ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Ο Ιωάννης Συμεωνίδης είναι ο νέος γενικός επίτροπος Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων

Η θητεία στη θέση αυτή είναι τετραετής αλλά ο κ. Συμεωνίδης θα αποχωρήσει το 2026, λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου προβλεπομένου ορίου ηλικίας

Ο Ιωάννης Συμεωνίδης είναι ο νέος γενικός επίτροπος Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων

Καθήκοντα γενικού επιτρόπου Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων ανέλαβε ο μέχρι σήμερα επίτροπος Ιωάννης Συμεωνίδης, ο οποίος θα αποχωρήσει από τη θέση αυτή το έτος 2026.

Ο νέος επίτροπος Επικρατείας κ. Συμεωνίδης είναι παράλληλα και καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και έχει πλούσιο συγγραφικό έργο.

Ο κ. Συμεωνίδης διαδέχθηκε τον γενικό επίτροπο Επικρατείας των τακτικών Δ.Δ. Δημήτριο Κωστάκη (18/3/2019 -17/03/2023).

Η θητεία στη θέση του γενικού επιτρόπου Επικρατείας των τακτικών Δ.Δ. είναι τετραετής, αλλά ο κ. Συμεωνίδης θα αποχωρήσει τον Ιούνιο του 2026, λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου προβλεπομένου ορίου ηλικίας, δηλαδή πριν συμπληρωθεί η τετραετία.

Σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την πλήρωση της θέσης του γενικού επιτρόπου Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, εκδόθηκε την 19η Απριλίου 2023, μετά από σχετική πράξη του υπουργικού συμβουλίου (18.4.2023). Το Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ, τεύχος Γ΄).

Ποιος είναι ο Ιωάννης Συμεωνίδης

Μετά το πέρας των σπουδών του στο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, εισήχθη το έτος 1977 στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Βραβεύθηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών με ιδιαίτερο τιμητικό τίτλο και έλαβε το πτυχίο του το έτος 1982 με βαθμό «λίαν καλώς».

Ολοκληρώνοντας την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, φοίτησε επί δύο έτη στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Δημοσίου Δικαίου (Νομικής Θεσσαλονίκης) με επιλογή ως κυρίου μαθήματος του Διοικητικού Δικαίου. Έλαβε στο μάθημα αυτό τον ανώτατο βαθμό «10» και το σχετικό δίπλωμα με το γενικό βαθμό «Άριστα».

Ακολούθως ανέλαβε την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα «Η φύση των πράξεων των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα» και επιβλέποντα καθηγητή τον Α. Τάχο. Η διατριβή εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 1991 με το βαθμό «Άριστα».

Το καλοκαίρι του 1984 έλαβε υποτροφία από το Institut Universitaire International του Λουξεμβούργου, όπου παρακολούθησε σεμινάριο Ευρωπαϊκού Δικαίου. Το ίδιο έτος απέκτησε την άδεια άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος, το οποίο άσκησε έως 30.4.1986.

Η δικαστική διαδρομή

Το έτος 1986 εισήλθε, μετά από διαγωνισμό, στο σώμα των λειτουργών της Διοικητικής Δικαιοσύνης. Από 16.8.2002 κατέχει το βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών και ανέλαβε καθήκοντα προϊσταμένου στο Διοικητικό Δικαστήριο της Κοζάνης, όπου υπηρέτησε επί ένα έτος.

Το έτος 2009 προήχθη στο βαθμό του Εφέτη Διοικητικών Δικαστηρίων και υπηρετεί στο Διοικητικό Εφετείο της Θεσσαλονίκης.

Συμμετείχε σε συλλογικά διοικητικά όργανα (επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών, Υπηρεσιακό Συμβούλιο Οργανισμού Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, επιτροπή διενέργειας διαγωνισμού προμήθειας λογισμικού και δικτύου για τη μηχανοργάνωση του δικαστηρίου), χρημάτισε επί σειρά ετών υπεύθυνος του γραφείου έρευνας και νομολογίας του Διοικητικού Δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης, εκλέχθηκε μέλος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησής του, υπήρξε μέλος της Εφετειακής Επιτροπής της περιφέρειας του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης και το 2005 εκλέχθηκε πρώτος (με 320 ψήφους), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, όπου παρέμεινε επί διετία με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Ένωσης. Από το 2014 αποτελεί τακτικό μέλος της ομάδας εργασίας για την ποιότητα της δικαιοσύνης (CEPEJ-GT-QUAL), οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η πανεπιστημιακή δραστηριότητα

Παράλληλα, το έτος 1993 διορίσθηκε λέκτορας στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επί θητεία τριών ετών, με γνωστικό αντικείμενο το διοικητικό δίκαιο. Η θητεία του ανανεώθηκε το 1996.

Τον Νοέμβριο του 1999 εκλέχθηκε σε οργανική θέση μέλους Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή, το 2009 στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή και ήδη το 2015 στη βαθμίδα του Καθηγητή πρώτης βαθμίδας.

Το ακαδημαϊκό έτος 1996-1997 έλαβε εκπαιδευτική άδεια ενός έτους για τη Γαλλία, όπου συμμετείχε στα μαθήματα των καθηγητών J. Moreau και J. Chevallier του Πανεπιστημίου Paris II. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 εκλέχθηκε Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής και μέλος ex officio του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Έχει διδάξει στη Σχολή Επιμόρφωσης Αξιωματικών της Αστυνομίας και στην Εθνική Σχολή Δικαστών, στα προγράμματα επιμόρφωσης της οποίας υπήρξε πολλές φορές ομιλητής. Επίσης, επανειλημμένως υπήρξε βαθμολογητής για την εισαγωγή προσωπικού στο δημόσιο τομέα ή σε άλλες παραγωγικές σχολές.

Ακόμη, έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε δεκάδες συνεδρίων και σεμιναρίων και έχει δημοσιεύσει σε νομικά περιοδικά και τιμητικούς τόμους ανάλογο αριθμό μελετών.

Μεταξύ των μαθημάτων που έχει διδάξει σε προπτυχιακό επίπεδο συμπεριλαμβάνονται τα μαθήματα: α) Διοικητικό δίκαιο, β) Διοικητικό δικονομικό δίκαιο, γ) Εμβάθυνση δημοσίου δικαίου, δ) Οργάνωση δικαστηρίων, ε) Δίκαιο προστασίας περιβάλλοντος, στ) Χωροταξικό και πολεοδομικό δίκαιο, ζ) Υπαλληλικό δίκαιο, η) Δίκαιο δημόσιας τάξης, θ) Διοικητική επιστήμη, ι) Δίκαιο της παιδείας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γνωρίζει τη γαλλική και αγγλική γλώσσα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.