ΚΛΕΙΣΙΜΟ
To «κοτόπουλο» της Eurovision πιο πολύ άντρας είναι από κάτι προσκυνημένους

Αργεντινή: O X.Μιλέι δηλώνει πως δεν θα κλείσει δημόσια πανεπιστήμια

«Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να πάψουμε να τα χρηματοδοτούμε», είπε ο Χ.Μιλέι

Αργεντινή: O X.Μιλέι δηλώνει πως δεν θα κλείσει δημόσια πανεπιστήμια

Την πρόθεση του να μην κλείσουν δημόσια πανεπιστήμια έκανε γνωστή χθες ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι.

«Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να κλείσουμε δημόσια πανεπιστήμια, ποτέ δεν σκεφτήκαμε να πάψουμε να τα χρηματοδοτούμε», είπε ο Χ.Μιλέι στο τηλεοπτικό δίκτυο LN+, επαναλαμβάνοντας στην πράξη δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Rivadavia.

«Οι αντίπαλοί μας εφηύραν ένα ψέμα και μας επιτίθενται με βάση αυτό το ψέμα», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους.

«Με δεδομένο πως οι πολίτες που πληρώνουν φόρους είναι αυτοί που χρηματοδοτούν τα δημόσια πανεπιστήμια, απαιτούμε ελέγχους. Πέρασαν δέκα χρόνια που δεν έγινε κανένας. Ποιος δεν θέλει έλεγχο των δαπανών; Ο κλέφτης», πέταξε.

Ο Χαβιέρ Μιλέι, έγινε πρόεδρος της Αργεντινής τον Δεκέμβριο, υποσχόμενος να μειώσει τον τριψήφιο πληθωρισμό, που έφθασε το 287,9% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Την περασμένη Τρίτη (23η Απριλίου) εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, φοιτητές, πτυχιούχοι και πανεπιστημιακοί στην πλειονότητά τους, διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες και στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν συνδικαλιστικές οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα δημόσια πανεπιστήμια, στα οποία σπουδάζουν πάνω από 2,2 εκατομμύρια φοιτητές, λένε πως αντιμετωπίζουν «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στους προϋπολογισμούς τους, καθώς η κυβέρνηση Μιλέι αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητες το ακαδημαϊκό έτος 2024 (άρχισε τον Μάρτιο) τις δαπάνες του 2023, ενώ ο πληθωρισμός ίπταται.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της προεδρίας, ο Χ.Μιλέι δέχθηκε, εν μέσω επικρίσεων, να αυξηθούν οι δαπάνες των πανεπιστημίων κατά 70% τον Μάρτιο και 70% τον Μάιο. Ποσοστά που δεν πλησιάζουν καν τον πληθωρισμό, αλλά πλέον το θέμα έχει «ρυθμιστεί», έκρινε. Συμφωνήθηκε επίσης να διατεθούν εκτάκτως χρήματα σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Χαβιέρ Μιλέι, η πολιτική του οποίου βασίζεται κυρίως στη μείωση των κρατικών δαπανών, δηλώνει πως αναμένει πως ο μηνιαίος πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το φράγμα του 10% τον Απρίλιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.