Σε λίγες εβδομάδες αναμένεται η συζήτηση των Ταλιμπάν με τις ΗΠΑ και αντιπροσώπους της ΕΕ, στη Ντόχα του Κατάρ, με αντικείμενο την αναγνώριση της κυβέρνησής τους και τη συμμετοχή των Αμερικανών στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους, Suhail Shaheen, τα θέματα που θα θέσουν οι Ταλιμπάν στο τραπέζι των συνομιλιών είναι τα εξής:

Αναγνώριση της κυβέρνησής τους από τις ΗΠΑ
Το «ξεπάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων από διάφορες τράπεζες
Την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν

Σε συνέντευξή του, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν S. Shaheen εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις επαφές και ότι προσδοκά σε «βελτίωση των σχέσεων» με τους άλλοτε ορκισμένους εχθρούς της ισλαμιστικής οργανώσης, τις ΗΠΑ. Αναγνώρισε δε, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η διεθνής κοινότητα στο καθεστώς «δυσχεραίνουν το ανθρωπιστικό πρόβλημα στη χώρα», τόνισε επίσης ο εκπρόσωπος.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενδιαφέρεται να συζητήσει περισσότερο σχετικά με τα «ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ στη χώρα», που περιλαμβάνουν τις αντιτρομοκρατικές δράσεις, την ασφαλή διέξοδο από τη χώρα για τους αμερικανούς πολίτες, την ανθρωπιστική βοήθεια και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι συνομιλίες, που αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα, θα ξεκινήσουν στη Ντόχα στις αρχές Δεκεμβρίου και αναμένεται να διαρκέσουν περίπου δύο εβδομάδες