ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Διώχνουν τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου από τους οικίσκους (φώτο)

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρεται στα ειδοποιητήρια, θα «ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία»

Διώχνουν τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου από τους οικίσκους (φώτο)

Στο δρόμο κινδυνεύουν να καταλήξουν οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου Κρήτης που μετά το σεισμό βρήκαν «καταφύγιο» εκεί, καθώς η κυβέρνηση τους έστειλε χαρτί με το οποίο ζητά την απομάκρυνσή τους από το χώρο.

Συγκεκριμένα, σε όσους από τους σεισμοπλήκτους δεν ήταν ιδιοκτήτες σπιτιών, αλλά ενοικιαστές δίνεται διορία δύο μηνών για να εγκαταλείψουν και τους οικίσκους των 20 τ.μ. στους οποίους αναγκαστικά φιλοξενούνται εδώ και δύο χρόνια.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρεται στα σχετικά ειδοποιητήρια, θα «ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία», δηλαδή η απομάκρυνσή τους με την παρέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τα πρώτα ειδοποιητήρια από τον δήμο Μινώα Πεδιάδας έφτασαν στους σεισμόπληκτους την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο η νυν δημοτική αρχή γνώριζε ήδη από τον Δεκέμβριο του 2022 ότι επίκειται αυτή η εξέλιξη δεδομένου ότι είχε λάβει σχετικό έγγραφο από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στο οποίο επισημαινόταν πως «καθόσον έχει παρέλθει σχεδόν ένα έτος από τους σεισμούς του Ιουλίου 2021 και Σεπτεμβρίου 2021, οι οικίσκοι που παραχωρήθηκαν σε ενοικιαστές θα πρέπει να επιστραφούν. Επίσης επισημαίνεται ότι όσοι διέμεναν στο πληγέν κτίριο ως φιλοξενούμενοι, δε θεωρούνται δικαιούχοι οικίσκου». έξωση στους σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι

Όπως επισημαίνουν μέλη του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα», ο δήμος δεν είχε ενημερώσει επισήμως τους πληγέντες για αυτήν την εξέλιξη, ενώ μερικοί συνδέουν τη στάση αναμονής με το γεγονός ότι η φετινή χρονιά, ήταν χρονιά πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων.

Το ζήτημα, πάντως, περιπλέκεται ακόμα περισσότερο δεδομένου ότι η Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, η οποία είχε στείλει την ενημέρωση στη δημοτική αρχή έχει πλέον «μετακομίσει» σε άλλο υπουργείο.

Οι σεισμόπληκτοι βρίσκονται για άλλη μια φορά «ξεκρέμαστοι» καθώς με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η σχετική αρμοδιότητα έχει φύγει πλέον από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και έχει μεταφερθεί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης.

Αποτέλεσμα είναι το εν λόγω έγγραφο να έχει φύγει από ένα υπουργείο, το οποίο πλέον δεν μπορεί να απαντήσει ή να λογοδοτήσει διότι η σχετική αρμοδιότητα υπάγεται πλέον σε άλλο υπουργείο.

Μόνοι χαμένοι για άλλη μια φορά είναι οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι σήμερα είναι αντιμέτωποι με εξώσεις ακόμα και από τους οικίσκους που διαμένουν.

Όπως μάλιστα λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ελπίδα», Κώστας Γκαντάτσιος, «ανάμεσα στις οικογένειες που έχουν λάβει ειδοποιητήρια συγκαταλέγονται τρίτεκνες οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και άνθρωποι κατάκοιτοι με 90% αναπηρία, οι οποίοι έχουν να βγουν ένα χρόνο από τον οικίσκο».

Παρόλα αυτά, τα ειδοποιητήρια του δήμου είναι σαφή και αναφέρουν ότι επίκειται επιστροφή των οικίσκων που παραχωρήθηκαν λόγω του σεισμού:

«Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με το υπαριθμ. 386054/2022 έγγραφο του αναφέρει ότι σε όσους είχαν παραχωρηθεί οικίσκοι με την ιδιότητα του ενοικιαστή κατοικίας μετά το σεισμό του Σεπτεμβρίου 2021 πρέπει να επιστραφούν.

Παρακαλείσθε όπως εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και όχι πέραν της 31/12/2023 αποχωρήσετε από τον οικίσκο που σας είχε παραχωρηθεί για τις ανάγκες στέγασης.

Σε περίπτωση που δεν αποχωρήσετε θα εφαρμοστεί η νόμιμη διαδικασία (ΦΕΚ 367/Β/19980».

