
Στις απεργιακές κινητοποιήσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με τον τρόπο που θα κινηθούν να απασχολεί μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, καθώς τα χρησιμοποιούν ευρέως.
Τρόλεϊ και λεωφορεία θα κινούνται στους δρόμους της πρωτεύουσας από τις 9:00 έως τις 21:00 λόγω στάσεων εργασίας (από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας) του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.
Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία αναμένεται να αποκατασταθεί μετά τις 10:00 π.μ., ενώ τα οχήματα θα ξεκινήσουν να αποσύρονται από τις 20:00 ή νωρίτερα.
Κανονικά αναμένεται να κινούνται όλη τη μέρα τα λεωφορεία στις περιαστικές γραμμές οι οποίες έχουν παραχωρηθεί από τον ΟΑΣΑ.
Όσον αφορά το Μετρό, οι γραμμές 2 & 3 θα λειτουργήσουν από τις 9:00 το πρωί ως τις 15:00 το μεσημέρι. Κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα, τα δρομολόγια του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο θα εκτελούνται κανονικά.
Επιπλέον, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, οι σταθμοί Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς χωρίς στάση.
Αναλυτικά, στις Γραμμές 2 & 3 οι σταθμοί θα ανοίξουν στις 9 το πρωί και οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:
Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στη γραμμή 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ) και το Τραμ ανακοίνωσαν το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑ.ΣΥ. και το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής αντίστοιχα
Κανένα σιδηροδρομικό δρομολόγιο, συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού της Αθήνας δεν θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train. Είχε προηγηθεί απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία.
Θεσσαλονίκη: Κλειστοί οι σταθμοί μετρό «Βενιζέλου» και «Πανεπιστήμιο»
Κλειστοί θα παραμείνουν την Πέμπτη (1/5) από τις 9 το πρωί οι σταθμοί του μετρό «Βενιζέλου» και «Πανεπιστήμιο» στη Θεσσαλονίκη λόγω των διαδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Πληροφορούμε το επιβατικό κοινό ότι κατόπιν εντολής των αστυνομικών αρχών, την Πέμπτη 1/5 στις 09.00 π.μ., θα ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία των σταθμών «Βενιζέλου» και «Πανεπιστήμιο».
Oι σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς να σταματούν σε αυτούς. Θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για την ώρα επαναλειτουργίας των συγκεκριμένων σταθμών. H λειτουργία στους υπόλοιπους σταθμούς θα διεξάγεται κανονικά».
Τα πλοία στα λιμάνια της χώρας θα παραμείνουν δεμένα την Πρωτομαγιά. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Η πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων θα ξεκινήσει ώρα 00.01 της 1ης Μαΐου και ημέρα Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί στις 24.00 της ίδιας ημέρας.
Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της, η ΠΝΟ αναφέρει:
«Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με προμετωπίδα την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την αξιοπρέπεια στην εργασία, συνεχίζει και εντείνει τον αγώνα της προτάσσοντας, μεταξύ των άλλων, την απορρόφηση όλων των ανέργων συναδέλφων, την εξάλειψη της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, την εφαρμογή των ΣΣΕ και της νομοθεσίας και την υπογραφή νέων Συμβάσεων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων με τις οποίες και καταστρατηγούνται στην κυριολεξία και τα ίδια τα θεμελιώδη συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.
Πρέπει επιτέλους να τεθεί φραγμός στη συνεχή παραβίαση των νόμιμων ωραρίων και ορίων απασχόλησης των Ναυτεργατών, να καταργηθούν άμεσα οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις και να καθιερωθούν νέες που να ανταποκρίνονται πραγματικά στις σύγχρονες ανάγκες.
Επιβεβλημένη και άμεση είναι επίσης η αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και η ανακούφιση των συνταξιούχων συναδέλφων μας από τις αλλεπάλληλες περικοπές των κυρίων και επικουρικών συντάξεων τους με τη διασφάλιση των εφάπαξ και την απρόσκοπτη και έγκαιρη καταβολή τους».
Απεργιακές συγκεντρώσεις
Οι απεργιακές συγκεντρώσεις που έχουν οριστεί μέχρι στιγμής σε:
– Αθήνα, 10.30 π.μ., στο Σύνταγμα.
– Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Άγαλμα Βενιζέλου.
– Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου.
– Αγρίνιο, 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
– Αίγιο, 10.30 π.μ., στην Τρίγωνη πλατεία.
– Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., στο Δημαρχείο.
– Αμαλιάδα, 9.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
– Άμφισσα, 10 π.μ. στην πλατεία Κεχαγιά.
– Αργοστόλι, 10.30 π.μ. στην πλατεία Βαλλιάνου.
– Βέροια, 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.
– Βόλος, 10:30, στην πλατεία Πανεπιστημίου.
– Γιάννενα, 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
– Γιαννιτσά, 11 π.μ., στην πλατεία ΕΠΟΝ.
– Γρεβενά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.
– Δράμα, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δράμας.
– Έδεσσα, 11 π.μ., στους μικρούς Καταρράκτες.
– Ελευσίνα, 10.30 π.μ., στην πλατεία Ηρώων (θα ακολουθήσει πορεία στο στρατιωτικό αεροδρόμιο)
– Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγίου Μάρκου.
– Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.
– Ιθάκη, 10 π.μ., στο Βαθύ.
– Ικαρία, 10.30 π.μ., στον Εύδηλο στο μνημείο Εκτελεσμένων Καισαριανής και στις 12μ., στην πλατεία Χριστού Ραχών.
– Ιστιαία, 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
– Καβάλα, 10.30 π.μ., στον δημοτικό κήπο.
– Καλαμάτα, 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
– Κάλυμνος, 10.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο.
– Κατερίνη, 10.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.
– Κιλκίς, 11 π.μ., στην πλατεία Ειρήνης.
– Κοζάνη, στις 10.30 π.μ., στον πεζόδρομο.
– Κομοτηνή, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
– Κυπαρισσία, 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
– Κως, 10.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.
– Λαμία, 10 π.μ., στην πλατεία Πάρκου.
– Λάρισα, 10:30 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
– Λαύριο, 10.30 π.μ., στο Άγαλμα Μεταλλωρύχων.
– Λέρος, 10.30 π.μ., στην πλατεία Πλατάνου.
– Λήμνος, 11 π.μ. στο λιμάνι της Μύρινας.
– Μυτιλήνη, 11 π.μ., στην πλατεία Σαπφούς.
– Νάουσα, 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
– Ναύπλιο, 11 π.μ., στην πλατεία Καποδίστρια.
– Ξάνθη, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία.
– Πολύγυρος, 11 π.μ., στην πλατεία Ηρώων.
– Πτολεμαΐδα, στις 10.30 π.μ., στο παλιό πάρκο.
– Πύργος, 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
– Ρόδος, 11 π.μ., στην Επιθεώρηση Εργασίας.
– Σαλαμίνα, 10.30 π.μ. στο Κέντρο Νεότητας Σαλαμίνας.
– Σάμος, 10 π.μ., στο Βαθύ στο Εργατικό Κέντρο.
– Σέρρες, 10.30 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.
– Τρίκαλα, 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
– Τρίπολη, 10 π.μ., στην πλατεία Πετρινού.
– Χαλκίδα, 10.30 π.μ., στην παραλία Χαλκίδας – Στρογγυλό.
– Φλώρινα, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία (Μόδη).
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.