«Όταν η ελευθερία απειλείται πρέπει να αντισταθούμε»: Αψηφά την δικαστική εντολή το «κονβόι της ελευθερίας»

Οι Καναδοί συνεχίζουν την κατάληψη της γέφυρας στα σύνορα με τις ΗΠΑ

«Όταν η ελευθερία απειλείται πρέπει να αντισταθούμε»: Αψηφά την δικαστική εντολή το «κονβόι της ελευθερίας»

Αμετακίνητοι παραμένουν οι Καναδοί πολίτες που διαμαρτύρονται για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τον ζωτικής σημασίας εμπορικό κόμβο μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ, παρόλο που έχει τεθεί σε ισχύ δικαστική απόφαση για τον τερματισμό του αποκλεισμού, καθώς έχει αναστατωθεί η αυτοκινητοβιομηχανία της Βόρειας Αμερικής.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έχει υποσχεθεί στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν άμεσες ενέργειες για τον τερματισμό της κρίσης και χθες Παρασκευή καναδός δικαστής διέταξε να σταματήσει ο τετραήμερος αποκλεισμός της γέφυρας Ambassador, της πιο σημαντικής χερσαίας συνοριακής διέλευσης στη Βόρεια Αμερική.

Η δικαστική απόφαση τέθηκε σε ισχύ στις 7 το απόγευμα (τοπική ώρα), αλλά πάνω από δύο ώρες αφότου εξέπνευσε η προθεσμία, περίπου 200 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων παιδιά, παρέμεναν κοντά στην είσοδο της γέφυρας ανεμίζοντας καναδικές σημαίες, ενώ ορισμένοι έριχναν βεγγαλικά.

Αστυνομικοί, που άρχισαν να συγκεντρώνονται σε χώρο στάθμευσης λίγα τετράγωνα μακριά από τους διαδηλωτές, άρχισαν να μοιράζουν φυλλάδια στα οποία υπογραμμίζονται οι ποινές βάσει της έκτακτης εντολής στο Οντάριο, η οποία τέθηκε σε ισχύ.

Ο Τριντό είχε δηλώσει νωρίτερα σε δημοσιογράφους πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Ο πρωθυπουργός του Οντάριο Doug Ford είπε ότι όσοι παραβαίνουν το νόμο θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 100.000$ και ένα χρόνο φυλάκιση.

Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Καναδά, ο Τζέφρι Μόραβετς, ενέκρινε το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων από Ενώσεις του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας και των αρχών της πόλης Ουίνδσορ που ήλπιζαν να μπει ένα τέλος στις διαδηλώσεις.

Ωστόσο οι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει τους δρόμους που οδηγούν στη γέφυρα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους και δεν υπήρχε κανένα σημάδι ότι θα υποχωρούσαν.

«Ο Καναδάς υποτίθεται πως είναι μια ελεύθερη χώρα», δήλωσε η Λιζ Βάλι, μία διαδηλώτρια από το Τσάταμ του Οντάριο. «Όταν η ελευθερία απειλείται, πρέπει να αντισταθούμε» συμπλήρωσε, προαναγγέλλοντας ότι μαζί με άλλους θα παραμείνει εκεί μέχρι να αρθούν όλοι οι περιορισμοί.

Το λεγόμενο «κονβόι της ελευθερίας», οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν οι Καναδοί φορτηγατζήδες που αντιτίθενται στο μέτρο «εμβολιασμός ή καραντίνα» για τους οδηγούς που διασχίζουν τα σύνορα, καταλαμβάνει επίσης περιοχές έξω από κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα Οτάβα και άλλα δύο μικρότερα περάσματα προς τις ΗΠΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι διαδηλώσεις στον Καναδά έχουν εμπνεύσει ανάλογες πρωτοβουλίες στη Γαλλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι μία εκδήλωση του «κονβόι της ελευθερίας» που έχει προγραμματιστεί στις αρχές Μαρτίου στην Ουάσινγκτον «δεν θα διαταράξει το νόμιμο εμπόριο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.