Το τελεσίγραφο του δήμου έφτασε σε σεισμόπληκτους, οι οποίοι όμως δεν έχουν που αλλού να πάνε, καθώς η Πολιτεία δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της με τους εγκεκριμένους φακέλους αποκατάστασης να φτάνουν μόλις τους 29, αφού περίπου 2.250 φάκελοι που έχουν κατατεθεί, «βαλτώνουν» στα γραφεία του Τομέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών.

Πρόσφατα είχε επισκεφθεί την περιοχή κλιμάκιο της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, το οποίο πραγματοποίησε εξονυχιστικούς ελέγχους για το ζήτημα της διαχείρισης των οικίσκων και κάλεσε τον δήμο να ενεργοποιήσει το έγγραφο το οποίο η δημοτική αρχή είχε στα χέρια της από τις 6 Δεκεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με τον κ.Γκαντάτσιο, έως και σήμερα σε οικίσκους διαμένουν αναγκαστικά περίπου 600 άτομα: «Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κανείς δεν κατέλαβε οικίσκο παράνομα. Δεν είναι υπαιτιότητα ούτε επιθυμία του πολίτη να ζει σε έναν οικίσκο 20 τ.μ.

Έμειναν εκεί διότι δεν έχει προχωρήσει και η διαδικασία της επιδότησης ενοικίου. Έχουμε μάλιστα περίπτωση ανθρώπου, στον οποίο εγκρίθηκε η επιδότηση ενοικίου, πληρώθηκε για το πρώτο τρίμηνο και στη συνέχεια διακόπηκε επειδή τελείωσαν τα χρήματα – όπως του είπαν – με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να του κάνει έξωση. Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο Αρκαλοχώρι.

Στη Σάμο επί ένα χρόνο μαθαίνουμε ότι καθυστερούν οι καταβολές. Ο κόσμος δε ζητά να σπείρουμε οικίσκους παντού. Αυτό που θέλει είναι να τρέξουν οι διαδικασίες ώστε να απεμπλακούν από τη γραφειοκρατία και να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους», τονίζει προσθέτοντας πως ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος θα αναλάβει τα ηνία του δήμου από την 1η Ιανουαρίου 2024 αναμένεται να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης της σημερινής δημοτικής αρχής.

Σε εξέλιξη και οι πλειστηριασμοί

Να υπενθυμιστεί, ότι στους σεισμόπληκτους της περιοχής φτάνουν το ένα μετά το άλλο και κατασχετήρια για πλειστηριασμούς καθώς πλέον βρίσκονται εκτός οποιονδήποτε μέτρων προστασίας: «Τον Ιούλιο έγιναν δύο πλειστηριασμοί σε αγροτεμάχια, ενώ ακριβώς στην επέτειο των δύο ετών από τον σεισμό προχώρησαν άλλοι 4. Μεθαύριο έχει προγραμματιστεί ο πρώτος πλειστηριασμός για επιχείρηση», λέει ο κ Γκαντάτσιος.

Ο ίδιος προειδοποιεί μάλιστα και τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας για την τύχη που τους περιμένει: «Λειτουργούμε περίπου ως προσομοιωτής για όλες τις πληγείσες περιοχές. Χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας. Σε έξι μήνες και μια μέρα θα χτυπήσουν τα πρώτα κατασχετήρια και στη Θεσσαλία κι αυτό που θα γίνει εκεί τότε, είναι αυτό που ήδη περνάμε εμείς σήμερα».

Σφοδρή ήταν η αντίδραση στις εξώσεις των σεισμοπλήκτων από τους οικίσκους και από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ο αρμόδιος τομεάρχης, Χάρης Μαμουλάκης επισημαίνει σε δήλωσή του πως «η αναλγησία της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη δεν έχει όρια.

Δεν αρκεί που εδώ και δυο χρόνια εμπαίζει τους σεισμόπληκτους της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου, δεν αρκεί που οι κατασχέσεις σεισμόπληκτων ιδιοκτησιών εξελίσσονται κανονικά την ώρα που 2.250 φάκελοι για αποκαταστάσεις έχουν κολλήσει στην σχετική Υπηρεσία, το Υπουργείο Υποδομών φτάνει στο σημείο να ζητήσει απ’ όσους δεν είναι ιδιοκτήτες σπιτιών, να εγκαταλείψουν τους οικίσκους στους οποίους διαμένουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η οργή και η αγανάκτηση από τα πρώτα ειδοποιητήρια είναι έκδηλη και από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο έτσι ώστε να μην υλοποιηθεί αυτή η απαράδεκτη απόφαση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.