Καρυστιανού, Σαμαράς, Τσίπρας: Βλέπω 12 (τουλάχιστον) κόμματα στην επόμενη Βουλή. Κυβέρνηση δεν βλέπω...

Γενική γραμματέας υπουργείου Μεταφορών: 951 νέα λεωφορεία έως το καλοκαίρι – 17 νέοι συρμοί στη Γραμμή 1 του ΗΣΑΠ

Θα ενισχυθεί η επιχορήγηση για την ηλεκτροκίνηση στα 11 εκατ. ευρώ

Γενική γραμματέας υπουργείου Μεταφορών: 951 νέα λεωφορεία έως το καλοκαίρι – 17 νέοι συρμοί στη Γραμμή 1 του ΗΣΑΠ

Στον νέο ΚΟΚ και στις πρωτοβουλίες για την οδική ασφάλεια, καθώς και στο σχέδιο αναβάθμισης των ΜΜΜ, επικεντρώθηκε η γενική γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, Δέσποινα Παληαρούτα, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου. Τόνισε την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων και τη βελτίωση της προσβασιμότητας των πολιτών.

«Θα ανανεωθεί η ρύθμιση για δωρεάν στάθμευση των ηλεκτρικών οχημάτων και θα ενισχυθεί η επιχορήγηση για την ηλεκτροκίνηση στα 11 εκατ. ευρώ» επεσήμανε μιλώντας στο EΡΤΝews.

«Ο τομέας των μεταφορών και των μέσων μαζικών μεταφορών χρήζει βελτίωσης. Βλέπουμε τον κόσμο έξω να παίρνει τα λεωφορεία, να παίρνει τα τρένα, το μετρό και να θέλει να βελτιωθεί η κατάσταση… Στα μέσα μαζικής μεταφοράς ξεκινάμε με την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων ήδη από τον περασμένο Μάιο. Στην Αθήνα έχουμε 140 νέα λεωφορεία, στη Θεσσαλονίκη 110, και μέχρι το καλοκαίρι 951 νέα λεωφορεία θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αττικής» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» και τόνισε «ο νέος στόλος αντιρρυπαντικής τεχνολογίας θα είναι πλήρως προσβάσιμος σε αντίθεση με τον υφιστάμενο στόλο όπου μόνο το 31% είναι πλήρως προσβάσιμο από ΑμεΑ».

Εστιάζοντας στους παλαιούς συρμούς του ΗΣΑΠ η γενική γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών τόνισε ότι υπάρχει πλάνο αναβάθμισης και ανάταξης συρμών στη γραμμή 1 του ΗΣΑΠ: «Συνολικά, μέχρι το 2027 θα έχουμε 17 νέους συρμούς στη Γραμμή 1. Για τις γραμμές 2 και 3, το πλάνο περιλαμβάνει δημοπρατήσεις για νέους συρμούς, αλλά αυτοί θα παραληφθούν σταδιακά από το 2025 έως το 2029».

«Στόχος είναι όσοι έχουν ηλεκτρικά οχήματα να έχουν και αντίστοιχα προνόμια»

Επίσης αναφέρθηκε και στην επιτυχία του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», το οποίο έχει ήδη χορηγήσει 55 εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις στον δεύτερο κύκλο, ενώ ο τρίτος κύκλος προγραμματίζεται να αυξηθεί από 9 στα 11 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης. Όσον αφορά τη ρύθμιση για δωρεάν στάθμευση το κέντρο είπε ότι στόχος είναι «όσοι έχουν ηλεκτρικά οχήματα να έχουν και αντίστοιχα προνόμια».

Μιλώντας για τον Κηφισό και την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης δήλωσε ότι το υπουργείο Μεταφορών προχωρά στη δημοπράτηση νέου έργου σύνδεσης της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου με τη Λεωφόρο Σχιστού και την κατασκευή της δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω. Το έργο, προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2029.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν θα επιτραπεί στους οδηγούς των ταξί να μπαίνουν στις λεωφορειολωρίδες το άφησε ανοικτό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι λεωφορειολωρίδες προορίζονται για τη διέλευση των λεωφορείων. Ωστόσο, συζητούμε να επιτρέπεται η επιβίβαση και αποβίβαση από ταξί. Σε επόμενο στάδιο, θα εξετάσουμε αν είναι εφικτή η συνύπαρξή τους με τα λεωφορεία».

Όσον αφορά τα όρια ταχύτητας μέσα στις πόλεις δήλωσε ότι σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει και ειδικούς και επιστημονικές ομάδες, όταν ρίχνεις το όριο ταχύτητα στα 30 χιλιόμετρα μέσα στον αστικό ιστό μειώνεται κατακόρυφα η πιθανότητα ατυχήματος.

«Είναι σημαντική η κατηγοριοποίηση που γίνεται στις παραβάσεις με βάση την επικινδυνότητα χαμηλής, μέσης και υψηλής των παραβάσεων. Επίσης απενοχοποιείται το όχημα στον νέο ΚΟΚ» είπε κλείνοντας και αναφορικά με τις μοτοσικλέτες δήλωσε ότι είναι υπό εξέταση τα προσπεράσματα ανάμεσα στα σταματημένα οχήματα ενώ όσον αφορά τα όρια ηλικίας των οδηγών αποκάλυψε ότι αν και εξετάζεται δεν έχουν παρθεί μέτρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.