ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Α.Γκουτέρες: «Πολύ σημαντική η συζήτηση με τους Ταλιμπάν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν»

Α.Γκουτέρες: «Πολύ σημαντική η συζήτηση με τους Ταλιμπάν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν»

Ο Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε πολύ σημαντικό τα Ηνωμένα Έθνη να συζητήσουν με τους Ταλιμπάν, προκειμένου να διευκολύνουν τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν.

«Είναι αδύνατο να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν χωρίς να συζητήσουμε με τις ντε φάκτο αρχές της χώρας», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Αντόνιο Γκουτέρες, στο περιθώριο μιας συνόδου σε επίπεδο υπουργών στη Γενεύη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ΟΗΕ ζήτησε περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις στη χώρα αυτή.

«Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε με τους Ταλιμπάν αυτή τη στιγμή για όλες τις διαστάσεις που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, όπως την τρομοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα ναρκωτικά και τη φύση της κυβέρνησης», συμπλήρωσε.

Σχεδόν έναν μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ο Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε πως ο ΟΗΕ είναι «σθεναρά δεσμευμένος να παράσχει μια ανθρωπιστική βοήθεια στον αφγανικό πληθυσμό»

«Και ανησυχούμε σίγουρα να διασφαλίσουμε πως η ανθρωπιστική βοήθεια θα λειτουργήσει ως μοχλός για να λάβουμε μια πραγματική δέσμευση των Ταλιμπάν σε όλες τις άλλες διαστάσεις που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα», όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

«Εάν θέλουμε να επιτύχουμε πρόοδο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον αφγανικό λαό, το καλύτερο μέσο είναι να προχωρήσουμε με την ανθρωπιστική βοήθεια, να εμπλακούμε σε διάλογο με τους Ταλιμπάν και να αξιοποιήσουμε αυτήν την ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να πιέσουμε για την πραγμάτωση αυτών των δικαιωμάτων», υπογράμμισε.

Ωστόσο, επισήμανε ότι η «ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, εάν η αφγανική οικονομία καταρρεύσει. Γνωρίζουμε πως ο κίνδυνος είναι τεράστιος».

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να βρει μέσα που θα επιτρέψουν ενέσεις ρευστού στην αφγανική οικονομία, με στόχο να επιτραπεί στην οικονομία να αναπνεύσει και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας κατάρρευσης, η οποία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τον αφγανικό λαό και θα μπορούσε να προκαλέσει μια μαζική έξοδο, με επιπτώσεις τις οποίες μπορείτε να φανταστείτε αναφορικά με τη σταθερότητα των χωρών της περιοχής», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Δεν πιστεύω πως εάν οι αρχές μιας χώρας δεν συμπεριφέρονται καλά, η λύση θα ήταν να τιμωρήσουμε συλλογικά τον λαό», κατέληξε ο ίδιος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.