ΗΠΑ: Μέλη τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις στη Μινεάπολη

ΗΠΑ: Μέλη τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις στη Μινεάπολη

Δύο μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters τραυματίστηκαν από σφαίρες καλυμμένες από καουτσούκ στη Μινεάπολη, την ώρα που κάλυπταν τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στην αμερικανική πόλη μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού George Floyd από λευκό αστυνομικό.

Το περιστατικό σημειώθηκε χθες λίγο μετά τις 20:00 (τοπική ώρα) όταν τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μινεάπολη. Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει ένα πλήθος περίπου 500 ανθρώπων στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης.

Σύμφωνα με το βίντεο που τράβηξε ο εικονολήπτης Χούλιο- Σέζαρ Τσάβες, ένας αστυνομικός σημαδεύει απευθείας εναντίον του, την ώρα που η αστυνομία κάνει εκτεταμένη χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

«Ένας αστυνομικός τον οποίο τραβώ με την κάμερα στρέφεται προς το μέρος μου και με σημαδεύει με το όπλο του που ρίχνει πλαστικές σφαίρες», δήλωσε ο Τσάβες.

Λίγα λεπτά αργότερα τόσο ο Τσάβες όσο και ο Ρόντνεϊ Σιούαρντ, σύμβουλος ασφαλείας του Reuters, τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες όταν βρίσκονταν σε ένα κοντινό βενζινάδικο όπου αναζήτησαν καταφύγιο .

Στο βίντεο που τράβηξε ο Τσάβες την ώρα που έτρεχαν για να βρουν ένα ασφαλές σημείο ακούγονται πυροβολισμοί και ο Σιούαρντ φωνάζει «με χτύπησαν στο πρόσωπο με πλαστική σφαίρα».

Αργότερα φαίνεται ο Σιούαρντ να λαμβάνει τις πρώτες βοήθειες για ένα βαθύ τραύμα κάτω από το αριστερό του μάτι. Και οι δύο άνδρες φέρουν τραύματα στα χέρια τους, ενώ ο Τσάβες έχει χτυπηθεί και στον σβέρκο.

Οι δύο άνδρες ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν δημοσιογράφοι: Ο Τσάβες κρατούσε κάμερα και φορούσε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα στον λαιμό, ενώ ο Σιούαρντ φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με τη λέξη “Press” πάνω του.

Αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό επίθεσης εναντίον δημοσιογράφων που καταγράφουν τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει μετά τον φόνο του Φλόιντ.

Ένας μαύρος δημοσιογράφος του CNN συνελήφθη ζωντανά στον αέρα την ώρα που κάλυπτε τις κινητοποιήσεις στη Μινεάπολις την Παρασκευή.

Επίσης την Παρασκευή στο Λούισβιλ του Κεντάκι μία δημοσιογράφος τηλεοπτικού δικτύου φώναξε “με πυροβολούν” την ώρα που φαίνεται μπροστά στην κάμερα να δέχεται πυρά από πιστόλι πιπεριού. Η αστυνομία του Λούισβιλ ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό.

Η Επιτροπή Δημοσιογράφων για την Ελευθερία του Τύπου ανακοίνωσε, σύμφωνα με τους New York Times, ότι στη διάρκεια των τελευταίων ημέρων έχει λάβει περίπου 10 καταγγελίες που αφορούν δημοσιογράφους, οι οποίες ποικίλουν από απειλές ως επιθέσεις.

Δωρεά από μέλη της προεκλογικής ομάδας του Μπάιντεν για τους συλληφθέντες στις ταραχές

Μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσαν ότι έκαναν δωρεές σε μια οργάνωση που καταβάλει εγγυήσεις συλληφθέντων στη Μινεάπολις, όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία.

Τουλάχιστον 13 μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και πιθανότερου αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ανήρτησαν μηνύματα στο Twitter το Σάββατο και την Παρασκευή στα οποία αναφέρουν ότι έκαναν δωρεά στο Minnesota Freedom Fund, μια οργάνωση που είναι αντίθετη στην καταβολή χρηματικής εγγύησης ώστε οι συλληφθέντες να αποφεύγουν την προφυλάκιση.

Η οργάνωση χρησιμοποιεί τις δωρεές για να καταβάλλει τις εγγυήσεις όσων δεν έχουν χρήματα στη Μινεάπολη, η οποία συγκλονίζεται τις τελευταίες ημέρες από διαδηλώσεις και ταραχές μετά τον φόνο του 46χρονου, άοπλου Φλόιντ κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς.

Ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, ο Άντριου Μπέιτς, δήλωσε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος είναι αντίθετος με τον θεσμό της εγγύησης, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι δωρεές έγιναν κατόπιν συνεννόησης με την προεκλογική ομάδα.

Ο Μπέιτς προτίμησε να τονίσει τις δηλώσεις του Μπάιντεν, ο οποίος επεσήμανε πως οι διαδηλωτές έχουν κάθε δικαίωμα να είναι οργισμένοι, όμως η περισσότερη βία δεν θα λύσει τα προβλήματα της δικαιοσύνης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την πλευρά της η προεκλογική ομάδα του Τραμπ ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι είναι «ανησυχητικό» που η ομάδα του Μπάιντεν «στηρίζει οικονομικά το χάος που βλάπτει αθώους ανθρώπους και καταστρέφει όσα πέρασαν τη ζωή τους να χτίζουν καλοί άνθρωποι».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.