ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αλλαγή ώρας: Πότε είναι και για ποιο λόγο συμβαίνει πάντα την Κυριακή

Στις μέρες μας, λιγότερο από το 40% των χωρών του κόσμου τηρούν τη θερινή ώρα

Αλλαγή ώρας: Πότε είναι και για ποιο λόγο συμβαίνει πάντα την Κυριακή

Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μέσα στον Μάρτιο, αναμένεται να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά για να περάσουμε στη θερινή ώρα.

Φέτος αυτό θα γίνει την Κυριακή 31 Μαρτίου, τα ξημερώματα, όταν η ώρα θα γυρίσει από 03:00 σε 04:00.

Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ γιατί αυτή η αλλαγή γίνεται πάντα τις Κυριακές; Σύμφωνα με το Live Science, ο λόγος έχει να κάνει με την σύγχυση που προκαλεί στους ανθρώπους η αλλαγή ώρας. Έτσι, προτιμάται η Κυριακή, καθώς εκείνη τη μέρα δραστηριοποιούνται λιγότεροι άνθρωποι, και έτσι έχουν χρόνο να προσαρμοστούν.

Σε πολλές χώρες του κόσμου η αλλαγή γίνεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου, αλλά για τις χώρες της Ευρώπης ισχύει πως η θερινή ώρα αρχίζει και τελειώνει κάθε τελευταία Κυριακή, του Μαρτίου και του Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Η ιστορία του μέτρου

Ο Benjamin Franklin παίρνει την τιμή ως εφευρέτης της ιδέας της χειμερινής ώρας, ως τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας. Μετακινώντας τα ρολόγια προς τα εμπρός, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το επιπλέον βραδινό φως της ημέρας αντί να σπαταλούν ενέργεια στον φωτισμό, θεωρούσε.

Ωστόσο, το μέτρο εφαρμόστηκε επίσημα περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα. Η Γερμανία το καθιέρωσε τον Μάιο του 1916, ως τρόπο εξοικονόμησης καυσίμων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η υπόλοιπη Ευρώπη ακολούθησε λίγο αργότερα, με τις ΗΠΑ να το παγιώνουν το 1918.

Λόγω όμως του αρνητικού της αντίκτυπου στην αγροτική παραγωγή, αφού απορρύθμιζε τους φυσικούς κύκλους των ζώων κτηνοτροφίας, καταργήθηκε έως ότου ο επόμενος πόλεμος την επανέφερε στη μόδα. Στην αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 9 Φεβρουαρίου 1942, ο Πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ επανέφερε τη θερινή ώρα όλο το χρόνο, αποκαλώντας την «Ώρα πολέμου».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στις μέρες μας, λιγότερο από το 40% των χωρών του κόσμου τηρούν τη θερινή ώρα. Οι περιοχές που είναι πιο μακριά από τον ισημερινό και πιο κοντά στους πόλους έχουν το μεγαλύτερο όφελος από την αλλαγή των δεικτών κάθε καλοκαίρι, επειδή υπάρχει μια πιο δραματική αλλαγή στο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια των εποχών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.