Ταλιμπάν: «Επίδειξη δύναμης» με στρατιωτική παρέλαση σε επαρχία του Αφγανιστάν (βίντεο)

Ταλιμπάν: «Επίδειξη δύναμης» με στρατιωτική παρέλαση σε επαρχία του Αφγανιστάν (βίντεο)

Μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας με τον τοπικό πληθυσμό που ανήκει στη φυλή των Ουζμπέκων, οι Ταλιμπάν προχώρησαν σε μια επίδειξη δύναμης, πραγματοποιώντας μια στρατιωτική παρέλαση χθες Κυριακή στη Μαϊμάνα, στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας Φαριάμπ, μετά τη σύλληψη ενός διοικητή των Ταλιμπάν ουζμπεκικής καταγωγής για τη φερόμενη εμπλοκή του σε μια απαγωγή.

Το περιστατικό εγείρει φόβους για όξυνση της έντασης μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, κάποιοι από τους οποίους ανήκουν στη φυλή των παστούν και κάποιοι άλλοι σε αυτή των Ουζμπέκων, και των Ταλιμπάν, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι παστούν.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τον θάνατο μελών και των δύο κοινοτήτων σε μεμονωμένα περιστατικά. «Αναπτύξαμε εκατοντάδες μαχητές από τις γύρω περιοχές και η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο», διαβεβαίωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Λατιφουλάχ Χακίμι, αξιωματούχος του αφγανικού υπουργείου Άμυνας.

Ομάδες μαχητών Ταλιμπάν με καλυμμένα τα πρόσωπα και φορώντας την παραδοσιακή αφγανική, λευκή στολή, στρατιωτικό γιλέκο και μαντήλι έκαναν παρέλαση χθες.

Δεκάδες άλλοι, πιο βαριά οπλισμένοι, βρίσκονται σε φορτηγάκια ή τεθωρακισμένα, οπλισμό που κατέσχεσαν οι Ταλιμπάν από την ανατραπείσα αφγανική κυβέρνηση και τον αμερικανικό στρατό.

Στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης η χώρα

Ο τοπικός πληθυσμός παρακολούθησε με ηρεμία την παρέλαση, «Πριν από δύο ημέρες η κατάσταση δεν ήταν καλή λόγω των διαδηλώσεων, όμως τώρα όλα είναι κανονικά», δήλωσε ο Ροχουλάχ, ένας 20χρονος έμπορος.

«Το μόνο μας πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι δεν έχουν δουλειά (…) Αλλά είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την ασφάλεια», πρόσθεσε.

Οι Ταλιμπάν δυσκολεύονται να μετατρέψουν το κίνημά τους σε μια κυβέρνηση ικανή να κυβερνήσει μια χώρα στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, στην οποία σχεδόν ο μισός πληθυσμός απειλείται από τον λιμό.

Οι ισλαμιστές δυσκολεύονται επίσης να διατηρήσουν πειθαρχημένους τους μαχητές τους, κυρίως στις πιο απομονωμένες περιοχές, με τους τοπικούς διοικητές να μην διστάζουν να αψηφούν τις εντολές που έρχονται από την Καμπούλ και να εφαρμόζουν δικούς τους κανόνες.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Αφγανιστάν δημοσιεύει βίντεο από την παρέλαση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.