
«Πικρή μέρα» για την Ευρώπη χαρακτήρισε τη χθεσινή ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην απόρριψη από τη Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία, της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.
«Αυτή είναι μια πικρή ημέρα για την Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι. Όμως το σκληρό Brexit είναι η χειρότερη από όλες τις επιλογές για την Ε.Ε., και πάνω απ’ όλα για το Ηνωμένο Βασίλειο» ανέφερε ο Σολτς σε ανάρτησή του στο Twitter, λίγη ώρα αφού ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βρετανία.
Η πρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, σημείωσε από την πλευρά της πως «λυπάται βαθιά» για την απόφαση, προέτρεψε να πρυτανεύσει η «ψυχραιμία» σε όλες τις πλευρές «παρότι έχουμε αληθινά βαριά καρδιά σήμερα», ενώ επισήμανε πως «παρότι περιμέναμε» αυτή την έκβαση, «το γεγονός ότι ήρθε με μια τόσο καθαρή πλειοψηφία» δημιουργεί «μια ειδική κατάσταση».
«Το μήνυμά μας προς τους Βρετανούς μπορεί να είναι μόνο: είναι μια απόφαση που μας πονάει. Και λέμε: θα χαιρόμασταν εάν μένατε, όποτε κι ό,τι κι αν αποφασίσετε». Μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα ήταν «η χειρότερη από όλες» τις επιλογές, πρόσθεσε η Καρενμπάουερ. Προέτρεψε παράλληλα το Ηνωμένο Βασίλειο «να μη βιαστεί», καθώς υπάρχει πάντα χρόνος ως τα τέλη Μαρτίου, ενώ, όπως παρατήρησε, μελετάται ακόμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση και «φυσικά η Γερμανία έχει ιδιαίτερο ρόλο στην Ευρώπη και, ασφαλώς, σε αυτή τη συζήτηση».
Ο Μίχαελ Ροτ, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, έκανε λόγο για «καταστροφικό» αποτέλεσμα, αλλά διαβεβαίωσε ότι «οι πόρτες της Ευρώπης παραμένουν ανοικτές».
Με 432 ψήφους έναντι 202, οι βρετανοί κοινοβουλευτικοί απέρριψαν τη συμφωνία που είχε κλείσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την Ε.Ε.. Tο αποτέλεσμα σήμανε τη βαρύτερη ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων για οποιαδήποτε κυβέρνηση από τη δεκαετία του 1920.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.