
Την Κωνσταντινούπολη επισκέπτεται η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μόλις μία ημέρα μετά το «χαστούκι» στον Ερντογάν από την γερμανική Βουλή που χαρακτήρισε παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.
Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία κατά τις επαφές θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών σε όλες τους τις διαστάσεις, ενώ θα συζητηθούν και βήματα που μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Γερμανία τον Ιούλιο, κατά τις επαφές θα δοθεί έμφαση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, τη διαδικασία ένταξης και τα θέματα επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
Τι θα συζητήσουν Μέρκελ-Ερντογάν για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
Έντονο πάντως είναι το ενδιαφέρον για πως θα χειριστούν το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης η Ανγκελα Μέρκελ και ο ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά το ηχηρό χαστούκι στον Τούρκο πρόεδρο από τηΓερμανική Βουλή: Παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Λίγες ώρες πριν από την απόφαση στη Γερμανία το Offsite σε δημοσίευμα του ανέφερε πως στις συνομιλίες θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τη Λιβύη, το Συριακό και τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης, Ερντογάν και Μέρκελ θα εγκαινιάσουν τουρκογερμανικό πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο οι εξελίξεις στο θέμα της συμφωνίας αναμένεται να προκαλέσουν ένα ακόμα επεισόδιο στη σχέση των δύο ηγετών, η οποία έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, εν μέρει εξαιτίας των συλλήψεων δεκάδων Γερμανών υπηκόων τουρκικής καταγωγής ή προσώπων με διπλή υπηκοότητα στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, αλλά και εξαιτίας των επικρίσεων για τον αυταρχισμό που επιδεικνύει ο ισχυρός άνδρας της τουρκικής πολιτικής.
«Η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται στο μέσον μιας κρίσης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η λήψη μέτρων για να τερματιστεί η εκστρατεία καταστολής πρέπει να είναι στην καρδιά των συζητήσεων ανάμεσα στην Άγγελα Μέρκελ και τον τούρκο πρόεδρο», έκρινε ο Άντριου Γκάρντνερ, ειδικός της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο ενόψει της συνάντησης.
Ο Ερντογάν έχει εξάλλου απειλήσει να «ανοίξει τις πόρτες» προς την Ευρώπη στους εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία που έχει υποδεχθεί η χώρα του, επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι όπως διατείνεται δεν προσφέρει στην Τουρκία την υπεσχημένη οικονομική βοήθεια. Η Μέρκελ και ο Ερντογάν είναι προγραμματισμένο να εγκαινιάσουν τον χώρο ενός τουρκογερμανικού Πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη.
Οι δύο ηγέτες μετά το τέλος της συνάντησης αναμένεται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.
Η Μέρκελ θα δει και επιχειρηματίες
Σχεδιάζει επίσης να συναντηθεί με αντιπροσώπους βιομηχανιών κατόπιν πρόσκλησης του Γερμανοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, καθώς και με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και της τουρκικής κοινωνίας. Μεταξύ άλλων, η γερμανίδα καγκελάριος θα δει τον γνωστό τούρκο δικηγόρο Βεϊσέλ Οκ, ο οποίος εκπροσωπεί αρκετούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, η φυλάκιση του οποίου το 2017 πυροδότησε μείζονα διπλωματική κρίση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.