ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

ΗΠΑ:Όχι στην κατάχρηση του όρου «αμυντικό απόρρητο» λέει η επικεφαλής των πληροφοριών Ά.Χέινς

ΗΠΑ:Όχι στην κατάχρηση του όρου «αμυντικό απόρρητο» λέει η επικεφαλής των πληροφοριών Ά.Χέινς

Η καταχρηστική χρήση του «αμυντικού απορρήτου» είναι επιβλαβής για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Αυτό αναφέρει η επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Αβρίλ Χέινς, σε μια επιστολή της με αποδέκτες μέλη του Κογκρέσου.

Το σύστημα που οδηγεί να χαρακτηρίζονται «άκρως απόρρητες» υπερβολικά πολλές πληροφορίες συνιστά ένα «σημαντικό πρόβλημα» και πρέπει να μεταρρυθμιστεί, υπογραμμίζει η Χέινς σε αυτήν την επιστολή της που έχει ημερομηνία 5 Ιανουαρίου και απευθύνεται στους γερουσιαστές Ρον Γουάιντεν (Δημοκρατικός) και Τζέρι Μοράν (Ρεπουμπλικάνος).

«Η άποψή μου είναι ότι το σημερινό σύστημα κατηγοριοποίησης αποδυναμώνει την εθνική ασφάλεια» και «υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η κατάχρηση του «αμυντικού απορρήτου» εμποδίζει τις υπηρεσίες πληροφοριών να μοιράζονται ζωτικής σημασίας πληροφορίες μεταξύ τους, με τους βουλευτές και γερουσιαστές και με το κοινό.

Η Χέινς, η οποία επιβλέπει 17 υπηρεσίες πληροφοριών στις ΗΠΑ, απαντούσε με την επιστολή της στις πιέσεις που άσκησαν οι δύο γερουσιαστές για τη μεταρρύθμιση του συστήματος, το οποίο επηρεάζει τη δουλειά εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και υπεργολάβων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πότε και γιατί ένα έγγραφο χαρακτηρίζεται ως «απόρρητο»
Ειδικοί επεσήμαναν ότι ο χαρακτηρισμός ενός εγγράφου ως «απόρρητου» είναι η κατ’ εξοχήν επιλογή σε πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες, επειδή είναι πιο εύκολο για τους υπαλλήλους να δώσουν αυτόν τον χαρακτηρισμό παρά να ψάξουν να δουν αν είναι όντως επικίνδυνο να δημοσιοποιηθεί μια πληροφορία. Και ορισμένοι πολιτικοί αξιωματούχοι επιλέγουν να χαρακτηρίζουν «αμυντικό απόρρητο» τις πληροφορίες που θα μπορούσαν να τους φέρουν σε δύσκολη θέση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα και πιο πρόσφατα παραδείγματα ήταν η αδιαφάνεια με την οποία χειρίστηκαν οι στρατιωτικοί την κατάσταση στο Αφγανιστάν κατά την τελευταία χρονιά της αμερικανικής παρουσίας στη χώρα. Όταν έπρεπε να αξιολογήσουν τον αφγανικό στρατό, «οι στρατιωτικοί άλλαζαν τους στόχους ώστε να είναι ευκολότερο να μιλήσουν για επιτυχία. Και όταν δεν μπορούσαν πια να το κάνουν, χαρακτήριζαν τους στόχους “αμυντικό απόρρητο”», ανέφερε τον περασμένο Αύγουστο ο Τζον Σόπκο, ο γενικός επιθεωρητής στον οποίο είχε ανατεθεί από το Κογκρέσο να επιβλέπει τις ενέργειες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Λίγες ημέρες αργότερα, ο αφγανικός στρατός κατέρρευσε, μπροστά στην προέλαση των Ταλιμπάν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.