ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Φινλανδοί διπλωμάτες παρακολουθούνταν με το ισραηλινό λογισμικό Pegasus

Φινλανδοί διπλωμάτες παρακολουθούνταν με το ισραηλινό λογισμικό Pegasus

Κινητά τηλέφωνα που ανήκαν σε Φινλανδούς διπλωμάτες παρακολουθούνταν με τη βοήθεια του ισραηλινού κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Το Pegasus βρέθηκε στο επίκεντρο ενός μεγάλου σκανδάλου πέρυσι, όταν δημοσιοποιήθηκε ένας κατάλογος με περίπου 50.000 «στόχους» παρακολούθησης σε όλον τον κόσμο. Μεταξύ αυτών ήταν δημοσιογράφοι, πολιτικοί, δικηγόροι και αντιφρονούντες.

«Μπορούμε τώρα να βεβαιώσουμε ότι υπήρχε στα κινητά μας ένα λογισμικό παρακολούθησης» ανέφερε ο υπεύθυνος για την κυβερνοασφάλεια στο υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας, Μάτι Παρβιάϊνεν. Τα εν λόγω κινητά χρησιμοποιούνταν από διπλωμάτες που είχαν την έδρα τους στο εξωτερικό. Το υπουργείο δεν θέλησε να ανακοινώσει πόσοι ήταν οι στόχοι, ούτε διευκρίνισε αν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα εκείνων που τους παρακολουθούσαν.

«Κάνουμε κάποιες υποθέσεις» για το χρονικό διάστημα που παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα, πρόσθεσε ο Παρβιάϊνεν.

Η ισραηλινή εταιρεία NSO, προϊόν της οποίας είναι το Pegasus, διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί σε μια ενδεχόμενη έρευνα των φινλανδικών αρχών. Τον περασμένο Νοέμβριο οι ΗΠΑ έβαλαν την NSO στη «μαύρη λίστα» των εταιρειών που «απειλούν την ασφάλεια του κράτους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα «έξυπνα τηλέφωνα» που μολύνονται από το Pegasus μετατρέπονται σε κατασκοπευτικά εργαλεία και έτσι ο χρήστης του λογισμού μπορεί να διαβάσει τα μηνύματα του κατόχου, να δει τις φωτογραφίες του, να εντοπίσει την τοποθεσία του, ακόμη και να ενεργοποιήσει τη φωτογραφική μηχανή εν αγνοία του. Η NSO είχε διαβεβαιώσει ότι πουλάει το λογισμικό της μόνο σε «νόμιμους οργανισμούς» που εφαρμόζουν τον νόμο και χρησιμοποιούν τα συστήματά της για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας και της διαφθοράς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.