Το ακούσαμε και αυτό – Ειδικός πρότεινε την εισαγωγή νέου κωδικού αποκλειστικά για όσους θέλουν να…διαδηλώσουν

Το ακούσαμε και αυτό – Ειδικός πρότεινε την εισαγωγή νέου κωδικού αποκλειστικά για όσους θέλουν να…διαδηλώσουν

Για την ανάγκη τήρησης των μέτρων μίλησε ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, κάνοντας λόγο για μια τελευταία προσπάθεια.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα κορωνο-πάρτι και τις διαδηλώσεις, αλλά και στο περιστατικό με τον βουλευτή της ΝΔ που «πιάστηκε» να μην τηρεί τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι «τα πράγματα δεν είναι εύκολα, είμαστε σε υψηλό αριθμό κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας όμως είναι γύρω στο 3,5-4%, δεν είναι τραγικός. Το σύστημα πιέζεται, ειδικά στην Αθήνα είναι στα όριά του».

«Δυστυχώς, τα μέτρα που λαμβάνονται δεν τυγχάνουν μεγάλης συμμόρφωσης ή συμμετοχής από τους πολίτες, οπότε είναι λιγότερο αποτελεσματικά από όσο θα θέλαμε. Το μόνο παρήγορο είναι ότι η θνητότητα ανά 1.000 περιστατικά έχει μειωθεί στους άνω των 80 ετών, γιατί έχουν εμβολιαστεί. Τα περισσότερα θύματα ήταν άνω των 79 ετών, αλλά τώρα έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του ευάλωτου πληθυσμού. Αντιθέτως, τώρα νοσηλεύονται πιο μικρές ηλικίες, αφού οι μεγάλοι έχουν προστατευτεί και οι νέοι κινούνται και προσέχουν λιγότερο για διάφορους λόγους» δήλωσε και συμπλήρωσε:

«Διοργανώνονται κορωνο-πάρτι, διαδηλώσεις με 5.000-10.000 ανθρώπους μαζί κάθε μέρα. Δεν υπάρχει η έννοια προστασίας από την πανδημία, είναι αλα καρτ η προστασία. Πρότεινα να βάλουμε κωδικό 7, για να είμαστε όλοι νόμιμοι και ο διαδηλωτής και ο αστυνομικός. Αν με σταματήσει ο αστυνομικός την ώρα που πάω στη διαδήλωση, τι θα μου πει;».

Για το ποιος έχει την ευθύνη επιτήρησης και εφαρμογής των μέτρων, ο κ. Βασιλακόπουλος ήταν ξεκάθαρος.

«Το κράτος έχει την ευθύνη επιτήρησης των μέτρων και έχει και την ευθύνη για το αν τα μέτρα που λαμβάνει θα είναι ή όχι αποτελεσματικά, γιατί πρέπει να συνυπολογίσει και τους μηχανισμούς επιτήρησης και την ψυχολογία του κόσμου και το πώς θα αντιδράσει. Η ευθύνη δεν είναι γενικώς και αορίστως».

Σχολιάζοντας νοοτροπίες ανθρώπων που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα είπε ότι «το 10-15% του πληθυσμού να μην τηρεί τα μέτρα, αρκεί».

Όσον αφορά στον βουλευτή της ΝΔ Μίλτο Χρυσομάλλη, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων του lockdown, ανέφερε:

«Είναι προφανές ότι όλοι οφείλουμε, από τον πιο επώνυμο μέχρι τον πιο ανώνυμο, να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τη δημόσια υγεία, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Απαιτείς διπλά από έναν βουλευτή να πειθαρχεί στα μέτρα».

Για τους νέους περιορισμούς που τέθηκαν σε ισχύ έως τις 16 Μαρτίου, ο καθηγητής σημείωσε πως «τα μέτρα έχουν σκοπό να μειώσουν τις επαφές των ανθρώπων, η επιτυχία τους εξαρτάται από την επόπτευση και τη συμμετοχή των ανθρώπων. Αν όλοι καταλάβουμε ότι είναι η τελευταία μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε, γιατί αυξάνεται και το ποσοστό των εμβολιασμένων, θα μπορούμε να κάνουμε ένα κουράγιο. Αν συμμετέχουμε όλοι φιλότιμα και υπερβούμε λίγο τον εαυτό μας, την αγανάκτηση, τον θυμό και την κόπωση, μπορεί και στις δύο εβδομάδες να έχουν τα μέτρα σοβαρή απόδοση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι η πιο δημοκρατική διαδικασία που έχει υπάρξει. Δεν εξαρτάται από το ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, αλλά βασικά εξαρτάται από το πώς συμπεριφέρονται οι πολίτες. Δεν είμαστε στην Κίνα που βγαίνει στους δρόμους ο στρατός. Στις δημοκρατικές χώρες το πρόβλημα θα το λύσει η συμμετοχή των πολιτών στα μέτρα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.