ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στο μπάσκετ πάμε καλά...

To νομοσχέδιο για τους «αιώνιους φοιτητές» – Τι προβλέπει και πότε διαγράφονται

To νομοσχέδιο για τους «αιώνιους φοιτητές» – Τι προβλέπει και πότε διαγράφονται

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τα πανεπιστήμια και τους φοιτητές έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τον κόσμο.

Η κυβέρνηση προωθεί συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια για τις σπουδές των φοιτητών, υποστηρίζοντας ότι έτσι αντιμετωπίζει αυτό που η ίδια ονομάζει «αιώνιοι φοιτητές».

Να σημειωθεί, πάντως, πως η φοίτηση στα πανεπιστήμια, πέρα από συγκεκριμένα όρια σπουδών δεν επιβαρύνει τους φορολογούμενους, αφού οι «αιώνιοι φοιτητές» δεν δικαιούνται ούτε δωρεάν συγγράμματα, ούτε πάσο, ούτε φοιτητική μέριμνα.



Το ανώτατο χρονικό όριο φοίτησης – Ποιους αφορά

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης, θα ισχύουν τα παρακάτω:

— Η ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης σε ένα τετραετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ΑΕΙ θα είναι τα 6 έτη.

— Στην περίπτωση προγραμμάτων σπουδών που ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα τέσσερα χρόνια, προβλέπονται κατά το μέγιστο άλλα τρία χρόνια.

Το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι ειδική μέριμνα θα λαμβάνεται για φοιτητές που εργάζονται ή συντρέχει λόγος υγείας ή άλλος σπουδαίος λόγος. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δυνατή η υπέρβαση του ανώτατου χρόνου.

Τι ισχύει για το όριο φοίτησης των παλιών φοιτητών

Στο ερώτημα τι ισχύει για τους παλιούς φοιτητές, δηλαδή αυτούς που είναι ήδη στις σχολές, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου υποστήριξε:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ο χρόνος ξεκινάει από τώρα». Συγκεκριμένα:

  • Εάν η σχολή είναι τετραετούς φοίτησης έχουν ακόμα δύο χρόνια
  • Εάν η σχολή είναι πενταετούς φοίτησης έχουν ακόμα τρία χρόνια κ.ο.κ.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.