Χαλκιδική: Μόλις το 20% των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων θα λειτουργήσουν

Χαλκιδική: Μόλις το 20% των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων θα λειτουργήσουν

Το Σάββατο 15/5 ανοίγει ο κλάδος του τουρισμού, όμως δύο δημοφιλέστεροι ηπειρωτικοί τουριστικοί προορισμοί της Βόρειας Ελλάδας, η Χαλκιδική και η Πιερία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Ο πολύ περιορισμένος αριθμός προκρατήσεων έχει ως αποτέλεσμα στην Χαλκιδική να ανοίξει μόλις το 15% των 540 ξενοδοχείων που διαθέτει ο νομός, ενώ στην Πιερία δεν αναμένεται να ανεβάσει «ρολά» περισσότερο από το 20% των 370 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της περιοχής.

Μάλιστα, για να δούμε σε λειτουργία ένα σημαντικό αριθμό ξενοδοχείων και στις δύο περιοχές, θα πρέπει να περιμένουμε το νωρίτερο μέχρι τα μέσα ή ακόμα και το τέλος Ιουνίου, γεγονός που δείχνει ότι θα είναι χαμένο ένα σημαντικό μέρος και του φετινού καλοκαιριού για Χαλκιδική και Πιερία.

Χαλκιδική: Τουρισμός από τις 20 Ιουνίου και… βλέπουμε

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων αλλά και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, η ίδια η αγορά, με βάση τις προκρατήσεις, δείχνει ότι η έναρξη μιας σχετικά ικανοποιητικής τουριστικής κίνησης στη Χαλκιδική μετατίθεται για τον Ιούλιο.

Να σημειωθεί ακόμα ότι από το 15% των ξενοδοχείων της Χαλκιδικής που αναμένεται να ανοίξει έως το ερχόμενο Σάββατο, η συντριπτική πλειοψηφία θα είναι μικρές και μεσαίες μονάδες, δυναμικότητας μέχρι πενήντα δωματίων.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύ δύσκολο στοίχημα, αφού η ίδια η αγορά δείχνει ότι η κίνηση πηγαίνει προς τον Ιούλιο. Αυτό σημαίνει ότι τουριστικά είναι χαμένος ο Ιούνιος για τη Χαλκιδική και μάλιστα αυτό συμβαίνει στο δεύτερο συνεχόμενο covid-19 καλοκαίρι, χωρίς να έχουν μειωθεί σημαντικά τα κρούσματα. Δεν υπάρχουν προκρατήσεις και γι’ αυτό στο επίσημο άνοιγμα του καλοκαιριού στις 15 Μαΐου, δε θα ανοίξει περισσότερο από το 15% των 540 ξενοδοχείων του νομού μας. Για να ανοίξει ένα ξενοδοχείο, θα πρέπει η μέση πληρότητά του, με βάση τις κρατήσεις, να κυμαίνεται γύρω στο 40%, γεγονός που δεν αναμένεται να το δούμε νωρίτερα από τις 20 Ιουνίου. Ίσως και ακόμα πιο αργά, μπορεί και μέσα τον Ιούλιο. Από τότε και μετά θα ανοίξει ένας ικανοποιητικός αριθμός ξενοδοχείων. Το δικό μου ξενοδοχείο έχω προγραμματίσει να το ανοίξω στις 4 Ιουνίου. Με βάση την εικόνα που έχουμε, δεν αναμένεται να έχουμε τουρίστες από τη Δυτική Ευρώπη πριν από το τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου, ενώ Βαλκάνιους τουρίστες περιμένουμε από τις 20 Ιουνίου και μετά», τονίζει ο κ. Τάσιος.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Πιερία, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Ηρακλή Τσιτλακίδη, δεν αναμένεται να ανοίξει περισσότερο από το 20% των 370 ξενοδοχείων του νομού έως το Σάββατο 15 Μαΐου.

«Το άνοιγμα των ξενοδοχείων φέτος στην περιοχή μας θα γίνει σταδιακά και για την κάθε επιχείρηση θα εξαρτηθεί από τις προκρατήσεις. Φέτος αυτές δείχνει ότι θα γίνουν την τελευταία στιγμή. Εκτιμώ ότι στις 15 Μαΐου δε θα είναι ανοιχτό περισσότερο από το 20% των ξενοδοχείων του νομού μας», λέει ο κ. Τσιτλακίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τουρισμός σε ολόκληρη την Πιερία είναι κυρίως οδικός, με αποτέλεσμα πολύ σημαντικό ρόλο να παίζει το τελωνείο των Ευζώνων, το οποίο ακόμα δε λειτουργεί κανονικά. «Οι Εύζωνοι ακόμα δε λειτουργούν και ανοιχτά είναι μόνο τα τελωνεία του Προμαχώνα και της Νυμφαίας. Δηλαδή, μπορούν να έρθουν ευκολότερα κυρίως Βούλγαροι και Ρουμάνοι. Οι Σέρβοι, που έχουν εμβολιαστεί σε μεγάλο ποσοστό, δυσκολεύονται, αφού πρέπει να διασχίσουν βουνά, για να μπουν στη χώρα μας από τον Προμαχώνα. Αυτήν την εβδομάδα περιμένουμε εξελίξεις, για το πώς θα λειτουργήσουν οι χερσαίες πύλες της χώρας. Το τελωνείο των Ευζώνων αποτελεί τον ‘’ομφάλιο λώρο’’ για τον τουρισμό στην περιοχή μας και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει εκεί ο κατάλληλος εξοπλισμός και το ανθρώπινο δυναμικό για τα rapid test, ώστε η διέλευση να γίνεται γρήγορα. Αν σημειωθούν καθυστερήσεις, αυτές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για το επόμενο διάστημα», τονίζει ο κ. Τσιτλακίδης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, κατά τον ίδιο η τουριστική κίνηση στην Πιερία αναμένεται να αρχίζει να ομαλοποιείται μετά τις 15 Ιουνίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.