«Τρέχουν και δεν φτάνουν» στο Μαξίμου για την αμερικανική εμπλοκή στις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών – Διαψεύδουν NYT

«Τρέχουν και δεν φτάνουν» στο Μαξίμου για την αμερικανική εμπλοκή στις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών – Διαψεύδουν NYT

“Τρέχουν και δεν φτάνουν” στο Μαξίμου για την αμερικανική εμπλοκή στις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών. Οπως είχε σημειώσει νωρίτερα το pronews.gr, οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν ότι υπέκλεψαν συνομιλίες του Ι.Σαββίδη και προκάλεσαν την απέλαση των Ρώσων διπλωματών

Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στο δημοσίευμα των New York Times, που ισχυρίζεται πως οι υπηρεσίες των ΗΠΑ μεταβίβασαν διά του Πρέσβη στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ, στο Μέγαρο Μαξίμου φάκελο με πληροφορίες από υποκλαπείσες συνομιλίες, που υποδεικνύουν ρωσικό «δάκτυλο» στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με μία λιτή ανακοίνωση το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες που επικαλούνται στο ρεπορτάζ τους οι New York Times, σύμφωνα με το οποίο οι αμερικανικές Αρχές παρέδωσαν στην Ελλάδα στοιχεία από συνομιλίες του Ιβάν Σαββίδη που είχαν υποκλέψει και αφορούσαν την Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, «η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των New York Times».

Ο «πόλεμος» ΗΠΑ – Ρωσίας στα Σκόπια, ο Πάιατ και η Συμφωνία των Πρεσπών

Οι Αμερικανοί επιμένουν στο αφήγημά τους ότι ο Ι.Σαββίδης υπονομεύει την συμφωνία των Πρεσπών για λογαριασμό της Ρωσίας σύμφωνα με τους New York Times.

Το ρεπορτάζ που υπογράφουν οι Helene Cooper και Eric Schmitt αναφέρει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι μετά την ανάλυση των υποκλοπών αυτών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο επιχειρηματίας και μιντιάρχης πλήρωνε τους διαδηλωτές που αντετίθεντο στη συμφωνία Ελλάδας -ΠΓΔΜ και ότι αμερικανικές υπηρεσίες συνέλεξαν οικονομικιά στοιχεία που αποδείκνυαν τις καταβολές χρημάτων από τον Σαββίδη σε πολίτες και οπαδούς ομάδων ποδοσφαίρου για να πρωτοστατήσουν σε επεισόδια κατά του δημοψηφίσματος.

Σημειώνει ακόμη ότι οι Αμερικανοί έδωσαν το περιεχόμενο των υποκλοπών στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία και αποφάσισε να απελάσει σε αντίποινα δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορέψει την είσοδο στην Ελλάδα σε άλλους δύο.

Αναλυτικά το δημοσίευμα αναφέρει:

«Εδώ και χρόνια ο Ιβάν Σαββίδης ήταν ο άνθρωπος του Κρεμλίνου στην Ελλάδα. Ο Έλληνορώσος δισεκατομμυριούχος, πρώην μέλος της ρωσικής Δούμας και ιδιοκτήτης επαγγελματικής ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, κινήθηκε αθόρυβα ανάμεσα στους αθλητικούς κόσμους και των δύο χωρών. Έχει βάλει το χέρι του σχεδόν σε κάθε πτυχή της ζωής στη Θεσσαλονίκη, το ελληνικό λιμάνι όπου ζει και είναι πολύ γνωστός παίκτης στον συχνά συγκρουόμενο κόσμο των Ελλήνων και Ρώσων ολιγαρχών. Όλα αυτά τον κατέστησαν ενδιαφέροντα για τις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι υπέκλεψαν επικοινωνίες τον Ιούνιο, που έδειχναν ότι ο κ. Σαββίδης εργαζόταν ως δάκτυλος της Ρωσίας για να υπονομεύσει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και “Μακεδονίας” που θα άνοιγε το δρόμο για την ένταξη της τελευταίας στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα αντιτίθεται εδώ και καιρό στην είσοδο της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ. Η Μόσχα, που θεωρεί την επεκτεινόμενη συμμαχία ως μεγάλη απειλή στα σύνορά της, ήταν αποφασισμένη να παρέμβει για να αποτύχει το δημοψήφισμα για τη συμφωνία.

Σε αντίποινα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν μια ασυνήθιστα επιθετική κίνηση: Έδωσαν τα στοιχεία των υποκλοπών στην αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε σε μια σπάνια ρήξη με τη Μόσχα απελαύνοντας δύο Ρώσους διπλωμάτες από την Αθήνα και απαγορεύοντας την είσοδο δύο ακόμα στη χώρα.

Αμερικανοί κατάσκοποι και διπλωμάτες ενθουσιάστηκαν. Αν και το δημοψήφισμα τον περασμένο μήνα στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία δεν έβγαλε συμπέρασμα – το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ πρέπει τώρα να αποφασίσει, ίσως και εντός της εβδομάδας, κατά πόσον η χώρα θα ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία – Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν την αποκάλυψη του ρόλου του κ. Σαββίδη και την απέλαση των διπλωματών ως μία σπάνια νίκη σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των ρωσικών εκστρατειών παραπληροφόρησης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι μυστικοί ελιγμοί συνέβησαν ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ ταξίδευε στην Ευρώπη το καλοκαίρι, αγκάλιαζε δημόσια τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και απογοήτευε τη συμμαχία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.