Η Ευρώπη βγαίνει σιγά σιγά από την καραντίνα – Ιταλία και Ισπανία ανοίγουν μπαρ, εστιατόρια και μαγαζιά

Η Ευρώπη βγαίνει σιγά σιγά από την καραντίνα – Ιταλία και Ισπανία ανοίγουν μπαρ, εστιατόρια και μαγαζιά

H Eυρώπη «χαλαρώνει» σιγά σιγά τα περιοριστικά μέτρα και επιστρέφει με αργά αλλά σταθερά βήματα στην κανονικότητα.

Η Ιταλία και η Ισπανία συγκαταλέγονται στις ευρωπαϊκές χώρες που ανοίγουν σήμερα τα μπαρ, τα εστιατόρια και ορισμένα καταστήματα.

Την ώρα που σε πολλές χώρες της γηραιάς ηπείρου οι πολίτες αρχίζουν να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς και τα καταστήματα ανεβάζουν ρολά, ο κίνδυνος επανεμφάνισης ενός δεύτερου κύματος πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη ελλοχεύει.

Ο καθηγητής Χανς Κλούγκε, αξιωματούχος για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κρούει τον κώδωνα για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας της νόσου Covid 19 τον χειμώνα, όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού που θα μπορούσε να προκαλέσει επίσης πολλούς θανάτους», προειδοποιεί ο διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθηγητής Χανς Κλούγκε. Ο ίδιος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για ένα διπλό κύμα το φθινόπωρο.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα δεύτερο κύμα Covid και άλλο ένα της εποχικής γρίπης ή της ιλαράς. Πριν από δύο χρόνια είχαμε 500.000 παιδιά που δεν έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου της ιλαράς», επισημαίνει ο Γερμανός καθηγητής.

Ο καθηγητής Χανς Κλούγκε καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να χρησιμοποιήσουν το χρόνο με σύνεση και να ενισχύσουν τα δημόσια συστήματα υγείας. «Όπου δεν υπάρχει υγεία, δεν υπάρχει οικονομία», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Επιστρέφουν οι Ιταλοί, «χαλαρώνουν» οι Ισπανοί

Ανεξάρτητα πάντως από τις δηλώσεις του καθηγητή Χανς Κλούγκε του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από σήμερα οι Ιταλοί ξαναρχίζουν την «dolce vita». Μπαρ, κομμωτήρια και εστιατόρια ανοίγουν ξανά ύστερα από περισσότερο από δύο μήνες lockdown σε εθνικό επίπεδο.

Χθες, η χώρα του Τζουζέπε Κόντε κατέγραψε τους λιγότερους ημερήσιους θανάτους από τότε που εφάρμοσε lockdown τον Μάρτιο. Όπως γράφουν τα ιταλικά ΜΜΕ, από σήμερα οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, μπαρ, καφετεριών και κομμωτηρίων περιμένουν τους πελάτες τους υπό την προϋπόθεση ότι επιβάλλεται η κοινωνική απόσταση.

Οι καθολικές εκκλησίες ετοιμάζονται να λειτουργήσουν ξανά, αλλά θα υπάρξουν αυστηρές αποστάσεις και οι προσκυνητές πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου. Ωστόσο, αξιωματούχοι υγείας έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους μεγάλων συναθροίσεων.

Στην Ισπανία χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα – εκτός από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη- με τα μουσεία και τις βιβλιοθήκες να ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό.

Τα μέτρα αίρονται μετά από σταθερές μειώσεις στον αριθμό των ημερήσιων καταγεγραμμένων θανάτων.

Από σήμερα επιτρέπονται εξωτερικά καθίσματα σε μπαρ και εστιατόρια καθώς και οικογενειακές συναντήσεις και συναντήσεις μεταξύ φίλων έως και δέκα ατόμων.

Στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, η πλειονότητα των περιορισμών θα παραμείνει σε ισχύ, αλλά ορισμένα μικρά καταστήματα θα έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν ξανά.

Το Βέλγιο θα ξεκινήσει να ανοίγει εκ νέου τα δημοτικά και τα Γυμνάσια υπό αυστηρούς όρους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Πορτογαλία, η Δανία και η Ιρλανδία συγκαταλέγονται μεταξύ πολλών χωρών που χαλαρώνουν τα μέτρα τους σταδιακά από σήμερα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.