ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Καταδικάστηκε η Τουρκία από το ΕΔΑΔ: Ποιο δικαίωμα παραβίασε

Καταδικάστηκε η Τουρκία από το ΕΔΑΔ: Ποιο δικαίωμα παραβίασε

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία, με ομόφωνη απόφαση, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση, εκθέτοντας με αυτόν τον τρόπο τις πρακτικές των δικαστηρίων και των τουρκικών αρχών σε βασικά ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων.

Η υπόθεση, για την οποία καταδικάστηκε η Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφορούσε την ποινική καταδίκη με «πρόσχημα» την διάδοση προπαγάνδας υπέρ του PKK.

Με ομόφωνη απόφασή του, το Τμήμα Ι του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του άρθρου 10 της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την ελευθερία της έκφρασης.

Η υπόθεση αφορούσε την ποινική καταδίκη της Hatice Çoban από τα τουρκικά δικαστήρια, για τη διάδοση προπαγάνδας υπέρ του ΡΚΚ σε μία ομιλία που είχε δώσει.

Τι αποφάσισε το ΕΔΑΔ

Το ΕΔΑΔ επανέλαβε ότι η δίκαιη διαδικασία και οι διαδικαστικές εγγυήσεις που, σύμφωνα με την Σύμβαση, πρέπει να δίνονται, είναι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση της αναλογικότητας μιας παρέμβασης στην ελευθερία της έκφρασης.

Με τη σημερινή του απόφαση το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι τα εθνικά δικαστήρια της Τουρκίας δεν είχαν εξετάσει τα σχετικά επιχειρήματα από την κ. Çoban, η οποία αμφισβήτησε την αξιοπιστία και την ακρίβεια των βασικών αποδεικτικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν, για την υποστήριξη της καταδίκης της.

Συνεπώς, συμπεραίνεται στην απόφαση, τα τουρκικά δικαστήρια δεν είχαν εκπληρώσει την αποστολή τους, σταθμίζοντας τα διάφορα συμφέροντα που διακυβεύονταν για τους σκοπούς του άρθρου 10 της σύμβασης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

To ΕΔΑΔ, τέλος, υποχρέωσε την Τουρκία να καταβάλλει 2.500 ευρώ στην κυρία κ. Çoban, για μη χρηματική ζημιά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.