«Φρίκη» στην Ινδονησία: Σφάζουν νυχτερίδες & φίδια σε υπαίθρια αγορά και μετά τα τρώνε (βίντεο)

«Φρίκη» στην Ινδονησία: Σφάζουν νυχτερίδες & φίδια σε υπαίθρια αγορά και μετά τα τρώνε (βίντεο)

Όπως φαίνεται πολλές χώρες του κόσμου συνεχίζουν να αγνοούν τις εκκλήσεις του ΠΟΥ για την μη κατανάλωση επικίνδυνων ζώων, όπως η νυχτερίδα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δέχεται έντονες πιέσεις το τελευταίο διάστημα για να επιβάλλει το κλείσιμο των αγορών όπου πωλούνται ζωντανά ζώα, προκειμένου να αποτραπούν μελλοντικές πανδημίες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent, πάνω από 200 ομάδες προστασίας του περιβάλλοντος ανά τον κόσμο έχουν υπογράψει μια ανοιχτή επιστολή, καλώντας τον ΠΟΥ να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να εμποδίσει την εμφάνιση νέων ασθενειών από το εμπόριο άγριας ζωής, καθώς αυτές οι ασθένειες μπορεί να εξελιχθούν μελλοντικά σε πανδημίες.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, τα μέχρι τώρα στοιχεία για τον κορωνοϊό που προκαλεί την Covid-19 δείχνουν ότι προήλθε από ζώα – πιθανότατα νυχτερίδες. Σε κάποιες από τις υπαίθριες αγορές τις Ασίας διατίθενται προς πώληση ζώα, όπως σκυλιά, λαγοί και χελώνες, είτε νεκρά είτε ζωντανά, και σφαγιάζονται επί τόπου εφόσον το ζητήσει ο πελάτης.

Παλαιότερες επιδημίες, όπως εκείνη του SARS που σκότωσε περίπου 800 ανθρώπους το 2002-3 και του Έμπολα, που έχει θερίσει τουλάχιστον 11.300 ζωές, έχουν επίσης συνδεθεί με ιούς που προέκυψαν από τη θήρευση ή την κατανάλωση άγριων ζώων, υπενθυμίζει το δημοσίευμα.

Από τότε που εμφανίστηκαν ενδείξεις ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να προήλθε από τις υπαίθριες αγορές της Ουχάν, ειδικοί παγκοσμίως ζητούν να κλείσουν ανάλογες τοποθεσίες ανά τον κόσμο, καθώς ελλοχεύει σε αυτές ο κίνδυνος εμφάνισης νέων ασθενειών.

Στη νέα αυτή επιστολή, ο ΠΟΥ καλείται να προτείνει στις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να απαγορεύσουν μόνιμα τις αγορές όπου πωλούνται ζωντανά άγρια ζώα και να σταματήσουν ή να μειώσουν το εμπόριο του κρέατος αυτών των ειδών, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία. Οι ειδικοί ζητούν επίσης εμφατικά να εξαιρεθεί «κατηγορηματικά» η χρήση άγριων ζώων (συμπεριλαμβανομένων των εκτραφέντων σε αιχμαλωσία) από τους ορισμούς και τους κανόνες του οργανισμού για τα παραδοσιακά φάρμακα.

Οι ειδικοί ζητούν επιπλέον από τον ΠΟΥ να συνεργαστεί με κυβερνήσεις και διεθνείς φορείς όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ώστε να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για τους κινδύνους που ενέχει το εμπόριο άγριων ζώων για την ανθρώπινη υγεία και τις κοινωνίες μας. Επίσης ο οργανισμός καλείται να ενθαρρύνει και να στηρίξει πρωτοβουλίες για τη διάθεση εναλλακτικών πηγών πρωτεϊνης στους ανθρώπους η επιβίωση των οποίων βασίζεται στην κατανάλωση άγριων ζώων.

Η πρωτοβουλία, τον συντονισμό της οποίας ανελαβε η οργάνωση για την προστασία της άγριας ζωής Born Free, έχει τη στήριξη οργανισμών όπως το Bat Conservation Trust, το International Fund for Animal Welfare και του Zoological Society of London.

Ο Mark Jones, επικεφαλής πολιτικής στην οργάνωση Born Free, εξηγεί ότι το εμπόριο άγριων ζώων, εκτός από τους κινδύνους που κρύβει για τα ίδια τα ζώα αλλά και για τον άνθρωπο, έχει συμβάλλει δραματικά στην μείωση των πληθυσμών πολλών ειδών ανά τον κόσμο. «Πρέπει να επαναφέρουμε τη θεμελιώδη σχέση μας με τον φυσικό κόσμο, να επανεξετάσουμε τη θέση μας σε αυτόν και να αρχίσουμε να φερόμαστε στον πλανήτη μας και σε όλους τους κατοίκους του με πολύ περισσότερο σεβασμό, για το δικό του και το δικό μας καλό», υπογραμμίζει.

Βίντεο από παρόμοιας φιλοσοφίας εστιατόριο στην Κίνα το οποίο ειδικεύεται στα… φίδια

«Φεστιβάλ» θανάτωσης και μαγειρέματος νυχτερίδων στην Ινδία

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.