Γιατί οι ορειβάτες στο Έβερεστ αφήνουν ανέγγιχτα τα πτώματα που βρίσκουν… (φωτο)

Γιατί οι ορειβάτες στο Έβερεστ αφήνουν ανέγγιχτα τα πτώματα που βρίσκουν… (φωτο)

Πρόκειται για τους πιο μακάβριους οδοδείκτες του κόσμου

H oρειβασία είναι ένα πάθος, αλλά σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση, κυρίως δε όταν αφορά την αναρρίχηση στο Έβερεστ. Σε υψόμετρο περίπου 8.000 μέτρων, ακόμα και η αναπνοή δεν είναι κάτι το αβίαστο και φυσικό όπως έχουμε συνηθίσει. Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να επιβιώσετε με ψυχρούς ανέμους και κρυοπαγήματα και να κουβαλάτε και μία φιάλη οξυγόνου στην πλάτη…

Πολλοί ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους στο δρόμο μέχρι την κορυφή του Έβερεστ, προσπαθώντας να πετύχουν το όνειρό τους. Όπως είπε και ο Charles Bukowski κάποτε, «Βρείτε αυτό που σας αρέσει και αφήστε το να σας σκοτώσει, επειδή απ όλα τα πράγματα που μπορούν να σας σκοτώσουν, είτε αργά είτε γρήγορα, είναι προτιμότερο να πεθάνεις από έναν εραστή». Και, όλοι γνωρίζουμε ότι η μεγαλύτερη αγάπη ενός ορειβάτη είναι η αναρρίχηση.

Αλλά τα πτώματά τους εξακολουθούν να βρίσκονται κατεψυγμένα εκεί, στο δρόμο προς την κορυφή του Έβερεστ, απλούστατα επειδή είναι αδύνατον να ανακτηθούν υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες με την ατμοσφαιρική πίεση περίπου στο ένα τρίτο του επιπέδου της θάλασσας.

1. Tsewang Paljor

Ένα από τα πιο διάσημα πτώματα στο Έβερεστ, είναι αυτό του «Πράσινες Μπότες». Αυτό είναι το σώμα του Ινδού ορειβάτη Tsewang Paljor, ο οποίος ήταν μέλος μιας ατυχούς αποστολής αναρρίχησης της Ινδο-Θιβετιανής Συνοριακής Αστυνομίας.

Η ομάδα του πιάστηκε σε μία από τις πιο θανατηφόρες καταιγίδες όλων των εποχών – Η Καταστροφή στο Έβερεστ το 1996. Δυστυχώς, είχε αποχωριστεί από την ομάδα και βρήκε καταφύγιο σε ένα μικρό σπήλαιο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Από τότε, χρησιμοποιείται ως ορόσημο για άλλους ορειβάτες για να υπολογίσουν την απόστασή τους από την κορυφή.

2. George Mallory

Ο George ήταν ο πρώτος ορειβάτης που προσπάθησε να ανέβει στο Έβερεστ το 1924, αλλά το σώμα του δεν είχε εντοπιστεί μέχρι το 1999. Αν είχε επιζήσει, μπορεί να ήταν ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που θα έφτανε στην κορυφή.

3. Francys Astentiev

Βρισκόταν εκεί για αναρρίχηση με τον σύζυγό της το 1999, αλλά χωρίστηκαν. Καθώς αναζητούσαν ο ένας τον άλλον, ο σύζυγος πέθανε από πτώση από έναν απότομο βράχο, ενώ αυτή πέθανε από κρυοπαγήματα. Το σώμα του συζύγου της ανακτήθηκε αργότερα το 2000.

Μια σημαία τέθηκε στο σώμα της από άλλους ορειβάτες.

Δύο άλλοι ορειβάτες που ήταν στην ομάδα της Francys, επέστρεψαν στο Έβερεστ το 2007 και κάλυψαν τη σωρό της με μια σημαία για να της προσφέρουν έναν πιο αξιοπρεπή χώρο ανάπαυσης. Η Francys ήταν η πρώτη Αμερικανίδα γυναίκα που επιχείρησε να ανέβει στο Έβερεστ χωρίς τη χρήση φιάλης οξυγόνου.

4. Shriya Shah–Klorfine

Έφθασε στην κορυφή το 2012 και υποτίθεται ότι πέρασε 25 λεπτά γιορτάζοντας το κατόρθωμά της. Αλλά ενώ κατέβαινε από την κορυφή, ξέμεινε από οξυγόνο και πέθανε λόγω εξάντλησης. Το σώμα της εξακολουθεί να βρίσκεται 300 μέτρα κάτω από την κορυφή, καλυμμένο με την καναδική σημαία.

5. Hannelore Schmatz

Η Hannelore ήταν Γερμανίδα ορειβάτης η οποία πέθανε το 1976, λόγω εκτεταμένης έκθεσης στο κρύο και κρυοπαγήματα. Πιστεύεται ότι πήρε έναν υπνάκο ενώ στηριζόταν στο σακίδιο της, αποκοιμήθηκε και δεν ξύπνησε ποτέ ξανά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.