ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Εντυπωσιακό θέαμα στη Θεσσαλονίκη: Κτίριο αλλάζει χρώματα ανάλογα με τον καιρό (φωτό)

Το εννιαόροφο κτίριο, πλήρους ενεργειακής απόδοσης «ξεφύτρωσε» στην οδό Ναπολέοντα Ζέρβα στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης

Εντυπωσιακό θέαμα στη Θεσσαλονίκη: Κτίριο αλλάζει χρώματα ανάλογα με τον καιρό (φωτό)

Κτίριο εννέα ορόφων στη Θεσσαλονίκη αλλάζει χρώμα ανάλογα με τις διαθέσεις του καιρού. Τραβάει τα βλέμματα των περαστικών χάρη στον σχεδιασμό και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική του.

Πρόκειται για το εννιαόροφο κτίριο, πλήρους ενεργειακής απόδοσης, που «ξεφύτρωσε» στην οδό Ναπολέοντα Ζέρβα στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης και πολύ σύντομα θα στεγάσει τις υπηρεσίες και τα γραφεία της ΕΥΑΘ Παγίων.

Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου κτιρίου είναι ότι η πρόσοψή του θυμίζει κύματα, με τα σκίαστρα αλουμινίου να αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τις διαθέσεις του καιρού, καθώς το κτίριο, όπως αναφέρουν οι μελετητές, έχει μία πράσινο-μπλε απόχρωση όταν πέφτουν επάνω του οι αχτίδες του ήλιου και μία καφετί απόχρωση όταν τα σύννεφα καλύπτουν την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο «σηκώθηκε» σε ιδιόκτητο οικόπεδο μικρής έκτασης, σε παραδιπλανό δρόμο από το δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, και για να γίνει η πλήρης αξιοποίηση των μόλις 181 τ.μ. αναπτύχθηκε σε ύψος.

Στα αξιοσημείωτα είναι ο «πράσινος» χαρακτήρας του, καθώς στον ελεύθερο χώρο του δώματος θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πάνελ που θα εξυπηρετούν ενεργειακά το κτίριο.

Στο ισόγειο έχει γίνει διαμόρφωση με χώρους πρασίνου και διαδρόμους πρόσβασης πεζών, ενώ ο σχεδιασμός για τις επόμενες παρεμβάσεις προβλέπει την τοποθέτηση – πιθανότατα πολύχρωμου – φωτισμού, ώστε η μεταλλική κατασκευή να μπορεί να «μεταμορφώνεται» χρωματικά ανάλογα με τον εορτασμό διαφόρων παγκόσμιων ημερών.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΥΑΘ Παγίων, Σάκης Τζακόπουλος, που είχε την ιδέα, ολοκλήρωσε τη μελέτη και η κατασκευή ξεκίνησε επί των ημερών του.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει το έργο ως «παιδί του» και αναφέρει ότι με συγκίνηση το είδε να μεγαλώνει και να ολοκληρώνεται. Μάλιστα, σε τοποθέτησή του σημείωνε πως το κτίριο μπορεί να αποτελέσει ένα νέο τοπόσημο για την πόλη.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια της ΕΥΑΘ Παγίων, Λία Παπαδοπούλου, αναφέρθηκε στη μετακόμιση των υπηρεσιών, τονίζοντας ότι «ενδεχομένως προς τα τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου» η υπηρεσία θα είναι έτοιμη να εγκατασταθεί στο νέο της χώρο. Η ίδια, συμπλήρωσε με νόημα: «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό, διότι από το 2003 που δημιουργήθηκε η ΕΥΑΘ Παγίων ήμασταν στο ενοίκιο. Τώρα, 20 χρόνια μετά θα στεγαστούμε σε ένα δικό μας κτίριο, κάτι που ήταν ευσεβής πόθος».

Δείτε τις εικόνες:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.