ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

ΕΚΠΑ: «Όπου δεν είναι εφικτή η δια ζώσης διδασκαλία θα γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα»

«Το Πανεπιστήμιο διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής του λειτουργίας για τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές»

ΕΚΠΑ: «Όπου δεν είναι εφικτή η δια ζώσης διδασκαλία θα γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα»

Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έδωσε διευκρινήσεις για την διεξαγωγή της εξεταστικής.

Το ΕΚΠΑ αναφέρει καταρχάς ότι η αξιολόγηση, «όπου δεν είναι εφικτή η δια ζώσης διδασκαλία και διενέργεια εξετάσεων, θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα» με διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας.

Προσθέτει ότι ως τη Δευτέρα 5/2 θα εκδοθεί το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της εξεταστικής ενώ το προσωπικό «δύναται να ασκεί τα καθήκοντά του με τηλεργασία εφόσον δεν είναι εφικτή η δια ζώσης λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών».

Στην απόφασή του την Τετάρτη το Πανεπιστήμιο αναφέρει τα ακόλουθα σχετικά με την εκπαιδευτική λειτουργία και την εξεταστική περίοδο:

Το Πανεπιστήμιο διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής του λειτουργίας για τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες του. Σε συνέχεια του πορίσματος της συνεδρίασης της Συνόδου των Πρυτάνεων, με θέμα το πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όσον αφορά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για την ολοκλήρωση του διδακτικού εξαμήνου και στην εξ αποστάσεως αξιολόγηση με τη διενέργεια των εξετάσεων, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 31/01/2024 και αποφάσισε:

1. Η αξιολόγηση των φοιτητών / φοιτητριών, όπου δεν είναι εφικτή η δια ζώσης διδασκαλία και διενέργεια εξετάσεων, θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα λαμβάνοντας τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης και διασφαλίζοντας παράλληλα τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στη διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας.

2. Για την εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων, έως τη Δευτέρα 5/2/2024 θα εκδοθεί ολοκληρωμένο το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της εξεταστικής περιόδου χειμερινού εξαμήνου ανά ακαδημαϊκό Τμήμα, όπως επίσης και αναλυτικές οδηγίες προς τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τους διδάσκοντες / τις διδάσκουσες. Για το λόγο αυτό συγκροτείται Επιτροπή υποστήριξης των εξ αποστάσεως εξετάσεων.

3. Το διοικητικό προσωπικό δύναται να ασκεί τα καθήκοντά του με τηλεργασία εφόσον δεν είναι εφικτή η δια ζώσης λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών.

Σχετικά με την εισαγγελική παραγγελία και τις αναφορές από ορισμένα Μ.Μ.Ε.: Σε συνέχεια της απόφασης της Συνόδου Πρυτάνεων και του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ, η Σύγκλητος εκφράζει τον πολύ έντονο προβληματισμό της για την άδικη στοχοποίηση των Πρυτανικών και Κοσμητορικών αρχών στην κοινή γνώμη και θα προβεί σε όλες τις ενέργειες για να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια απαξίωσης του Πανεπιστημίου από όπου αυτή προέρχεται.

Σχετικά με την αναγκαιότητα αύξησης της χρηματοδότησης και την υποστελέχωση: Το ΕΚΠΑ, το αρχαιότερο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο ιδρυθέν πριν από δύο σχεδόν αιώνες, κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των Πανεπιστημίων στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, τα προηγούμενα 14 χρόνια, ιδιαίτερα την δεκαετία 2010 – 2020, υπήρξε σημαντική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς το ΕΚΠΑ, και σε κατεύθυνση αντιστρόφως ανάλογη της επιστημονικής και εκπαιδευτικής προσφοράς του. Επιπλέον, από το 2010 το προσωπικό του Πανεπιστημίου μειώθηκε κατά 25% λόγω των αφυπηρετήσεων. Είναι απαραίτητη η αναπλήρωση των 600 θέσεων ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, τις οποίες έχει απωλέσει το Ίδρυμα μας, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή ποιοτικού εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, ανάλογου του κύρους και της ιστορίας του ΕΚΠΑ.

Σχετικά με το επικείμενο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

Το επικείμενο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη-κρατικών πανεπιστημίων προβληματίζει όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία παραμένει σταθερή στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ΕΚΠΑ, ενόψει του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, «ανοίγει τον διάλογο» και καλεί το Συμβούλιο Διοίκησης, τις Κοσμητείες, τις Συνελεύσεις των Τμημάτων, τους Συλλόγους των μελών ΔΕΠ, των φοιτητών και του προσωπικού, καθώς τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια και τους φορείς της εκπαίδευσης να συμμετέχουν στον διάλογο για το μέλλον του δημόσιου Πανεπιστημίου. Η Σύγκλητος θα επεξεργαστεί τις τοποθετήσεις όλων των ακαδημαϊκών οργάνων και φορέων και θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα όταν θα γίνουν γνωστές οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο κείμενο του προς ψήφιση νόμου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.