ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Στερεύει η Ήπειρος από ελληνόπουλα – Δεν βρίσκουν δουλειές και αδειάζουν τα χωριά

«Οι γονείς δεν βρίσκουν εργασία και μετακινούνται σε πόλεις, με αποτέλεσμα και τα παιδιά να εγκαταλείπουν τα σχολεία»

Στερεύει η Ήπειρος από ελληνόπουλα – Δεν βρίσκουν δουλειές και αδειάζουν τα χωριά

Στερεύει η Ήπειρος από ελληνόπουλα καθώς ανακοινώθηκε πως 29 σχολεία θα τεθούν σε αναστολή λειτουργίας για το σχολικό έτος 2023-2024.

Ο δήμαρχος Ζαγορίου, κ. Γιώργος Σουκουβέλος, περιγράφει τα προβλήματα που «διώχνουν» τους κατοίκους από τα χωριά και εξηγεί τους λόγους που επιδεινώνουν την κατάσταση, με αποτέλεσμα μην υπάρχει ικανός αριθμός μαθητών να γεμίσει τα σχολεία της Ηπείρου.

Όπως εξηγεί ο κ. Σουκουβέλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, οι γονείς δεν βρίσκουν εργασία στην περιοχή και μετακινούνται σε πόλεις, με αποτέλεσμα και τα παιδιά να εγκαταλείπουν τα σχολεία. Σε ένα από τα χωριά ο Δήμος θα κάνει τα πάντα για να μείνει στο χωριό μια δασκάλα και μια νηπιαγωγός, καθώς η απόσταση από τα Γιάννενα είναι 85 χλμ. και η καθημερινή μετακίνηση ειδικά τον χειμώνα με το χιόνι είναι αδύνατη. Κάθε χρόνο η κατάσταση επιδεινώνεται. Τα παιδιά πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. «Το 1979-80 είχαμε 120 παιδιά στο σχολείο. Τώρα ο κόσμος έφυγε στις πόλεις και τα σχολεία ερήμωσαν, όπως και η Ήπειρος», σημειώνει ο κ. Σουκουβέλος.

Συγκεκριμένα, στους Ασπράγγελους Ζαγορίου η κατάσταση δεν επιτρέπει αισιοδοξία για το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού τον Σεπτέμβριο.

«Το μεγαλύτερο είναι το θέμα εργασίας και οι απαιτήσεις των γονέων. Ωστόσο, ο Δήμος δεν μπορεί να κατασκευάσει σε κάθε κοινότητα τις υποδομές που χρειάζονται» συνεχίζει. Ενδεικτικά αναφέρονται οι απαιτήσεις για κολυμβητήριο, σχολές χορού και φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Όλα τα παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πηγαίνουν στα γυμνάσια των Ιωαννίνων. Μόνο τα παιδιά στα Δημοτικά εξακολουθούν να φοιτούν στα υπάρχοντα σχολεία, αλλά και σε αυτά σταδιακά ο αριθμός των μαθητών μειώνεται δραματικά. Η κατάσταση έγινε ιδιαίτερα εμφανής μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο των 29 σχολείων, τη Δευτέρα (07/08).

Θυμίζεται ότι το μεγάλο πρόβλημα απαντάται σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία. Πρόκειται για συνολικά 29 εκπαιδευτικά ιδρύματα -19 Νηπιαγωγεία και 10 Δημοτικά σχολεία- σε 25 χωριά της Ηπείρου, ενώ το πλέον παράδοξο είναι ότι μέχρι και ένα νηπιαγωγείο μέσα στην πόλη της Άρτας βρίσκεται στη λίστα των σχολείων που θα βάλουν «λουκέτο»!

Η απόφαση ελήφθη πριν από μερικές ημέρες και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την Δευτέρα 7 Αυγούστου. Για την ώρα τα σχολεία θα τεθούν σε αναστολή, ωστόσο η κίνηση αυτή ενδέχεται να προμηνύει και το οριστικό τους κλείσιμο σε μεταγενέστερο χρόνο.

Αναλυτικά η λίστα με τα σχολεία που θα μείνουν κλειστά το έτος 2023-2024:

Νηπιαγωγεία

Άρτα:

7ο Νηπιαγωγείο Άρτας, Νηπιαγωγείων Κεραμάτων, Νηπιαγωγείο Κυψέλης, Νηπιαγωγείο Λουτρότοπου, Νηπιαγωγείο Πέτρας, Νηπιαγωγείο Ροδαυγής.

Θεσπρωτία:

Νηπιαγωγείο Γκρίκας, Νηπιαγωγείο Καρβουναρίου, Νηπιαγωγείο Κεστρίνης.

Ιωάννινα:

Νηπιαγωγείο Αβγού, Νηπιαγωγείο Βοτονοσίου, Νηπιαγωγείο Διστράτου, Νηπιαγωγείο Μηλιωτάδων, Νηπιαγωγείο Πλατανούσας, Νηπιαγωγείο Τσεπελόβου.

Πρέβεζα:

Νηπιαγωγείο Βουβοποτάμου, Νηπιαγωγείο Καστροσυκιάς, Νηπιαγωγείο Πέτρας.

Δημοτικά Σχολεία

Άρτα:

Δημοτικό Σχολείο Αγίου Χαραλάμπους Κάτω Αθαμαναίου, Δημοτικό Αμπελιών Αμμοτόπου, Δημοτικό Σχολείο Λουτροτόπου και Δημοτικό Παλαιοκάτουνου.

Ιωάννινα:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δημοτικό Σχολείο Ασβεστοχωρίου, Δημοτικό Σχολείο Ζωοδόχου, Δημοτικό Σχολείο Κοντινών, Δημοτικό Σχολείο Ποταμιάς Κουκλεσίου και Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρόπουλου (σημειωνεται ότι το τελευταίο σχολείο υπάρχει μόνο στα χαρτιά καθώς έχει ιδρυθεί ως μονάδα αλλά δεν έχει κατασκευαστεί διδακτήριο).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.