ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τα 10 πράγματα που πρέπει να προσέχουμε στο σπίτι για να μην εξελιχθούν σε παγίδες

Οι «λεπτομέρειες» που αν δεν προσέχουμε μπορούν να μας βάλουν σε κίνδυνο

Τα 10 πράγματα που πρέπει να προσέχουμε στο σπίτι για να μην εξελιχθούν σε παγίδες

Από παλιές καλωδιώσεις ρεύματος και υπερφορτωμένες πρίζες μέχρι σάπια κάγκελα στο μπαλκόνι, είναι κάποιες από τις καταστάσεις που πρέπει να προσέχουμε μέσα στο σπίτι μας ώστε να αποφύγουμε τραυματισμούς που μπορεί να αποβούν και μοιραίοι για εμάς ή τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

1) Υπερφορτωμένες πρίζες

Κάποιοι έχουν τη συνήθεια να «υπερφορτώνουν» τις πρίζες. Σε ένα πολύπριζο -και όχι ασφαλείας- κάποιες οικογένειες συνηθίζουν να συνδέουν πολλές συσκευές.

Ιδιαίτερα όταν κάποιες (ή έστω και μία) από αυτές είναι ενεργοβόρες, άρα “τραβούν” πολύ ρεύμα (πχ αερόθερμο), οι συνέπειες μπορεί να είναι τρομακτικές.

Τα καλώδια λιώνουν και μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά η οποία μεταδίδεται πολύ γρήγορα και μπορεί να εξαπλωθεί. Μπορεί δε να αποβεί μοιραία εάν κάποιος επιχειρήσει να τη σβήσει χρησιμοποιώντας νερό, ή ακατάλληλο πυροσβεστήρα -καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

2) Χαλασμένες πρίζες και καλωδιώσεις

Ιδιαίτερα σε σπίτια που είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή ασυντήρητα, η έλλειψη γειώσεων, οι χαλασμένες πρίζες, ή και οι ελαττωματικές καλωδιώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε εκδήλωση πυρκαγιάς.

Μπορεί να υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια, όπως μυρωδιά καμένου πλαστικού, περίεργες μυρωδιές, ασφάλειες που πέφτουν, φώτα τα οποία “τρεμοπαίζουν”, ή μπορεί και να ξεσπάσει απροειδοποίητα.

Το πλέον επικίνδυνο είναι ότι μια πυρκαγιά από ελαττωματική καλωδίωση, ή από μια πρίζα μπορεί να ξεκινήσει από καλώδιο πίσω από τοίχο και να μη γίνει αντιληπτή μέχρι να πάρει διαστάσεις, φτάνοντας σε ντουλάπες και άλλα εύφλεκτα σημεία του σπιτιού.

Η λύση είναι η λογική: Συντήρηση των καλωδιώσεων και όλων των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του σπιτιού από επαγγελματίες ηλεκτρολόγους.

3) «Βρώμικη» καμινάδα στο τζάκι

Μια από τις πλέον συνηθισμένες αιτίες πυρκαγιών σε σπίτια είναι τα τζάκια

. Κάτι που αγνοούν πολλοί είναι ότι ο -ετήσιος- καθαρισμός των καμινάδων από τα τζάκια είναι απαραίτητος καθώς συνήθως η καμινάδα είναι που «αρπάζει», με την πυρκαγιά να μη γίνεται αντιληπτή, καθώς κατευθύνεται «ανάποδα»: Από το εξωτερικό, τη στέγη του σπιτιού, στο εσωτερικό.

Ένας μεγάλος κίνδυνος είναι η συσσώρευση λιπών στην καμινάδα από τη συνήθεια να ψήνουμε κρέατα κ.α. στο τζάκι επειδή είναι πιο γραφικό.

4) Σάπια κάγκελα στο μπαλκόνι

Σε πολλές παλιές πολυκατοικίες είναι συνηθισμένο φαινόμενο τα κάγκελα στο μπαλκόνι να μην έχουν συντηρηθεί ποτέ.

Η βαφή -πασάλειμμα- απλά κρύβει το πρόβλημα της οξείδωσης που προχωρά όσο προχωρούν τα χρόνια. Έρχεται, κάποια στιγμή, η ώρα που τα κάγκελα είναι ετοιμόρροπα και μπορούν να σπάσουν εάν κάποιος στηριχτεί επάνω τους.

Τον περασμένο Απρίλιο, βρήκε τραγικό θάνατο ο 55χρονος αντιδήμαρχος Καλλιθέας, Λάζαρος Λασκαρίδης, όταν ακούμπησε σε κάγκελο που είχε διαβρωθεί και έπεσε από μπαλκόνι 4ου ορόφου.

5)Ολισθηρή μπανιέρα, σκάλες

Κίνδυνος για πολύ σοβαρό, αν όχι θανάσιμο τραυματισμό υπάρχει από γλιστρήματα μέσα στο σπίτι.

