ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αθήνα: Αποζημίωση 5.000 ευρώ σε γονείς 7χρονου μαθητή που τραυματίστηκε στο σχολείο

Αθήνα: Αποζημίωση 5.000 ευρώ σε γονείς 7χρονου μαθητή που τραυματίστηκε στο σχολείο

Ένας 7χρονος μαθητής τραυματίστηκε στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια σχολικού διαλείμματος, στο προαύλιο του σχολείου του, και οι γονείς του δικαιώθηκαν ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

Το δικαστήριο επιδίκασε στους γονείς το ποσό των 5.000 ευρώ ως αποζημίωση, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει αστική ευθύνη του Δημοσίου εξαιτίας ανεπαρκούς και αναποτελεσματικής επιτήρησης από την πλευρά των εκπαιδευτικών, αλλά και της απουσίας προστατευτικών μέτρων.

Ο ανήλικος μαθητής της Α’ Δημοτικού, την ώρα που έπαιζε με τα άλλα παιδιά στο προαύλιο του σχολείου, τραυματίστηκε από ένα κομμάτι λεπτής σιδερόβεργας στο πρόσωπο, η οποία εξείχε από το διαχωριστικό συρματόπλεγμα μεταξύ του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου. Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση υπέστη βαθύ θλαστικό τραύμα αριστεράς παρειάς.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμ. 7091/2020 απόφαση του 18ου Τμήματος έκρινε ότι ο διευθυντής του σχολείου είναι υπεύθυνος, μαζί με τους λοιπούς εκπαιδευτικούς, για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των μαθητών.

Οι δικαστές έκαναν εν μέρει δεκτή την αγωγή των γονέων, που ζητούσαν να αναγνωρισθεί η υποχρέωση του Δημοσίου να τους καταβάλει το ποσό των 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη νομιμοτόκως, από την επίδοση της αγωγής, σύμφωνα με τις διατάξεις άρθρου 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα.

Η δικαστική απόφαση επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι για τον τραυματισμό του «υιού των εναγόντων ευθύνονται τα όργανα του Δημοσίου, τα οποία άσκησαν πλημμελώς τα καθήκοντα τους κατά παράβαση των νομίμων υποχρεώσεων τους. Επομένως, στοιχειοθετείται εν προκειμένω ευθύνη προς αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως διευκρίνισαν οι δικαστές, η ευθύνη λόγω παράλειψης να ληφθεί εγκαίρως κάθε προσήκον μέτρο προκειμένου να αποφευχθεί ο επίδικος τραυματισμός δεν αναιρείται από το γεγονός ότι η αναγκαιότητα αλλαγής του πλέγματος είχε ήδη επισημανθεί πριν από το επίδικο συμβάν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.