ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Γερμανία: Έξι μήνες διάρκεια τα πιστοποιητικά νόσησης των βουλευτών αλλά μόνο τρείς για τους πολίτες

Γερμανία: Έξι μήνες διάρκεια τα πιστοποιητικά νόσησης των βουλευτών αλλά μόνο τρείς για τους πολίτες

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, να μην εναρμονίσει τους κανονισμούς της με όσα ισχύουν για τους υπόλοιπους πολίτες σε ό,τι αφορά τη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού ίασης από την Covid-19.

Πριν από δέκα ημέρες το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» ανακοίνωσε – αιφνιδιαστικά, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Καρλ Λάουερμπαχ – ότι το πιστοποιητικό όσων έχουν νοσήσει και θεραπευθεί δεν θα ισχύει πλέον για έξι μήνες, αλλά μόνο για τρεις.

Η απόφαση προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια των κρατιδιακών κυβερνήσεων προς την ομοσπονδία, με αποτέλεσμα ο κ. Λάουτερμπαχ να αναγκαστεί να ζητήσει συγγνώμη και να δεσμευτεί ότι στο εξής τέτοιες αποφάσεις θα λαμβάνονται κατόπιν ενημέρωσης και διαβούλευσης.

Η Bundestag ωστόσο, η οποία εφαρμόζει αυστηρό κανόνα 2G+ (πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους/ιαθέντες με τη διενέργεια διαγνωστικού τεστ) για τη συμμετοχή στην Ολομέλεια, διατηρεί τα πιστοποιητικά ίασης των βουλευτών σε ισχύ για έξι μήνες. Η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Κάτγια Μαστ δήλωσε νωρίτερα απόψε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Γερουσίας που θα συνεδριάσει αύριο και σημείωσε ότι κατά την άποψή της η «ειδική μεταχείριση» θα πάψει να ισχύει ήδη από την Παρασκευή. Άμεση αλλαγή του σχετικού κανονισμού ζήτησε και η ειδική για θέματα υγείας από το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) Κριστιάνε Άσενμπεργκ-Ντούγκνους, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να ισχύουν ειδικοί κανονισμοί στο Κοινοβούλιο.

Ο συνταγματολόγος Κρίστιαν Χιλγκρούμπερ από το Πανεπιστήμιο της Βόννης έκανε λόγο για αδικαιολόγητη άνιση μεταχείριση πολιτών και πολιτικών, τονίζοντας: «Είτε η μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού ίασης είναι επιβεβλημένη επιστημονικά είτε όχι – ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για βουλευτές ή όχι».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Λίγο νωρίτερα απόψε, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο διαβίβασε στην Bundestag ότι απέρριψε ως «απαράδεκτη» την προσφυγή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) κατά του κανόνα 2G+ στην αίθουσα της Ολομέλειας. Η AfD είχε ζητήσει προσωρινή αναστολή του κανόνα προκειμένου να επιτραπεί στους μη εμβολιασμένους ή ιαθέντες βουλευτές της να συμμετάσχουν στην Τελετή Μνήμης για το Ολοκαύτωμα η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.