ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Άλλαξε σήμερα τα ξημερώματα η ώρα – Οι δύο χώρες που δεν «γύρισαν» τα ρολόγια τους

Αποφάσισαν σε διαφορετική φάση της ιστορίας η κάθε μία να σταματήσουν να ακολουθούν την αλλαγή ώρας

Άλλαξε σήμερα τα ξημερώματα η ώρα – Οι δύο χώρες που δεν «γύρισαν» τα ρολόγια τους

Τα ξημερώματα της Κυριακής (29/10), «γυρίσαμε» μια ώρα πίσω τα ρολόγια μας, προκειμένου να πάμε από τη θερινή στη χειμερινή ώρα, η οποία θα ισχύει μέχρι το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου.

Φυσικά, η ώρα δεν άλλαξε μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε πολλές ακόμα ευρωπαϊκές και άλλες χώρες. Ειδικότερα, στην Γηραιά Ήπειρο, η ώρα άλλαξε την ίδια στιγμή για όλες τις χώρες εκτός από δύο- οι οποίες έχουν αποφασίσει να απέχουν.

Πρόκειται για την Ισλανδία και τη Λευκορωσία, δύο ευρωπαϊκές χώρες που αποφάσισαν σε διαφορετική φάση της ιστορίας η κάθε μία να σταματήσουν να ακολουθούν την αλλαγή ώρας.

Η Λευκορωσία μέχρι το 2011 ακολουθούσε την Ώρα Ανατολικής Ευρώπης, την ίδια δηλαδή με εκείνη που ακολουθεί η Ελλάδα η Κύπρος και διάφορες άλλες χώρες στα ανατολικά Βαλκάνια.

Η ώρα άλλαζε δύο φορές το χρόνο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την Ελλάδα, όμως η Λευκορωσία σταμάτησε να συμμορφώνεται με την αλλαγή της ώρας το 2011. Τότε, η λευκορωσική κυβέρνηση αποφάσισε να παραμείνει στη θερινή ώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Όσον αφορά την Ισλανδία, η χώρα τηρούσε την αλλαγή ώρας από το 1917 μέχρι και το 1967, ωστόσο η αντίδραση των πολιτών ήταν τέτοια που τελικά ο θεσμός αυτός καταργήθηκε. Όπως και η Λευκορωσία, έτσι και η Ισλανδία τώρα βρίσκεται σε μόνιμη θερινή ώρα, μια ώρα δηλαδή μπροστά από την ηλιακή («κανονική») ώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, συζητούν τα τελευταία χρόνια την κατάργηση της αλλαγής της ώρας. Βασικά επιχειρήματα υπέρ της κατάργησης είναι οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία (αυξημένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής για τις επόμενες ημέρες μετά την αλλαγή), διαταραχή των πρωινών δραστηριοτήτων, καθώς και αποδιοργάνωση του κιρκαδικού κύκλου ανθρώπων και ζώων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα, μετα-ανάλυση 44 μελετών του 2017 διαπίστωσε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας που προβάλλουν οι υποστηρικτές της αλλαγής ώρας ως επιχείρημα οδηγεί μόνο σε 0,34% εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ημέρες εφαρμογής της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.