Πώς ο Bill Gates θα εξοικονομήσει 200 δισ. δολ. επενδύοντας σε…τουαλέτες

Πώς ο Bill Gates θα εξοικονομήσει 200 δισ. δολ. επενδύοντας σε…τουαλέτες

O Bill Gates πιστεύει ότι οι τουαλέτες αποτελούν μία σοβαρή υπόθεση και στοιχηματίζει στο γεγονός ότι οι επενδύσεις για τη βελτίωση των αποχετεύσεων μπορούν να βοηθήσουν να σωθούν μισό εκατομμύριο ζωές και να συμβάλουν στην εξοικονόμηση 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο φιλάνθρωπος δισεκατομμυριούχος, του οποίου το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates δαπάνησε 200 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε επτά χρόνια για τη χρηματοδότηση έρευνας που αφορά στη βελτίωση της υγιεινής, παρουσίασε περίπου 20 καινοτόμα σχέδια τουαλέτας και επεξεργασίας λυμάτων και λάσπης που εξαλείφουν τα επιβλαβή παθογόνα και μετατρέπουν τα σωματικά απόβλητα σε καθαρό νερό και λίπασμα.

«Οι τεχνολογίες που θα δείτε εδώ είναι οι σημαντικότερες εξελίξεις στον τομέα της υγιεινής εδώ και περίπου 200 χρόνια», δήλωσε ο Gates, 63 ετών, στην Reinvented Toilet Expo στο Πεκίνο την Τρίτη.

Κρατώντας ένα ποτήρι με σωματικά απόβλητα που περιείχε έως και 200 τρισεκατομμύρια κύτταρα ιού ρότα, 20 δισεκατομμύρια βακτήρια Shigella και 100.000 παρασιτικά αυγά σκουληκιών, ο συνιδρυτής της Microsoft Corp. εξήγησε σε ένα πλήθος 400 ανθρώπων ότι οι νέες προσεγγίσεις για την αποστείρωση των ανθρώπινων αποβλήτων μπορούν να βοηθήσουν στον τερματισμό σχεδόν 500.000 θανάτων βρεφών και να συμβάλουν στην εξοικονόμηση 233 δισ. δολαρίων ετησίως από δαπάνες που συνδέονται με τη διάρροια, τη χολέρα και άλλες ασθένειες που προκαλούνται από το μολυσμένο νερό και τη μη εφαρμογή των κανόνων υγιεινής.

Οικολογική τουαλέτα στο Βιομηχανικό Πάρκο Yixing

Μια προσέγγιση που έχει κάνει το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, την οποία ο Gates δήλωσε ότι βρίσκει «πολύ ενδιαφέρουσα», αφορά στη δημιουργία ενός ηλεκτροχημικού αντιδραστήρα για τη διάσπαση του νερού και των ανθρώπινων αποβλήτων σε λίπασμα και υδρογόνο, τα οποία μπορούν να αποθηκευτούν σε κυψέλες καυσίμου υδρογόνου ως ενέργεια.

Σημαντική αγορά

Χωρίς οικονομικά αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις σε αποχετεύσεις και εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων, η αστικοποίηση και η αύξηση του πληθυσμού θα επιβαρύνουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Σε ορισμένες πόλεις, περισσότερο από το ήμισυ του όγκου των ανθρώπινων αποβλήτων διαφεύγει στο περιβάλλον, χωρίς επεξεργασία. Κάθε δολάριο που επενδύεται στον τομέα της υγιεινής αποδίδει περίπου 5,50 δολάρια στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι επενδύσεις για τη βελτίωση των αποχετεύσεων, έχουν προσελκύσει μεγάλες εταιρίες συμπεριλαμβανομένου του ιαπωνικού ομίλου LIXIL και θα μπορούσαν να αποφέρουν περίπου 6 δισ. δολάρια ετησίως σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2030, υποστηρίζει ο Gates.

H χρυσή ευκαιρία

«Οι καινοτόμες εταιρείες έχουν μια χρυσή ευκαιρία να αναπτυχθούν κάνοντας παράλληλα καλό,» δήλωσε ο Πρόεδρος της LIXIL, Kinya Seto. «Μπορούμε να βοηθήσουμε να ξεκινήσει μια νέα εποχή ασφαλών εγκαταστάσεων αποχέτευσης για τον 21ο αιώνα αναπτύσσοντας λύσεις που μπορούν να ξεπεράσουν τη σημερινή υποδομή, λειτουργώντας οπουδήποτε και παντού».

Οι πρώτες εγκαταστάσεις για τη βελτίωση των αποχετεύσεων στις τουαλέτες θα τοποθετηθούν σε μέρη όπως σχολεία, πολυκατοικίες και δημόσιες τουαλέτες.

Οι μικρής κλίμακας μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, μπορεί να είναι κατάλληλες και για χρήσεις πέραν της διαχείρισης των ανθρώπινων αποβλήτων – όπως για τη διαχείριση των λυμάτων από την κτηνοτροφία – λόγω του χαμηλού κόστους λειτουργίας τους σε σχέση με την αξία του λιπάσματος και την καθαρότητα του νερού, υποστηρίζει ο Gates.

O Gates, ο οποίος μαζί με τη σύζυγο του Melinda έχουν διαθέσει πάνω από 35,8 δισεκατομμύρια δολάρια στο ίδρυμα τους από το 1994, δήλωσε ότι ενδιαφέρθηκε για τον τομέα της υγιεινής και των αποχετεύσεων πριν από μια δεκαετία, όταν σταμάτησε να εργάζεται με πλήρες ωράριο στη Microsoft.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα ήξερα τόσα πολλά για τις ακαθαρσίες», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος κατά τη διάρκειας της εκδήλωσης στο Πεκίνο. «Και σίγουρα δεν πίστευα ποτέ ότι η Melinda θα έπρεπε να μου λέει να σταματήσω να μιλάω για τουαλέτες και επεξεργασία κοπράνων κατά τη διάρκεια του δείπνου», είπε χαριτολογώντας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.