Την επόμενη ημέρα του Brexit, την 1η Φεβρουαρίου ξεκίνησε και επισήμως η διαδικασία των διαπραγματεύσεων που θα καθορίσουν τις μελλοντικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έχει θέσει μια φιλόδοξη και ενδεχομένως μη βιώσιμη προθεσμία μέχρι τα τέλη του 2020 κατά την διάρκεια της οποίας θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία, διαφορετικά το Λονδίνο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα απευκταίο σενάριο όπου θα πρέπει να καταφύγει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Κανόνες που θα διέπουν de facto τις σχέσεις των δύο πλευρών και οι οποίο θα μπορούσαν βλάψουν σημαντικά το εμπόριο ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον η χώρα του θα επιδιώξει μια ειδική συμφωνία στο πλαίσιο ΕΕ -Καναδά. Ωστόσο η εν λόγω συμφωνία χρειάστηκε σχεδόν μια ολόκληρη δεκαετία για να ολοκληρωθεί, ενώ η μεταβατική περίοδος του Λονδίνου ολοκληρώνεται σε έντεκα μόλις μήνες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λέο Βαρανκάρ προειδοποίησε το Λονδίνο ότι η ΕΕ θα είναι η «ισχυρότερη πλευρά» στις εμπορικές συνομιλίες μετά το Brexit, ενώ επιμέρους λεπτομέρειες, όπως η πρόσβαση των Δανών και Ολλανδών αλιέων στα ύδατα της Μεγάλης Βρετανίας μπορούν να καθυστερήσουν τις διαπραγματεύσεις. Εκτός όμως από τα βασικό ζήτημα του εμπορίου Λονδίνο και Βρυξέλλες θα πρέπει εντός μόλις 11 μηνών να καταλήξουν σε επιμέρους συμφωνίες για μία σειρά ζητημάτων, όπως η συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, τη συνεργασία σε ζητήματα εσωτερικής ασφαλείας και δικαστικής συνεργασίας. Το Λονδίνο μπορεί βάσει της συμφωνίας αποχώρησης να ζητήσει από τις Βρυξέλλες μια παράταση της μεταβατικής περιόδου για ένα ή δύο έτη, αλλά θα πρέπει να έχει αποστείλει επίσημο αίτημα μέχρι την 1η Ιουλίου.