ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Γαλλία: Η Βαλερί Περκές υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2022

Γαλλία: Η Βαλερί Περκές υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2022

Για πολλούς θεωρείται η «Μέρκελ της Γαλλίας», που στόχο έχει να δώσει το «φιλί της ζωής» στη γαλλική Δεξιά.

Για τους υποστηρικτές της, όμως, είναι η πρώτη γυναίκα που θα διαβεί το κατώφλι του Ελιζέ, βάζοντας στο περιθώριο τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, μέχρι τώρα, έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις .

Η 54χρονη Βαλερί Πεκρές ήταν η μοναδική γυναίκα υποψήφια για το χρίσμα του κόμματος «Les Republicains» (LR) και, από τους πέντε συνολικά υποψήφιους, κατάφερε να επικρατήσει στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών με 61% έναντι του Ερίκ Σιοτί (39%).

Για τη χώρα μας, η Πεκρές είχε δηλώσει το 2011, ως υπουργός Προυπολογισμού της Γαλλίας: «Σώζοντας την Ελλάδα, προστατεύουμε το ευρώ».

Έχει περιγράψει τον εαυτό της ως… «ένα τρίτο Θάτσερ, δύο τρίτα Μέρκελ».

Η 54χρονη, μητέρα τριών παιδιών, επικράτησε στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του παραδοσιακού συντηρητικού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικάνοι» (LR) και θα είναι η υποψήφιά του στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Επικεφαλής της περιφέρειας του Παρισιού Ιλ ντε Φρανς και πρώην υπουργός επί διακυβέρνησης Σαρκοζί (2007 – 2012), έλαβε σχεδόν το 61% των ψήφων.

Υπενθυμίζεται ότι, στον πρώτο γύρο της εσωκομματικής ψηφοφορίας, είχαν αποκλειστεί τα «φαβορί» των εκλογών: ο πρώην υπουργός Ξαβιέ Μπερτράν και ο πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, οι οποίοι μετά τον αποκλεισμό τους υποστήριξαν την Πεκρές.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Πεκρές λαμβάνει 11% των ψήφων, πολύ πίσω από τον νυν πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και από τους δύο ακροδεξιούς υποψηφίους, την Μαρίν Λεπέν και τον Ερίκ Ζεμούρ.

Η Πεκρές θεωρείται «μετριοπαθής» για τα δεδομένα του συντηρητικού κόμματος LR με τον γαλλικό Τύπο να επισημαίνει ότι απευθύνεται στους «κεντροδεξιούς» ψηφοφόρους στους οποίους στηρίζεται ο Μακρόν.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία της για τις εσωκομματικές εκλογές, η Πεκρές υποσχέθηκε να μειώσει κατά το ήμισυ τον αριθμό αδειών διαμονής για τους μετανάστες που δεν προέρχονται από την ΕΕ, να σκληρύνει τις δικαστικές ποινές στις λεγόμενες «σκληρές» συνοικίες και να απαγορεύσει στις γυναίκες που συνοδεύουν τα παιδιά τους σε σχολικές εκδρομές να φοράνε τη μουσουλμανική μαντίλα.

Επιπλέον δηλώνει πως θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 65 έτη και θα περικόψει 200.000 θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα. Δηλώνει παράλληλα ότι θα καταργήσει και τυπικά το «35ωρο.

Η Πεκρές έχει τη μεγαλύτερη απήχηση μεταξύ των ατόμων 65 ετών και άνω, που τείνουν να είναι οι πιο συχνοί ψηφοφόροι, καθώς και των δεξιών ψηφοφόρων.

Πάντως, για να βρεθεί στο Ελιζέ , θα πρέπει να φλερτάρει όλους όσοι πιστεύουν ότι ο Μακρόν δεν έχει κάνει αρκετά για την ασφάλεια, τη μετανάστευση και τη χαλάρωση των δημόσιων οικονομικών, πείθοντας επίσης τους υποστηρικτές της Λεπέν ότι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει. Αυτό έκανε ο Νικολά Σαρκοζί, πρώην μέντορας της Πεκρές, το 2007.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Απόφοιτος της διάσημης μεταπτυχιακής σχολής «Ecole Nationale d’Administration» (ΕΝΑ) στην οποία φοίτησαν ο Μακρόν και αρκετοί από τους προκατόχους του, η Πεκρές ζει στην εύπορη πόλη των Βερσαλλιών. Σε κάθε ομιλία της, επιτίθεται στη Λεπέν και τον Ζεμούρ, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται να είσαι εξτρεμιστής, για να είσαι στην επίθεση και δεν χρειάζεται να προσβάλλεις, για να πείσεις τους ψηφοφόρους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.