ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Υπόθεση Pegasus: Ο Ε.Μακρόν άλλαξε κινητό και αριθμό!

Υπόθεση Pegasus: Ο Ε.Μακρόν άλλαξε κινητό και αριθμό!

Το κινητό του Γάλλου προέδρου βρισκόταν σε μια λίστα με 50.000 πιθανούς στόχους του προγράμματος spyware που αναπτύχθηκε για κρατική κατασκοπία σε τρομοκράτες και εγκληματίες.

Κινητό, αλλά και αριθμό άλλαξε ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Pegasus.

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, το Μαρόκο, ενδέχεται να είχε στήσει… αφτί στο προηγούμενο κινητό του Γάλλου προέδρου, χρησιμοποιώντας το ισραηλινό κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus, το οποίο μπορεί να «σπάσει» ακόμα και την ισχυρή ασφάλεια κινητών τηλεφώνων.

Το κινητό του Γάλλου προέδρου βρισκόταν σε μια λίστα με 50.000 πιθανούς «στόχους» του προγράμματος spyware που αναπτύχθηκε για κρατική κατασκοπία σε τρομοκράτες και εγκληματίες. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα διεθνών ΜΜΕ, φέρεται να το χρησιμοποίησαν ορισμένες κυβερνήσεις για να παρακολουθήσουν ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους, ακόμα και ξένους πολιτικούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Gabriel Attal, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι τα πρωτόκολλα ασφαλείας, ειδικά εκείνα που αφορούν τον Μακρόν, θα αναπροσαρμοστούν υπό το φως των αποκαλύψεων.

Από την πλευρά της, η ισραηλινή εταιρεία που δημιούργησε το spyware, «NSO Group», ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για σκοπούς κατασκοπείας επικίνδυνων εγκληματιών και τρομοκρατών.

Την ίδια ώρα, ο Μακρόν έχει δώσει εντολή για έρευνες σχετικά με το σκάνδαλο κατασκοπείας που έχει συνταράξει την παγκόσμια σκηνή, με το Μαρόκο να αρνείται πάντως κάθε εμπλοκή.

Εκτός του Μακρόν, μεταξύ των στόχων φέρεται να ήταν και ο Ιρακινός Πρόεδρος Μπαράμ Σαλίχ, αλλά και αυτός της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, όπως και οι πρωθυπουργοί Αιγύπτου, Μαρόκου και Πακιστάν.

Σύμφωνα με την κοινή έρευνα που διεξήγαγε το Forbidden Stories και η Διεθνής Αμνηστία, το Pegasus έβαλε στο «στόχαστρό» του περισσότερους από 50.000 αριθμούς τηλεφώνων σε 50 χώρες από το 2016.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.