών με σειρά δικαιολογητικών (όπως ακριβές αντίγραφο διαβατηρίου, πιστοποιητικό επάρκειας γνώσεων για πολιτογράφηση, πιστοποιητικό γέννησης μεταφρασμένο και επικυρωμένο, εκκαθαριστικά σημειώματα για τα έτη παραμονής του στη χώρα).

Με γραπτές εξετάσεις η ιθαγένεια

Η διακρίβωση της γνώσης της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, γεωγραφίας και πολιτεύματος, θα πιστοποιείται από την απόκτηση Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση.

Η αναμόρφωση της διαδικασίας συνίσταται στην εισαγωγή της διαδικασίας των γραπτών εξετάσεων για την απόκτηση του πιστοποιητικού επάρκειας γνώσεων, πριν την κατάθεση της αίτησης πολιτογράφησης.

Ως απαιτούμενο επίπεδο γνώσης της ελληνικής γλώσσας ορίζεται το κοινώς αποδεκτό επίπεδο Β1 του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου για ξένες γλώσσες.

Επιπλέον, καθιερώνεται η διαμόρφωση τράπεζας θεμάτων που θα είναι προσβάσιμη ηλεκτρονικά στους αιτούντες, από την οποία θα επιλέγονται τα θέματα των γραπτών εξετάσεων.

Σε περίπτωση αποτυχίας του στις εξετάσεις, ο αλλοδαπός διατηρεί το δικαίωμα νέας συμμετοχής του σε αυτές χωρίς περιορισμό με νέα δήλωση συμμετοχής και την καταβολή του σχετικά προβλεπόμενου εξέταστρου.

Για τους αιτούντες που έχουν ξεπεράσει το 67ο έτος ή δεν μπορούν να συμμετέχουν λόγω διαγνωσμένης δυσκολίας σε γραπτές εξετάσεις, προβλέπεται προφορική διαδικασία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η σχετική συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής αναμένεται την 1η Οκτωβρίου στις 10 το πρωί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.