Ας μας λυπηθεί ο Θεάνθρωπος...

Η «πρώτη Ανάσταση» σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Χίο: Ο «τεχνητός σεισμός», η Γκλόρια και ο ιερέας με τα βάγια (βίντεο)

Οι Ορθόδοξοι χριστιανοί γιορτάζουν το ελπιδοφόρο - πρώτο- μήνυμα της Ανάστασης

Η «πρώτη Ανάσταση» σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Χίο: Ο «τεχνητός σεισμός», η Γκλόρια και ο ιερέας με τα βάγια (βίντεο)

«Έφτασε» το μήνυμα της πρώτης Ανάστασης που περιμένουν και φέτος με τεράστια προσμονή οι Ορθόδοξοι στην Ελλάδα.

Οι Ορθόδοξοι χριστιανοί γιορτάζουν το ελπιδοφόρο – πρώτο- μήνυμα της Ανάστασης, με τη Μικρή Ανάσταση να τελείται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.

Οι κρότοι της Πρώτης Ανάστασης ακούστηκαν ήδη στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, γνωστό και ως Ναό των Ξένων, στο ιστορικό κέντρο της Κέρκυρα.

Η λειτουργία με το πρώτο χαρμόσυνο μήνυμα ξεκίνησε – όπως κάθε χρόνο= λίγο μετά τις 6 το πρωί, με πολυελαίους και στασίδια να σείονται, ενώ ακολουθεί στις 11:00 το καθιερωμένο σπάσιμο των μπότηδων.

Στη Ζάκυνθο, η «Γκλόρια» της Πρώτης Ανάστασης συνοδεύεται από εκκωφαντικό θόρυβο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου πραγματοποιείται η αναπαράσταση του σεισμού της Καινής Διαθήκης.

Νεαροί χτυπούν μεταλλικά αντικείμενα, όπως παλιά ντεπόζιτα, βαρέλια και τενεκέδες, διατηρώντας το έθιμο, το οποίο έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. Π

αλαιότερα, οι πιστοί χτυπούσαν τα στασίδια της εκκλησίας και πήλινα αντικείμενα για να συμβολίσουν τον σεισμό και την Ανάσταση του Κυρίου.

Ξεχωριστή ήταν η ατμόσφαιρα και στη Χίο, όπου το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου το κλίμα κατάνυξης γέμισε τον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας.

Εκεί, η Πρώτη Ανάσταση τελέστηκε με τον χαρακτηριστικό τρόπο του ιερέα, ο οποίος κάθε χρόνο πετά τα βάγια με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία, προσδίδοντας μοναδικό χρώμα στο έθιμο.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.