Ιστορικό στραπάτσο της ΔΑΠ στα Πανεπιστήμια δείχνει το μέλλον της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Μετά από δεκαετίες η φοιτητική παράταξη της ΝΔ ηττήθηκε κατά κράτος

Ιστορικό στραπάτσο της ΔΑΠ στα Πανεπιστήμια δείχνει το μέλλον της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Σε ιστορική ήττα για την ΔΑΠ κατέληξαν οι φοιτητικές εκλογές, μετά από δεκαετίες απόλυτης επικράτησης, για την ακρίβεια μετά από 35 χρόνια νικών!

Ενδεικτικό του τί έρχεται για την κυβερνώσα παράταξη τις εθνικές εκλογές λόγω της πολιτικής της σε πανδημία και οικονομία.

Σε αντίθεση με τις συνεχείς δημοσκοπήσεις που δίνουν τεράστιες διαφορές της ΝΔ με τα άλλα κόμματα τελικά στην νεολαία αυτό δεν αποτυπώθηκε και αυτό φοβούνται οι της ΝΔ ότι θα έχει αντίκρισμα και στις εθνικές εκλογές.

Με καταμετρημένες τις ψήφους σε 258 συλλόγους από τους συνολικά 262 τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

-Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας λαμβάνει: 16.498 ψήφους με 33,76%.

-Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ λαμβάνει: 13.431 ψήφους με 27,48%.

-Η ΠΑΣΠ λαμβάνει 4.988 ψήφους με 10,21%.

-Το BLOCO λαμβάνει 1.248 ψήφους με 2,55%.

-Τα ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ λαμβάνουν 4.637 ψήφους με 9,49%.

-Τα ΕΑΑΚ λαμβάνουν 2.642 ψήφους με 5,41%.

-Τα ΛΟΙΠΑ λαμβάνουν 4.200 ψήφους με 8,59%.

Η ΔΑΠ επιμένει ότι εκείνη κέρδισε τις φοιτητικές εκλογές και όχι η Πανσπουδαστική, όπως επιβεβαιώνουν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις, και η κυβέρνηση με αφορμή το “στραπάτσο” σχεδιάζει την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων.

Αυτό δεν είναι βέβαια νέα ιδέα. Το είχε συζητήσει και προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και πριν από ένα περίπου χρόνο, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, είχε προαναγγείλει φοιτητικές εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο. “Να το πούμε πολύ απλά αυτό σημαίνει ότι κατεβαίνει ο Γιάννης, η Μαρία, ο Κώστας κ.ο.κ. ανεξαρτήτως κομματικών παρατάξεων”, είχε δηλώσει τότε η κ.Κεραμέως.

Βεβαίως αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα καταργηθεί και η ΔΑΠ, με το Μαξίμου να παρουσιάζει ως μοντέρνα πολιτική μία απόφαση, που πολλοί (και από τη Νέα Δημοκρατία) θα θεωρήσουν ως μετατροπή των φοιτητικών εκλογών σε μία παντελώς απολιτίκ διαδικασία.

Η αναφορά στην αξιοπιστία του θεσμού και τις φοιτητικές παρατάξεις, “κουμπώνει” με τα σενάρια ότι μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση θα φέρει νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, με το οποίο θα καταργεί τις φοιτητικές παρατάξεις.

Τι πραγματικά συνέβη όμως στις φοιτητικές εκλογές και γιατί;

Υπενθυμίζεται ότι επί 33 χρόνια οι φοιτητικές παρατάξεις έβγαζαν μεν η κάθε μία τα δικά της αποτελέσματα, αλλά πρώτον η απόκλιση στα ποσοστά δεν ήταν τόσο μεγάλη και δεύτερον, όλοι αναγνώριζαν την πρωτιά της ΔΑΠ.

Ενώ σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ΔΑΠ, εφέτος συμμάχησε πχ το ΜΠΛΟΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και η ΠΑΣΠ με την ΠΚΣ, για να αλλάξουν τα αποτελέσματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη ΝΔ προσπαθούν να υποβαθμίσουν το ζήτημα των φοιτητικών εκλογών και ανεπισήμως επισημαίνουν την αποχή (που ούτως ή άλλως βέβαια είναι διαχρονικά μεγάλη). Αλλά αν και οι φοιτητικές εκλογές δεν προδικάζουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών (στο παρελθόν μπορεί η ΔΑΠ να “σάρωνε” στους φοιτητές, αλλά η κάλπη να έβγαζε ΠΑΣΟΚ), ο συμβολισμός τους είναι ισχυρός και στο γαλάζιο στρατόπεδο έχει αρχίσει η μουρμούρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.