ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Διευθύντρια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για αφίσα Ε.Ψύκου: «Δεν υπάρχει κάτι προσβλητικό ή χλευαστικό»

Απάντηση σε επιστολή του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου

Διευθύντρια  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για  αφίσα Ε.Ψύκου: «Δεν υπάρχει κάτι προσβλητικό ή χλευαστικό»

«Οι πράξεις απαγόρευσης ή λογοκρισίας είναι αντίθετες όχι μόνο στις αξίες μου αλλά και αντίθετες στους νόμους του κράτους μας»:

Το συγκεκριμένο απόσπασμα ανήκει στη γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό, ως απάντηση στο γραπτό αίτημα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου να μην αναρτηθεί δημόσια η «βαθύτατα προκλητική για το θρησκευτικό συναίσθημα των χριστιανών της πόλης», αφίσα του ντοκιμαντέρ της Ελένης Ψύκου «Αδέσποτα κορμιά», με την εσταυρωμένη, ημίγυμνη έγκυο γυναίκα – Παναγία;- , έχοντας προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία.

Η αφίσα του ντοκιμαντέρ, το οποίο παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα το βράδυ της Τρίτης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και υποτίθεται ότι απεικονίζει το δικαίωμα των  γυναικών για «αυτοδιαχείριση του σώματός τους, διεκδικώντας το δικαίωμα τους στην έκτρωση, την εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά και την ευθανασία», αναρτήθηκε για πρώτη φορά πριν από έναν περίπου μήνα από την  Ελένη Ζύκου.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος

Πληροφορούμενος το γεγονός ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος απέστειλε, προχθές, μια επιστολή, με την οποία ζητούσε από την γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ την απόσυρση της αφίσας, εξηγώντας, παράλληλα, την επίσημη στάση της εκκλησίας απέναντι σε αντίστοιχα θέματα. Φρόντισε, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει πως οι αντιρρήσεις εστιάζουν όχι στην ίδια την ταινία αλλά στην αφίσα της:

«Το ζήτημα που δημιουργείται με αυτό δεν έγκειται στο περιεχόμενό του, αλλά στην διαφημιστικὴ αφίσα προβολής τοῦ ντοκιμαντέρ!» σημειώνει ο ίδιος προσθέτοντας στη συνέχεια:

«Πέραν του ότι η πρώτη μοιάζει αναντίστοιχη με το περιεχόμενο του δευτέρου - την εξερεύνηση της σωματικής αυτονομίας στην Ευρώπη των πολλών ελευθεριών- όπως περίπου αναφέρεται στο Πρόγραμμα, ακόμη και αν προσπαθήσει κάποιος να κάνει μια ελευθεριάζουσα ή νοσηρή σύνδεση, είναι βαθύτατα προκλητική για το θρησκευτικό συναίσθημα των χριστιανών της πόλης μας, ανεξαρτήτως δόγματος και ομολογίας: ένας σταυρός με μία ημίγυμνη γυναίκα, πιθανώς την Παναγία, την οποία περιβάλλουν τα αστέρια της Ευρωπαϊκής Σημαίας (αναφορὰ στην εικόνα της Παναγίας «Αμώμου Συλλήψεως» ή της Παναγίας της Λούρδης, δύο παγκοσμίως σεβαστῶν χριστιανικῶν συμβόλων;).

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης σημειώνει, επίσης, πως «στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοσή μας η ελευθερία δεν είναι μία ιδέα, αλλά ένα πρόσωπο, που δεν είναι άλλο από το πρόσωπο του Χριστού. Γι’ αυτό η ελευθερία ως συνειδητή επιλογή ζωής προϋποθέτει απαραιτήτως τον σεβασμό και την ευθύνη, τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους Άλλους» για να προσθέσει αμέσως μετά:

«Σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο ζητούμε και από σας να μη συναινέσετε στο να προσβληθεί η ελεύθερη διάθεση της αγάπης μας για τον Χριστό, την Εκκλησία Του και τα ιερά Πρόσωπα της Πίστης μας, με την ανάρτηση της αφίσας για την διαφήμιση του ντοκιμαντέρ “Αδέσποτα κορμιά”».

Η Ελίζ Ζαλαντό, αναφερόμενη στο θέμα του ντοκιμαντέρ, απάντησε στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης πως ως γυναίκα, μητέρα και εργαζόμενη, βλέπει με ανησυχία ότι ο κόσμος, εν έτει 2024, μοιάζει να πηγαίνει πίσω:

«Η βία, οι επιθέσεις κατά των γυναικών, οι γυναικοκτονίες αυξάνονται συνεχώς. Αυξάνονται και οι επιθέσεις κατά αδυνάτων και διαφορετικών. Μόλις χθες στην πλατεία Αριστοτέλους, μια ανάσα από την έδρα του Φεστιβάλ μας, είδαμε με φρίκη και αγανάκτηση μια αήθη και βίαιη επίθεση εναντίον δυο διεμφυλικών ατόμων, τα οποία διασώθηκαν καθαρά από τύχη. Αυξάνονται επίσης τα απολυταρχικά καθεστώτα που περιορίζουν την ελευθερία, καταπατούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και αμφισβητούν την έννοια της Δημοκρατίας» σημειώνει στην επιστολή της.

“Αναφορικά με το περιεχόμενο της αφίσας του επίμαχου ντοκιμαντέρ και το αίτημα απόσυρσής η άποψή της είναι σαφέστατη και αδιαπραγμάτευτη: «Κατανοώ ότι η διαφημιστική αφίσα της ταινίας Αδέσποτα Κορμιά εκφράζει ίσως απόψεις αντίθετες από τις δικές σας. Το ίδιο είμαι σίγουρη ότι συμβαίνει και με άλλα καλλιτεχνικά έργα που παρουσιάζονται σε κινηματογραφικές αίθουσες, τηλεοπτικούς σταθμούς, αίθουσες τέχνης και μουσεία. Μα κι εγώ όμως βλέπω έργα που δεν μου αρέσουν και ακούω απόψεις που είναι αντίθετες στις δικές μου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μπορούσα να ζητήσω την απαγόρευσή τους, ή την απόσυρσή τους, διότι αυτό αντίκειται στο Κράτος Δικαίου.»

Στην επισήμανση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης πως «τείνει, δυστυχώς, να καταστεί συνήθεια, τα τελευταία χρόνια, η εκ μέρους διαφόρων “καλλιτεχνών” χρησιμοποίηση των ιερών Προσώπων της Πίστης για να διαφημίσουν εκδηλώσεις και δημιουργήματα τέχνης» η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης απαντά πως «συμβαίνει και αυτό, όχι όμως με την αφίσα της κ. Ψύκου στην οποία δεν υπάρχει κάτι προσβλητικό ή χλευαστικό».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, η Ελίζ Ζαλαντό, εκφράζει προς τον Μητροπολίτη Φιλόθεο την άποψή της, η οποία συντάσσεται με την πεποίθηση πολλών, πως «ο Σταυρός του Κυρίου δεν είναι μόνον ένα σύμβολο πίστης, μια απλή εικόνα που αναπαράγεται στατικά ανά τους αιώνες, αλλά και ένας συμπεριληπτικός τόπος και ένας εν κινήσει τρόπος που αγκαλιάζει τον πεπτοκώτα άνθρωπο, τον πάσχοντα άνθρωπο, τον εσαεί ξένο, τον οποίο οφείλουμε να υποδεχόμαστε με ταπεινότητα, κατανόηση και αγάπη…»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.