Είναι πολύ συνηθισμένο το γλίστρημα σε μπανιέρες, κυρίως παλιότερες, οι οποίες δεν έχουν στιλβωθεί σωστά και είναι ολισθηρές.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί στο πάτωμα του μπάνιου, εάν σε αυτό πέφτουν, ή συσσωρεύονται νερά. Το ίδιο επικίνδυνες μπορεί να αποδειχτούν και οι εσωτερικές σκάλες που έχουν μεζονέτες εάν είναι ολισθηρές.

6)Μπαλκόνι ετοιμόρροπο, που «βρέχει» σοβάδες

Όσο παράξενο φαίνεται, τόσο συνηθισμένο είναι. Ιδιαίτερα στη διάρκεια καιρικών φαινομένων, αλλά και συχνά χωρίς λόγο, τμήματα μπαλκονιών ή και ολόκληρα μπαλκόνια μπορεί να αποκολληθούν πέφτοντας, παρασύροντας μαζί τους όποιον βρίσκεται εκεί.

Ή και ακόμα χειρότερα, να πέσει πάνω σε διερχόμενους.

Για του λόγου το αληθές, φέτος μόνο έχουν καταρρεύσει τουλάχιστον 6 μπαλκόνια στη χώρα. Στο παρελθόν έχουν καταγραφεί δεκάδες ατυχήματα με σοβαρούς τραυματισμούς από μπαλκόνια που αποκολλήθηκαν, ή τμήματά τους.

7)Ο θερμοσίφωνας

Όχι μόνο να προκαλέσει θάνατο από ηλεκτροπληξία Ο θερμοσίφωνας μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνος καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εκραγεί.

Όταν ο θερμοσίφωνας είναι παλιός και ασυντήρητος μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα, ή, αν δεν διαθέτει βαλβίδα διαφυγής, όταν θερμαίνει το νερό που έχει μέσα του, διαστέλλεται.

Αν η πίεση από τη διαστολή στα τοιχώματά του ξεπεράσει ένα όριο (8 ή 10 ατμόσφαιρες) μπορεί να εκραγεί. Κάτι τέτοιο συνέβη τον Μάρτιο του 2022 στον Πειραιά, με το ωστικό κύμα της έκρηξης να τραυματίζει -ευτυχώς ελαφρά- τον 25χρονο ένοικο του διαμερίσματος του οποίου “έσκασε” ο θερμοσίφωνας.

8) Σόμπα – Θερμαντικά σώματα

Ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, τα θερμαντικά σώματα αποτελούσαν τις πλέον συνηθισμένες αιτίες τραγωδιών. Ο κίνδυνος είναι τεράστιος.

Παλιές σόμπες πετρελαίου που εκρήγνυνται, σόμπες με διαρροές που μολύνουν τον αέρα του δωματίου, μαγκάλια που δηλητηριάζουν, ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα κακής ποιότητας που προκαλούν πυρκαγιές, σόμπες υγραερίου με διαρροές.

Ο κίνδυνος παραμονεύει στην προσπάθεια να… ζεσταθούμε τον χειμώνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα θύματα δεν αντιλαμβάνονται ότι δηλητηριάζονται (το μονοξείδιο του άνθρακα δεν έχει οσμή και προκαλεί υπνηλία πριν τον θάνατο) ή ότι ξεσπά πυρκαγιά, καθώς συνήθως το κακό γίνεται τη νύχτα.

9) Σάπιες σωληνώσεις και μούχλα

Σε πολλά σπίτια, ιδιαίτερα παλιότερης κατασκευής, υπάρχουν «κρυφές» διαρροές από σωληνώσεις, καζανάκια κ.λπ. οι οποίες φτάνουν μέχρι και να σαπίζουν ολόκληρους τοίχους.

Πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ωστόσο, προκαλείται μούχλα, η οποία δεν «παραμονεύει» μόνο σε σημεία που συνήθως τρέχει νερό (κουζίνα, ή μπάνιο) αλλά ακόμα και στις κρεβατοκάμαρες, πίσω από τους τοίχους ή τις ντουλάπες.

Η έκθεση σε συγκεκριμένους τύπους μούχλας για πολύ καιρό μπορεί να προκαλέσει από αλλεργικά συμπτώματα όπως καταρροή, φαγούρα, βήχας, άσθμα, ως και πνευμονικές λοιμώξεις που μπορούν να αποδειχθούν μοιραίες. Μια τέτοια περίπτωση είναι η έκθεση σε μαύρη μούχλα.

10) Πίνακες και έπιπλα που κρέμονται

Ζούμε σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου, οπότε θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον Εγκέλαδο.

Με δεδομένο ότι οι κατοικίες μας είναι χτισμένες ακολουθώντας τους αντισεισμικούς κανονισμούς που έχει επιβάλλει το κράτος, είναι… κρίμα και άδικο να κινδυνεύσουμε από ένα αντικείμενο που θα μας έρθει… ουρανοκατέβατο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πίνακες ή έπιπλα που δεν είναι καλά στερεωμένα και είναι τοποθετημένα σε σημεία που μπορεί να αποκλείσουν την είσοδο, ή να καταλήξουν στο… κεφάλι μας μπορούν να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.