ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ποιοι είναι εξυπνότεροι οι αριστερόχειρες ή οι δεξιόχειρες; – Τι δείχνει έρευνα

Ποιοι είναι εξυπνότεροι οι αριστερόχειρες ή οι δεξιόχειρες; – Τι δείχνει έρευνα

Οι αριστερόχειρες μπορεί να αποτελούν μειοψηφία στον παγκόσμιο πληθυσμό, όμως αυτό δεν τους εμποδίζει να είναι πιο επιτυχείς και να έχουν μεγαλύτερη επιρροή.

«Γίγαντες» όπως ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ, ο Ντέιβιντ Μπάουι, ο Τζίμι Χέντριξ, ο Τζέιμς Μπάλντουιν, ο Νίκολα Τέσλα και ο Στηβ Τζομπς ήταν ή είναι αριστερόχειρες.

Τι ισχύει με τη νοημοσύνη σε αριστερόχειρες και δεξιόχειρες

Γιατί όμως υπάρχει η άποψη ότι οι αριστερόχειρες είναι πιο έξυπνοι από τους δεξιόχειρες; Οι επιστήμονες προσπάθησαν να εξακριβώσουν αν ισχύει κάτι τέτοιο.

Ο Τζιοβάνι Σάλα, επίκουρος καθηγητής στο Fujita School of Health στην Ιαπωνία, και η ομάδα του διενήργησαν έρευνα σε 2.300 αριστερόχειρες και δεξιόχειρες μαθητές μεταξύ 7 και 17 ετών.

Οι ερευνητές ήθελαν να δουν ποιοι θα τα πήγαιναν καλύτερα σε ένα τεστ μαθηματικών. Η ανάλυση λοιπόν έδειξε ότι δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο αυτών ομάδων στην ικανότητα επίλυσης ευκολότερων μαθηματικών προβλημάτων, αλλά οι αριστερόχειρες μαθητές είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στην επίλυση πιο δύσκολων εργασιών.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychobiology, η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στο γεγονός ότι οι αριστερόχειρες έχουν σημαντικά μεγαλύτερο το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέει το αριστερό με το δεξί ημισφαίριο, το οποίο πιστεύεται ότι καθορίζει τη χωρική μας νοημοσύνη. Αυτός ο τύπος νοημοσύνης συσχετίζεται με τις μαθηματικές ικανότητες.

Η μελέτη της ομάδας του Σάλα, ωστόσο, κατέληξε και σε ένα ακόμη συμπέρασμα: μπορεί οι αριστερόχειρες να είναι πιο έξυπνοι, αλλά υπάρχει και μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν αναπτυξιακές αναπηρίες σε υψηλότερο σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό.

Ο επιστήμονας εξηγεί ότι η αιτία που κάποιοι άνθρωποι γράφουν με το αριστερό χέρι μπορεί μερικές φορές να είναι κάποια εγκεφαλική βλάβη.

Σε μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2017 στο περιοδικό Neuroscience and Behavioral Reviews, όπως αναφέρει το πόρταλ ddl-rs, έγιναν τεστ νοημοσύνης σε πάνω από 20.400 άτομα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εκεί τα αποτελέσματα ήταν αντίθετα, δηλαδή οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δεξιόχειρες είναι πιο έξυπνοι από τους αριστερόχειρες κατά μέσο όρο, αν και η διαφορά νοημοσύνης μεταξύ αυτών των δύο ομάδων είναι πολύ μικρή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.