
Η γερμανική Deutsche Welle, σε άρθρο της αναλύει τις διαφορετικές εκτιμήσεις που χαρακτηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας αναφορικά με την απόφαση του Eurogroup.
Το Δημοκρατικό Κόμμα της κεντροαριστεράς θεωρεί ότι από τη στιγμή που αποκλείεται η επιβολή μνημονίων, η Ιταλία πρέπει να κάνει χρήση των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ που της αναλογούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Ο δεύτερος κυβερνητικός εταίρος, όμως -Tο Κίνημα Πέντε Αστέρων – επιμένει ότι πρόκειται για μη κατάλληλο μέσο, τόσο για τις οικονομικές ανάγκες, όσο και για τυχόν κινδύνους που μπορεί να κρύβει στο μέλλον.
Η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι την τελική απόφαση θα την λάβει το ιταλικό κοινοβούλιο. Παρά την κάθετα αντίθετη στάση της Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, είναι πιθανό να εξασφαλιστεί η αναγκαία πλειοψηφία. Αυτό που διερωτούνται οι αναλυτές, όμως, είναι αν ο Τζουζέπε Κόντε θα καταφέρει να αποφύγει την κυβερνητική κρίση, λόγω της σύγκρουσης των δυνάμεων που τον στηρίζουν.
Προς το παρόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός επιμένει στην αναγκαιότητα να δοθεί ουσιαστική υπόσταση στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Περιμένουμε την σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα χρήματα πρέπει να δοθούν γρήγορα, μέσα στο επόμενο εξάμηνο», λέει ο Κόντε.
Παράλληλα, όμως, στην Ιταλία, πολλοί σχολιαστές συνεχίζουν να θεωρούν πιθανή την αντικατάστασή του με τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Με μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, η οποία να μπορέσει να διαχειριστεί τις δυσκολίες των επόμενων μηνών.
Η αγωνία της οικονομίας
Σε ό,τι αφορά το Μιλάνο, μετά την οργισμένη αντίδραση του δημάρχου Μπέπε Σάλα, στη γνωστή περιοχή Ναβίλι δεν υπάρχει σήμερα η πολυκοσμία των περασμένων ημερών. Αλλά τώρα οι ιδιοκτήτες πολλών καφέ -μπαρ παραπονιούνται και καταγγέλλουν ότι υπέστησαν νέα οικονομική ζημιά: «Δεν πλησιάζει κανείς, δεν αγοράζουν ούτε μια μπύρα», λένε στους δημοσιογράφους.
Από την μεριά της, η κεντροδεξιά αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση κεντροαριστεράς και «πεντάστερων» ότι καθυστερεί αδικαιολόγητα την έγκριση του νέου πακέτου μέτρων για στήριξη επαγγελματιών και εμπόρων. Είναι γεγονός ότι η δέσμη αυτή θα έπρεπε να είχε οριστικοποιηθεί ήδη πριν από δύο εβδομάδες. Αλλά τα χρήματα είναι πολλά (55 δισεκατομμύρια ευρώ), η σχέση δημόσιου χρέος και ΑΕΠ κινδυνεύει να εκτιναχθεί στο 160% και όλες οι παραγωγικές κατηγορίες, συγχρόνως, ζητούν να μπουν κάτω από την ομπρέλα προστασίας του ιταλικού δημοσίου. Για τον Τζουζέπε Κόντε μοιάζει με πολιτικό τετραγωνισμό του κύκλου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.