O «Μεγάλος Αδερφός» από την… Κίνα – Το Πεκίνο φακελώνει τον πλανήτη

O «Μεγάλος Αδερφός» από την… Κίνα – Το Πεκίνο φακελώνει τον πλανήτη

Η Κίνα και πιο συγκεκριμένα το Πεκίνο έχουν στήσει ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό σύστημα παρακολούθησης σε όλη την περιοχή.

Ο «Κόκκινος Δράκος» υπερηφανεύεται ήδη για το μεγαλύτερο δίκτυο παρακολούθησης στον πλανήτη: 770 εκατομμύρια κάμερες παρακολούθησης στο τέλος του 2019 -που προβλέπεται να ξεπεράσουν φέτος το 1 δισεκατομμύριο σε όλη την κινεζική επικράτεια- παρατηρούν νυχθημερόν 1,3 δις κατοίκους!

Ευλογία για τις αρχές ασφαλείας και κατάρα για τους υπέρμαχους της ιδιωτικότητας, τους αντιφρονούντες και οποιονδήποτε άλλο το Πεκίνο θεωρεί απειλή το υπερ-εξελιγμένο αυτό σύστημα οπτικής παρακολούθησης -εξοπλισμένο με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και τεχνητή νοημοσύνη- φακελώνει» ανθρώπους και δραστηριότητες.

Και όπως επεσήμανε πρόσφατα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν περιορίζει τη δράση του στην Κίνα. Το 2014 μία κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών πούλησε τεχνολογία παρακολούθησης στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας, η οποία τη χρησιμοποίησε για να καταστείλει διαδηλωτές.

Συστήματα παρακολούθησης… made in China

Η Βραζιλία, η Κένυα, ο Ισημερινός η Βρετανία και οι ΗΠΑ αγόρασαν έκτοτε κινεζικά συστήματα παρακολούθησης. Τα οποία σημειωτέον έχουν εντυπωσιακές δυνατότητες, όπως αποκάλυπτε σε σχετικό αφιέρωμα ο ρεπόρτερ του BBC, Τζον Σάντουορθ -μετά από πρόσβαση που απέκτησε σε ένα από τα δωμάτια ελέγχου της κινεζικής αστυνομίας.

Όταν οι αξιωματούχοι «φόρτωσαν» στο σύστημα μια φωτογραφία του, διαπίστωσε ότι κατάφεραν να τον εντοπίσουν μόλις 7 λεπτά αργότερα, στο Γκουιγιάνγκ, μία πόλη 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων! Η κινεζική «έκρηξη στις κάμερες παρακολούθησης» και η εξαγωγή τεχνογνωσίας, προκαλεί ανησυχία στη Δύση.

Ο «Μεγάλος Αδερφός» του Πεκίνου μπορεί να εντοπίσει, να αναγνωρίσει και να ακολουθήσει τις κινήσεις του υπόπτου, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση, ενώ μπορεί να γυρίσει «πίσω το χρόνο», ακολουθώντας ακόμη τις κινήσεις του στο παρελθόν.

Oι δύο κολοσσοί που «φακελώνουν» τον πλανήτη

Την παγκόσμια αγορά προμηθεύουν κατά βάση δύο κολοσσοί, οι εθνικές «ναυαρχίδες» , Hikvision και DahuaTechnology, με έδρα το Χανγκτσόου της ανατολικής Κίνας που κατέχουν πλέον την πρώτη και τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στον εξοπλισμό συστημάτων βιντεο-παρακολούθησης, έγραφε πρόσφατα σε ειδικό αφιέρωμα το BBC.

Η πρώτη απασχολεί σήμερα 18.000 υπαλλήλους, η χρηματιστηριακή της αξία ξεπερνάει τα 20 δις δολάρια και έχει γραφεία σε 17 χώρες του κόσμου, από την Ολλανδία μέχρι τη Νότια Αφρική.

Πρώτη σε πωλήσεις καμερών CCTV στη ζώνη Ευρώπης-Μ.Ανατολής-Αφρικής και δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στις ΗΠΑ έχει ήδη αφήσει τα ίχνη της , σε φυλακές, αεροδρόμια, δημόσια σχολεία, αλλά και μέρη ευαίσθητα για την εθνική ασφάλεια, όπως είναι η στρατιωτική βάση του Fort Leonard Wood στο Μιζούρι, η Αστυνομία του Μέμφις στο Τενεσί αλλά και μέχριι πρόσφατα η…αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ του Αφγανιστάν. H Dahua Technology πάλι πουλάει τα προϊόντα της σε περισσότερες απο 150 χώρες εκτός Κίνας.

Κίνδυνος γεωολιτικών εντάσεων

Το Πεκίνο μπορεί να επιστρατεύσει κατά βούληση το υλικό κινεζικής τεχνογνωσίας για να προκαλέσει γεωπολιτικές εντάσεις και να εγείρει ζητήματα εθνικής κυριαρχίας προειδοποιούν ειδήμονες εθνικής ασφαλείας .

Surveillance in Shanghai, China – How Many CCTV CAMERAS Can I Spot in 1 Hour?

Ο κίνδυνος δεν είναι φυσικά θεωρητικός: οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν το 2013 έδειξαν οτι η NSA και οι υπηρεσίες πληροφοριών μπορούν με ευκολία να παρακολουθήσουν πολίτες.

Ο Εντουαρντ Λονγκ, πρώην υπάλληλος σε εταιρεία ηλεκτρονικής παρακολούθησης με έδρα τη Φλόριντα σε επιστολή του προς την αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι οι κάμερες της Hikvision αποστέλλουν πληροφορίες στην Κίνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το 2017 η εταιρεία … πλημμύρισε τις ΗΠΑ με τον εξοπλισμό της. Κάθε φορά που ένα από τα μηχανήματά τους συνδέεται στο διαδίκτυο, στέλνει όλα τα δεδομένα σας σε τρεις διακομιστές στην Κίνα» σημείωσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.