ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας εντοπίζονται οι μακροβιότεροι κάτοικοι

Οι γυναίκες «πρωταθλήτριες» στην μακροζωία

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας εντοπίζονται οι μακροβιότεροι κάτοικοι

Η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για το προσδόκιμο ζωής και τα ποσοστά μακροζωίας στην ΕΕ.

To γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι γυναίκες είναι «πρωταθλήτριες» στην μακροζωία, με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής – άνω των 83 ετών – στην Γαλλία, την Ισπανία, τη βόρεια Ιταλία τη Σκανδιναβία αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας.

Τι ισχύει για την Ελλάδα – Οι γυναίκες «πρωταθλήτριες» στην μακροζωία

Το μέσο προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα τo 2021, είναι τα 80,2 χρόνια – όσο είναι περίπου και στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (80,1 χρόνια).

Για τις γυναίκες, το προσδόκιμο είναι μεγαλύτερο κατά 5,5 χρόνια σε σχέση με τους άντρες – συγκεκριμένα στα 82,9 χρόνια έναντι 77,4 έτη.

Στον χάρτη της Eurostat, με βαθύ μπλε και μωβ χρώμα, φαίνονται οι περιφέρειες της χώρας με τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροζωίας των κατοίκων (που ανήκουν στον γυναικείο πληθυσμό).

Πιο συγκεκριμένα, στην κορυφή της μακροζωίας στη χώρα μας βρίσκονται για το 2021 οι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος) και η Ηπειρος (Άρτα, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Πρέβεζα), με ηλικία άνω των 85 ετών.

Στην δεύτερη θέση βρίσκονται τα νησιά της περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου και η Κρήτη, όπου οι κάτοικοι ζουν περισσότερο από 84 έτη.

Ακολουθούν η Δυτική Μακεδονία και η Πελοπόννησος, με μέσο όρο ζωής τα 83,7 έτη.

Οι άνδρες ζουν λιγότερο

Το υψηλότερο ποσοστό για το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες το 2021 ήταν τα 82,8 έτη, και καταγράφηκε στην αυτόνομη νησιωτική περιφέρεια Åland της Φινλανδίας.

Στην Ελλάδα, η Ήπειρος και το Βόρειο Αιγαίο κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροζωίας στους άνδρες, με 80,2 και 80,5 έτη αντίστοιχα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.