ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής σύμφωνα με τη Eurostat

Την περασμένη δεκαετία αυξανόταν σταθερά το προσδόκιμο, αλλά το 2020 και το 2021 μειώθηκε

Οι περιοχές της Ελλάδας με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής σύμφωνα με τη Eurostat

Στα 80,2 χρόνια είναι το μέσο προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat τo 2021.

Για τις γυναίκες, το προσδόκιμο ήταν μεγαλύτερο κατά 5,5 χρόνια σε σχέση με τους άντρες και συγκεκριμένα στα 82,9 χρόνια έναντι 77,4 έτη.

Στην Ευρώπη, το προσδόκιμο για τις γυναίκες είναι επίσης 82,9 χρόνια σύμφωνα με την Eurostat και για τους άντρες 77,2 χρόνια. Πρέπει να σημειωθεί ότι την περασμένη δεκαετία αυξανόταν σταθερά το προσδόκιμο, αλλά το 2020 και το 2021 μειώθηκε, εξέλιξη που αποδόθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και την κλιματική αλλαγή.

Η μεγαλύτερη διαφορά στο προσδόκιμο γυναικών και αντρών καταγράφηκε στη Λετονία (9,8 χρόνια) και το μικρότερο στην γαλλική περιφέρεια Μαγιότ (2,3 χρόνια). Για τις γυναίκες το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής καταγράφεται στην περιφέρεια Μαδρίτης στην Ισπανία με 88,2 έτη, ενώ για τους άνδρες το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής εντοπίζεται στη Φινλανδία.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, όμως έχει μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με τις περιοχές που ζει κανείς. Το προσδόκιμο ζωής στην ανατολική και τη δυτική χώρα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό της κεντρικής Επικράτειας. Πιο συγκεκριμένα σε Θράκη, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Πελοπόννησο, το προσδόκιμο ζωής των ανδρών είναι 76,4 έτη μέχρι 77,6 και των γυναικών από 83 μέχρι 83,4 έτη.

Στ νησιά του Ιονίου, οι άνδρες έχουν προσδόκιμο ζωής τα 78,1 έτη και οι γυναίκες τα 83,4 χρόνια. Στο Βορειοανατολικό Αιγαίο οι άνδρες φτάνουν τα 80,5 έτη και οι γυναίκες τα 85,4 έτη, στην Κρήτη οι άνδρες τα 79,1 έτη και οι γυναίκες τα 83,4 χρόνια. Αντίστοιχα, στο Νότιο Αιγαίο το προσδόκιμο ζωής των ανδρών είναι τα 79,1 έτη και των γυναικών τα 83,4 έτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην Ανατολική Πελοπόννησο (Αργολίδα, Μάνη, Αρκαδία, Μεσσηνία) οι άνδρες αναμένεται να ζήσουν κατά μέσο όρο μέχρι τα 78,1 χρόνια τους και οι γυναίκες να συμπληρώσουν τα 83,7.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.