ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πάει και η Πρωτοχρονιά – Με την αστυνομία να ελέγχει και περιορισμοί κυκλοφορίας

Πάει και η Πρωτοχρονιά – Με την αστυνομία να ελέγχει και περιορισμοί κυκλοφορίας

Την διαφορετική Πρωτοχρονιά που θα ζήσουμε φέτος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού επιβεβαίωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαραδαλιάς.

Έτσι αναμένεται να βιώσουμε μια διαφορετική Πρωτοχρονιά με μέτρα και αυστηρούς ελέγχους από την Αστυνομία ώστε να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση των κρουσμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, για την Πρωτοχρονιά θα εφαρμοστούν παρόμοια μέτρα με αυτά των Χριστουγέννων με σκοπό να μην επανέλθει η πανδημία δριμύτερη.

Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες

Σύμφωνα και με τις σημερινές δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά, το γιορτινό τραπέζι θα πρέπει να έχει μέχρι εννέα άτομα αποτελούμενα από δύο οικογένειες. Για τη μετάβαση στα οικογενειακά τραπέζια κατά τις ημέρες των εορτών αρκεί η αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 ή μια αντίστοιχη βεβαίωση κίνησης.

«Το ιδανικό θα ήταν να κάνουμε τις γιορτές με την οικογένεια μας μόνο και να αποφύγουμε τη συνάντηση με διαφορετικά νοικοκυριά. Αν συναντηθούμε με άλλη οικογένεια, ιδανικά θα είναι να είναι η ίδια που είδαμε και στις προηγούμενες ημέρες ώστε να διατηρήσουμε τη λεγόμενη κοινωνική φούσκα σε όλη τη διάρκεια των εορτών» είπε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί μέχρι και 7 Ιανουαρίου θα ισχύσει και για την Πρωτοχρονιά.

Στις μετακινήσεις για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου είχε διευκρινήσει πριν τα Χριστούγεννα πως οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS και κατά την επιστροφή τους στο σπίτι, έχοντας πάντα στο μυαλό τους ότι μετά τις 22:00 ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, εκτός από επείγουσες καταστάσεις, ή τη βόλτα κατοικιδίου.

Τι προβλέπεται για ναούς και κάλαντα

Όσον αφορά στη λειτουργία των ναών, οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές μόνο την ημέρα της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.

Ωστόσο, θα υπάρχει ανώτατο όριο στον αριθμό των πιστών που θα μπορούν να βρίσκονται μέσα στους ναούς. Έτσι, για τις απλές εκκλησίες προβλέπεται μέγιστος αριθμός πιστών 25 ατόμων, ενώ για τις μητροπόλεις, οι οποίες διαθέτουν μεγαλύτερους χώρους, διευκρινίστηκε πως οι πιστοί θα μπορούν να είναι 50.

Παράλληλα, όπως και τα Χριστούγεννα τα μικρά παιδιά απαγορεύεται να ψάλλουν τα κάλαντα.

Αυστηρότεροι οι έλεγχοι από την ΕΛΑΣ

Με αυστηρότερους ελέγχους και συνεχείς περιπολίες θα επιχειρήσει η αστυνομία να προλάβει μεγάλες συγκεντρώσεις σε σπίτια για την αλλαγή του χρόνου.

«Οι μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις, με ολονύχτια πάρτι, ανταλλαγή δώρων και άλλα έθιμα όπως η συμβολική χαρτοπαιξία για τύχη το νέο έτος, γίνονται παραμονή Πρωτοχρονιάς και αυτό μας κάνει να εντείνουμε τα μέτρα ελέγχων το διήμερο 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου» είπε στο Sputnik, ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αστυνομία αναμένει πως στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα γίνουν περισσότερες παραβιάσεις των μέτρων. Έτσι, έχουν δοθεί εντολές σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας να εντείνουν τους ελέγχους μετακίνησης των πολιτών το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, αλλά και το πρωί της 1ης Ιανουαρίου, μετά την λήξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κατά τα άλλα, σε τυπικό επίπεδο, οι απαγορεύσεις θα είναι οι ίδιες με αυτές των Χριστουγέννων, με διακοπή λειτουργίας των κεντρικών σταθμών του μετρό, συνεχείς ελέγχους σε πλατείες, και «μπλόκα» σε κεντρικούς οδικούς κόμβους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.