ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Το «κονβόι της ελευθερίας» μετακομίζει στις ΗΠΑ – Ο κυβέρνηση Τ.Μπάιντεν στέλνει στρατεύματα στην Ουάσιγκτον

Το «κονβόι της ελευθερίας» μετακομίζει στις ΗΠΑ – Ο κυβέρνηση Τ.Μπάιντεν στέλνει στρατεύματα στην Ουάσιγκτον

Η κυβέρνηση του Τ.Τριντό απομάκρυνε δια της βίας τους διαδηλωτές από τον Καναδά και την Οτάβα, όμως το «κονβόι της ελευθερίας» έχει πλέον αποκτήσει μιμητές σε ολόκληρο τον κόσμο και αναμένεται να περάσει μια παρόμοια διαδήλωση από την Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο αναμένεται να εγκρίνει την ανάπτυξη 700 έως 800 άοπλων στρατιωτών της Εθνοφρουράς στην πρωτεύουσα του έθνους, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος , ενόψει των διαδηλώσεων που σχεδιάζουν οι οδηγοί των φορτηγών στις ΗΠΑ κατά των περιορισμών της πανδημίας από την επόμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση της Περιφέρειας της Κολούμπια και η αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ ζήτησαν τη βοήθεια της Εθνοφρουράς. Τα στρατεύματα θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν κατά βάση στον έλεγχο της κυκλοφορίας και θα προέρχονται απο την περιοχής και από τρεις ακόμη πολιτείες.

Το «κονβόι ελευθερίας» στην ομιλία Μπάιντεν

Με έμπνευση τις πρόσφατες διαδηλώσεις φορτηγών στον Καναδά, οι αυτοκινητοπομπές των ΗΠΑ προγραμματίζουν πορείες μέσω διαδικτυακών φόρουμ με ονόματα όπως το People’s Convoy και το American Truckers Freedom Fund – όλα με διαφορετικά σημεία εκκίνησης, ημερομηνίες αναχώρησης και διαδρομές. Πολλοί διαδηλωτές έχουν προγραμματίσει να φτάσουν εγκαίρως για την ομιλία του Τζο Μπάιντεν για την κατάσταση του Έθνους την επόμενη Τρίτη, 1 Μαρτίου.

Ο Τζον Κίρμπι, ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, είπε ότι η κυβέρνηση ζήτησε από το προσωπικό της Εθνοφρουράς «να παράσχει υποστήριξη στα σημεία ελέγχου κυκλοφορίας εντός και γύρω από την περιοχή» και να είναι έτοιμο σε περίπτωση «πιθανών διαταραχών σε βασικές κυκλοφοριακές αρτηρίες». Είπε επίσης ότι δεν είχε ληφθεί επίσημη απόφαση για τα αιτήματα.

Οι Αμερικανοί οδηγοί ακολουθούν τη διαμαρτυρία των Καναδών φορτηγατζήδων που έκλεισαν την πιο πολυσύχναστη συνοριακή διάβαση των ΗΠΑ με τον Καναδά και μπλόκαραν τους δρόμους της πρωτεύουσας, Οττάβα, για εβδομάδες διαμαρτυρόμενοι διαμαρτυρηθούν για τους αυστηρούς κυβερνητικούς περιορισμούς κατά της πανδημίας. Τα πολλαπλά μπλόκα διαλύθηκαν από την αστυνομία την περασμένη εβδομάδα, με περισσότερες από 100 συλλήψεις.

Αμερικανοί διοργανωτές αυτοκινητοπομπών έχουν προαναγγείλει μία σύντομη περιπλάνηση στην πόλη και στη συνέχεια το κλείσιμο του Capital Beltway, ενός διαπολιτειακού αυτοκινητόδρομου μήκους 64 μιλίων στη μητροπολιτική περιοχή της Ουάσιγκτον. Μια δήλωση από το People’s Convoy αναφέρει συγκεκριμένα ότι τα φορτηγά «ΔΕΝ θα μπουν στη DC». Αυτή η συνοδεία σχεδιάζει να ξεκινήσει την Τετάρτη (23/2) από τη νότια Καλιφόρνια και να φτάσει στην Ουάσινγκτον γύρω στις 5 Μαρτίου.

Οι Αμερικανοί διαδηλωτές επιδιώκουν την άμεση άρση, όπως λένε των αυστηρών κυβερνητικών περιορισμών για την αναχαίτιση της πανδημίας, όπως είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και οι εντολές για τη χρήση μάσκας. Ο ιστότοπος American Truckers Freedom Fund αναφέρει ότι η ομάδα διαμαρτύρεται «για την αντιεπιστημονική, αντισυνταγματική υπέρβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης».

«Οι γενναίοι γείτονές μας στο βορρά»

Το δημόσιο αίσθημα, ειδικά μεταξύ των συντηρητικών κύκλων στις ΗΠΑ, έχει μετατοπιστεί ενάντια στις κυβερνητικές εντολές καθώς η πανδημία πλησιάζει στον τρίτο χρόνο της και οι πολίτες είναι πλέον κουρασμένοι. Οι ιστοσελίδες που οργανώνουν τις αμερικανικές συνοδείες φορτηγών αναφέρονται άμεσα στην έμπνευση του καναδικού κινήματος. Μια δήλωση στον ιστότοπο του People’s Convoy αποτίει φόρο τιμής στους «γενναίους και θαρραλέους γείτονές μας στο βορρά – τους Καναδούς αδελφούς και αδελφές μας που ηγήθηκαν της επίθεσης».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Ρόμπερτ Κόντι, αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Ουάσινγκτον, δήλωσε την Παρασκευή ότι το τμήμα του παρακολουθεί στενά τις πληροφορίες και ότι θα αφιερώσει επιπλέον ώρες αστυνομικών τις επόμενες εβδομάδες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.