ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Λένε οι ΛΟΑΤΚΙ ότι 1 στους 5 απο την «Generation Z» είναι «δικός τους». Με το επίδομα λοχείας (!) που τους δίνει η κυβέρνηση σύντομα θα γίνουν 3 στους 5 λόγω φτώχειας

Υπό κατάληψη σχεδόν οι μισές σχολές στη χώρα – Κίνδυνος να χαθούν εξεταστικές – Εισαγγελικές παραγγελίες

Εγκύκλιος από το υπουργείο Παιδείας για διενέργεια εξετάσεων εξ αποστάσεως

Υπό κατάληψη σχεδόν οι μισές σχολές στη χώρα – Κίνδυνος να χαθούν εξεταστικές – Εισαγγελικές παραγγελίες

Σχεδόν οι μισές σχολές σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη με ορατό τον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική. Διακύβευμα αποτελεί η θεσμοθέτηση των μη κρατικών ΑΕΙ. Σε όσες σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη, είναι καθολική η αναστολή των μαθημάτων, ενώ σε κάποιες έχει ήδη ανακοινωθεί η ακύρωση των εξετάσεων τουλάχιστον μέχρι τις 30/1, όπως στο Πάντειο ή στο ΟΠΑ.

Στην ίδια γραμμή, βρίσκεται και η Νομική Αθηνών, αν και όπως ανακοίνωσε, θα οργανωθεί ειδική εξέταση για τους επί πτυχίω φοιτητές (9ο εξάμηνο και άνω) και για τους τους φοιτητές Εrasmus αλλοδαπών πανεπιστημίων.

Δεδομένων των συνθηκών, εκδόθηκε εγκύκλιος από το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να προχωρήσουν στη διενέργεια εξετάσεων εξ αποστάσεως. Το θέμα θα συζητηθεί στην Έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου.

Οι υπό κατάληψη σχολές

Μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλλητήριο, που έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη (25/1), οι πανεπιστημιακές σχολές, που έχουν ενημερώσει ότι θα βρίσκονται σε κατάληψη τουλάχιστον μέχρι τις 30/1 είναι οι ακόλουθες:

Αθήνα

Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ

Νομική Σχολή ΕΚΠΑ

Κλείσιμο
Ιατρική ΕΚΠΑ
Οικονομικό ΕΚΠΑ

Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ

Πολιτικό ΕΚΠΑ
ΤΕΑΠΗ
ΙΦΕ

Γεωλογικό
ΣΔΟΚΕ ΠΑΔΑ
ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ
ΣΜΗΧ ΠΑΔΑ
Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ
Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ
Τοπογράφων ΕΜΠ
Αρχιτεκτονική ΕΜΠ
Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ
ΗΜΜΥ ΕΜΠ
Ναυπηγών ΕΜΠ
Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών ΕΜΠ
ΑΣΟΕΕ
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Πανεπιστήμιο Πειραιά
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Θεσσαλονίκη

Νομική ΑΠΘ
Ιστορικό & Αρχαιολογικό ΑΠΘ
Πληροφορική ΑΠΘ
Ψυχολογία ΑΠΘ

Πάτρα

Πολιτικών Μηχανικών
Φυσικό
Θεάτρου
ΗΜΜΥ
Αρχιτεκτονική
CEID
ΤΕΕΑΠΗ

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Σχολή Καλών Τεχνών

Κρήτη

Πολυτεχνείο Κρήτης
ΠΤΠΕ Πανεπιστήμιο Κρήτης

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Χωροταξίας

Ιωάννινα

Ιστορικό & Αρχαιολογικό
Νηπιαγωγών
ΠΤΔΕ

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι θα συγκαλέσουν εκ νέου Γενικές Συνελεύσεις την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για το αν θα συνεχιστούν οι καταλήψεις. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο αριθμός των φοιτητών, που συμμετέχουν στις συνελεύσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πολλές καταγγελίες για συμμετοχή εξω-φοιτητικών στοιχείων, για άσκηση βίας και εκφοβισμού ή για διαβλητές ψηφοφορίες, με αποτέλεσμα να υπερισχύει η απόφαση των λίγων ενώ η επιθυμία της πλειοψηφίας για συνέχιση της εξεταστικής πέφτει στο κενό.

Εισαγγελική έρευνα για τις καταλήψεις

Τη διενέργεια ποινικής έρευνας για τις καταλήψεις καθώς και τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών των πρυτανικών αρχών σχετικά με τη μη αποτροπή των καταλήψεων, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Αντώνης Ελευθεριάνος. Η έρευνα έχει ανατεθεί στον εισαγγελέα πρωτοδικών Νικόλαο Μαργαρίτη και στόχο έχει να εξεταστούν οι πράξεις ή παραλείψεις των αρμοδίων πρυτανικών αρχών στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους. Επιπλέον, η εισαγγελική έρευνα στρέφεται προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων όπως διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας, παράνομη βία και παράβαση καθήκοντος.

Η διενέργεια εξετάσεων εξ αποστάσεως

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων και να μη χαθεί το εξάμηνο, εκδόθηκε εγκύκλιος από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο παροτρύνει τα ΑΕΙ να προχωρήσουν σε εξ αποστάσεως εξετάσεις.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Α.Ε.Ι. ρυθμίζονται οι εναλλακτικές μέθοδοι αξιολόγησης, όπως η διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ή συνθηκών που ανάγονται σε λόγους ανωτέρας βίας ή … , υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας της αξιολόγηση». Στη συνέχεια διευκρινίζεται ότι μπορούν αυτές οι εναλλακτικές μέθοδοί να εφαρμοστούν «σε ανωτέρα βία ή έκτακτες συνθήκες, όπου δεν καθίσταται δυνατή η διά ζώσης διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας ή η χρήση των υποδομών του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών δραστηριοτήτων του…».

Ορισμένες σχολές αντιδρούν, θεωρώντας πως η διαδικασία απαιτεί χρόνο και χρήμα καθώς υπάρχουν τεχνικά ζητήματα, που πρέπει να διευθετηθούν.

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια κλιμακώνονται. Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έχει ήδη προγραμματιστεί για την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, στις 12:00 στα Προπύλαια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, την ημέρα που θα τεθεί για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν απογευματινό συλλαλητήριο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.