Στα Νησιά Μάρσαλ ζουν ακόμη με τη… ραδιενέργεια – Ο πυρηνικός «τάφος» απειλεί να εξαπολύσει ραδιενεργό «τρόμο»

Στα Νησιά Μάρσαλ ζουν ακόμη με τη… ραδιενέργεια – Ο πυρηνικός «τάφος» απειλεί να εξαπολύσει ραδιενεργό «τρόμο»

Ένας τεράστιος τρούλος από σκυρόδεμα που βρίσκεται στα νησιά Μάρσαλ κινδυνεύει τώρα να γίνει ο τόπος μιας τρομερής πυρηνικής καταστροφής, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Los Angeles Times.

Ο θόλος, που είναι χτισμένος στο νησί Runit της Atoll Enewetak και είναι γνωστός ως «Runit Dome» ή απλά ως «The Tomb», δηλαδή «Ο Τάφος», είναι ο χώρος αποθήκευσης τεράστιων ποσοτήτων ραδιενεργού χώματος και συντριμμιών που παρήχθησαν από τις δοκιμές πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Τώρα, προειδοποιεί η εφημερίδα «Los Angeles Times», η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι «άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» απειλούν να προκαλέσουν κατάρρευση της κατασκευής, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε διαρροή ραδιενεργού υλικού, συμπεριλαμβανομένων «θανατηφόρων ποσοτήτων πλουτωνίου», στο περιβάλλον.

«Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος, οι Νήσοι Μάρσαλ είναι θύμα των δύο μεγαλύτερων απειλών που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα , τα πυρηνικά όπλα και η κλιματική αλλαγή», δήλωσε ένας επιστήμονας στο νομικό σχολείο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ονομάζεται Michael Gerrard.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απολύτως υπεύθυνες για τις πυρηνικές δοκιμές εκεί και οι εκπομπές τους έχουν συμβάλει περισσότερο στην αλλαγή του κλίματος από οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Ένας εργολάβος του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και ένας κορυφαίος εμπειρογνώμονας σε θέματα πυρηνικών είχαν προειδοποιήσει το 2012 ότι η δομή «θα μπορούσε ενδεχομένως να απελευθερώσει περισσότερο πλουτώνιο στο περιβάλλον», σημειώνοντας τον Μάιο του 2019 ότι η επιβίωση του «Τάφου», «εξαρτάται από τη διαρροή και τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις των καταιγίδων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας».

Ισχυρίστηκε, ωστόσο, ότι δεν υφίσταται κανένας λόγος για πανικό, καθώς η λιμνοθάλασσα του Enewetak φέρεται να έχει ήδη μολυνθεί σε τέτοιο βαθμό που μια πιθανή ραδιενεργή διαρροή από τον θόλο θα ήταν ουσιαστικά μη ανιχνεύσιμη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και ενώ οι κάτοικοι του νησιού επιδίωξαν προηγουμένως τη βοήθεια της αμερικανικής κυβέρνησης σε αυτό το θέμα, η τελευταία ισχυρίστηκε ότι από τη στιγμή που ο θόλος βρίσκεται στις Νήσους Μάρσαλ, είναι ευθύνη της τοπικής κυβέρνησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.